Belföld

Devizahitel – gyászmenet és mentőcsomag

hitel (hitel)
hitel (hitel)

Két terv létezik a devizahitelesek megmentésére, de egyelőre egyik sem nyugtatja meg a kedélyeket.

Pénteken délután háromkor újra tüntetnek a devizahitelesek. A „Devizások gyászmenete” nevű Facebook-csoport a „3. 000 halálba kergetett” és sok százezer megnyomorított ember nevében vonul újra az utcára, hogy a magyarországi bankok vezéreinek otthonai előtt jelezzék, tovább nem tűrnek. Szerintük ezzel a közös megemlékezéssel kell megmutatni a tömeg erejét.

A gyászmenet utolsó előtti állomása lenne Orbán Viktor háza, hogy figyelmeztessék a kormányfőt, szeptemberben erős és elfogadható megáldást várnak. Onnan vonulnak “a legnagyobb bankvezérhez”. A meglátogatott hatalmasságok háza előtt facsemetéket ültetnek vagy tesznek ki műanyag edényben az áldozatok emlékére, majd a Hősök tere melletti Regnum Marianum emlékműnél teszik ugyanezt. A szervezők azt ígérik, az autós vonulás mindvégig békés és méltóságtejes lesz.

Fotó: Neményi Márton

Korábban megírtuk, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatójának – a szervezet honlapján közzétett – személy- és létesítménybiztonsági intézkedése szerint „2013. augusztus 23. napján 00.00 órától a szükséges ideig, de legkésőbb 2013. augusztus 25-én 24.00 óráig” zárják le a kormányfő otthonának környékét.

Legutóbb a devizahitelesek júliusi tüntetése miatt rendeltek el hasonlót. Akkor a Kúria ítélethirdetése után indultak a kormányfő budai otthonához a tüntetők. A mintegy 100-120 emberből álló csoport a Csipke utca és a Cinege út kereszteződésénél demonstrált. Ott rendőrsorfal állta útjukat.

A tüntetők azt kérték a Készenléti Rendőrség munkatársaitól, hogy engedjék őket Orbán Viktor háza elé, majd amikor ennek nem tettek eleget, megpróbálták arrébb nyomni a rendőrsorfalat. Végül Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége ment ki a házból, hogy meghallgassa őket.

Az akcióra akkor reagált a kormányfő. Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában azt mondta, noha felesége “fogadta őket” és az övé egy vendégszerető család, de azért ezt, ha lehet, ne tegyék a jövőben. Néhány hete a Magyar Szociális Fórum (MSZF) felhívta a kormányfő figyelmét, hogy a devizahitel-károsultak körében nem talált kedvező fogadtatásra az újabb devizahiteles-mentő terv.

Azóta a kormány már tárgyal a Bankszövetséggel. A Portfolio.hu úgy tudja: jelen állás szerint alapvetően kétféle forgatókönyv létezik az úgynevezett devizamentő csomagra. Az egyik elképzelés szerint egyszeri aktussal forintosítják a devizaalapú lakáshiteleket. Az adósok, némi tőke- és/vagy kamatkedvezményt kapnának.

A másik elképzelés néhány éven belül, fokozatosan változtatná forintalapúvá a devizahiteleket. A gazdasági portál szerint mindkét megoldás hátránya, hogy nem igazán radikális a devizahiteles probléma kezelésében, előnyük azonban, hogy  kisebb pénzügyi áldozatot követelnének meg a bankszektortól és az államtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik