Belföld

Orbán felesége vetett véget a tüntetésnek

tüntetők a kúriánál (tüntetés, )
tüntetők a kúriánál (tüntetés, )

A Kúria ítélethirdetése után indultak el a kormányfő budai otthonához a Markó utcai épülettől a devizahiteles tüntetők. A TEK lezárta a környéket, végül Lévai Anikónak mondhatták el követeléseiket. Videó.

Miután meghallották, hogy az OTP számára kedvező ítélet született, a szervezők – a Koppány Csoport, az Otthonvédelmi Tanács és a Nem adom a házam civil mozgalom – felhívására a tüntetők rendőri biztosítás mellett indultak el a kormányfő otthonához.

Ezt megelőzően egy kihangosítón bejátszották Orbán Viktor 2006-ban elhangzott szavait, amikor arról beszélt, ha a nép életét veszélyezteti egy kormány, akkor a népnek joga van elzavarni azt a kormányt. Rögtönzött beszéd is elhangzott, a szónok többek közt azt mondta, hogy a Kúria lett a felelős „a további vérontásért és öngyilkosságokért” – írta a hvg.hu.


Kattintson a képre!
Fotók: Neményi Márton

“Orbán Viktor jöjjön ki!”

Késő délután érkeztek meg a tüntetők a kormányfő háza közelébe, a mintegy 100-120 emberből álló csoport a Csipke utca és a Cinege út kereszteződésénél demonstrált.

Az útkereszteződésben rendőrsorfal akadályozta a továbbjutást. A tüntetők azt kérték a Készenléti Rendőrség munkatársaitól, hogy engedjék őket Orbán Viktor háza elé, majd amikor ennek nem tettek eleget, megpróbálták arrébb nyomni a rendőrsorfalat. A rendőrök azonban ellenálltak, a tüntetők nem jutottak előbbre. A tüntetők közül többen azt skandálták: “Orbán Viktor jöjjön ki!”

Furcsa játék és miniszterelnök neje

A tüntetők először egyezkedni kezdtek a rendőrökkel, hogy bemehessenek a miniszterelnök háza elé, hogy elmondják követeléseiket. Arra engedélyt kaptak volna, hogy ezt közülük hárman megtegyék. Azonban ez a felkínált lehetőség nem felelt meg nekik – számolt be a Hír24 tudósítója.

Így sajátos dulakodás alakult ki: felsorakoztak, megfogták egymást vállát, és így kezdték el nyomni a rendőrsorfalat. Majd közölték velük, hogy a visszatolják őket az autóig, akkor rendben, nyertek a rendőrök. A feladatot teljesítették a rend őrei, közben páran el is estek a tüntetők közül, komolyabb sérülés nem történt.

Végül Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége kijött a házból, hogy meghallgassa őket.


A képre kattintva galéria nyílik!

A miniszterelnök feleségének a demonstrálók képviselői azt mondták, hogy eddig 3 ezer ember halt bele a devizahitelek okozta “anyagi csődbe”, és felidézték, hogy Orbán Viktor 2008-ban kijelentette: senkit nem hagynak az út szélén.

Közölték: ha a miniszterelnök “tisztességesen akarja az országot ebben a helyzetben vezetni”, akkor “kötelessége” mindent megtenni a helyzet megoldásáért. Lévai Anikó megígérte a demonstrálóknak, hogy átadja az üzenetet férjének. A tüntetők megtapsolták, majd a demonstráció véget ért.

Amerre jártak, megbénították a közlekedést

A demonstrálók menete a Margit híd felé indult el, negyed négykor már óriási torlódás alakult ki a hídnál a Szent István körút mindkét oldalán. A menetet rendőrök kísérik gyalog, autóval és motorral is. Fél négykor érték el a Margit hídat, ott is óriási dugót okozva.

Útközben elhangzott, hogy azért mennek a miniszterelnökhöz, mert állásfoglalást követelnek tőle a Kúria ítéletével kapcsolatban. A tüntetők “elég volt”, “le a bankokkal”, “hazaárulók” felkiáltással haladnak és a kilakoltatások leállítását, a végrehajtási eljárások felfüggesztését követelik. Néhányuk akasztófát cipelt magával, többeknél árpádsávos, illetve nemzetiszín lobogót látni. Fél 5 után a tüntetők már a Szilágyi Erzsébet fasoron jártak. Késő délután, hat óra körül érkeztek meg.

A TEK szinte azonnal lépett

Lezárta a Terrorelhárítási Központ (TEK) a kormányfő otthonának környékét – derül ki a szervezet honlapján csütörtök kora délután közzétett személy- és létesítménybiztonsági intézkedéséből. A dokumentum szerint 16 órától a szükséges ideig, de legkésőbb augusztus 4-én éjfélig lezárják a Cinege út kijelölt részét.

A lezárt terület a XII. kerület Kútvölgyi út és Cinege út kereszteződésétől a Béla király út és Cinege út kereszteződéséig terjed ki, beleértve a Csipke utca és Cinege út kereszteződésének lezárását is a Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium Csipke utcai kocsibejárójánál.

A döntés indoklása szerint a Cinege út 5-ben az intézkedés által érintett időszakban védett személy tartózkodik és figyelemmel a védett objektum biztonságának, zavartalan működésének, a védett személyek szabad mozgásának, közlekedésének biztosítása kiemelt feladat.

A Fidesz véleménye szerint

A Kúria csütörtöki döntésével a bankok oldalára állt a devizahitelesekkel szemben – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté. A Fidesz számára a döntés elfogadhatatlan és felháborító, a devizakárosultak joggal érezhetik úgy, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket. A határozatnak beláthatatlan pénzügyi következményei lehetnek a devizakárosultakra nézve – tette hozzá.

Utalt arra, hogy Horvátországban egy hasonló ügyben az igazságszolgáltatás nyolc bankkal szemben hozott ítéletet.
Azt is kijelentette, hogy a károsultak a devizacsapdát a „Gyurcsány-Bajnai-korszaknak köszönhetik”, ugyanis 2002-2010 között 140-szeresére nőtt a lakosság devizaadóssága. Az akkori, a bankok számára kedvező paktumon alapuló gazdaságpolitika hozta létre ezt a helyzetet – mondta.

Olvasói sztorik