Belföld

Ostrom kezdődött Kairóban – már több mint 500 halott

A Muzulmán Testvériség több száz híve megpróbálta felgyújtani egy tartományi kormányzat kairói  épületét – közölte az egyiptomi állami televízió.

A Muzulmán Testvériség több száz híve megostromolta és megpróbálta felgyújtani egy tartományi kormányzat kairói hivatali épületét – közölte az egyiptomi állami televízió. Az újabb erőszakos akciót azt sem tudta megakadályozni, hogy a biztonsági erők minden eszközt bevetnek a tüntetők városon belüli mozgásának ellehetetlenítéséért. Egyiptomban szerdán 525 ember halt meg a rendőrség és az iszlamisták összecsapásaiban. Azokat az váltotta ki, hogy erőszakkal felszámolták az iszlamisták két táborát a főváros két forgalmas terén, ahol a Muzulmán Testvériség hívei Mohamed Murszi államfő elmozdítása ellen tiltakoztak. Csütörtökre újabb tüntetéseket jelentett be a Muzulmán Testvériség. (korábban

A török miniszterelnök képmutatónak nevezte a Nyugatot, és a Biztonsági Tanács mielőbbi összehívását követelte csütörtökön az előző napi véres egyiptomi összecsapások miatt. Az elmozdított egyiptomi államfő egyik legfőbb támogatójának számító Erdogan “könyörtelen mészárlásnak” nevezte az egyiptomi rendőrök tömegoszlatását olyanok ellen, akik békésen tüntettek a katonai puccs ellen. A miniszterelnök szerint a nyugati országok cinkosok, mert csak a hadsereg beavatkozásáról beszélnek.

“Lenne egy kérdésem a Nyugathoz. Némák maradtatok Gáza kapcsán, nem mondtatok semmit Palesztináról és Szíriáról, ahol százezren haltak meg. Nem szóltatok és most sem szóltok semmit Egyiptomról. Hogyan is nevezhetitek így magatokat a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok képviselőjének?” – tette fel a kérdést Erdogan. (Korábban az Egyesült Államom és az Európai Unió élesen elítélte az erőszakot.)


Fotó: AFP / Mahmoud Khaled

Ezzel egy időben a francia elnök csütörtökön délelőtt 10 órára bekérette az Elysée-palotába a párizsi egyiptomi nagykövetet. Francois Hollande arra szólította fel a feleket, hogy tegyenek meg mindent a polgárháború elkerülése érdekében. “Franciaország álláspontja szerint politikai megoldást kell találni az egyiptomi helyzetre, az elnök a választások mielőbbi megtartása mellett foglalt állást” – áll az elnöki palota sajtóközleményében.

A berlini egyiptomi nagykövetet is berendelték a külügyminisztériumba csütörtök délelőtt. Az éppen Tunéziában tartózkodó Guido Westerwelle külügyminiszter kérésére a nagykövettel közölték a német kormány álláspontját. Westerwelle szerdán felszólította az egyiptomi politikai erőket, hogy tegyenek meg minden lehetséges lépést az erőszak további terjedésének megakadályozásáért – közölte egy külügyminisztériumi szóvivő az AFP hírügynökséggel.

Az egyiptomi békéért imádkozott Ferenc pápa csütörtökön Castel Gandolfóban, ahol Nagyboldogasszony ünnepén pontifikált misét. Az egyházfő fájdalmasnak nevezte az Egyiptomból érkező híreket és együttérzéséről biztosította az áldozatokat, hozzátartozóikat, a sebesülteket és mindazokat, akik szenvednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik