Belföld

A festők városába látogat a vásárhelyi iskola

Zoltai Attila: Mártélyi part (festmény, mártély, tisza, )
Zoltai Attila: Mártélyi part (festmény, mártély, tisza, )

Az elmúlt évek hódmezővásárhelyi festő szimpóziumain ihletet nyert művészek alkotásaiból nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep és Galériában.

Festők, szimpóziumok Hódmezővásárhelyről címmel nyílik – kéttucatnyi, Vásárhelyt megjárt alkotó közel félszáz művét bemutató – tárlat Szentendrén, a Szentendrei Régi Művésztelep és Galériában, augusztus 15-én, csütörtökön 17 órakor.

– Másfél évtizeddel ezelőtt hívták életre helyi művészek – Hódmezővásárhely városának támogatásával – a festő szimpóziumot, amelynek célja, hogy a nagy múltra visszatekintő vásárhelyi festőiskola hagyományaira támaszkodva és ezeket újraértelmezve szülessenek sokszínű alkotások a szimpóziumon résztvevő művészek két hetes együtt gondolkodásának eredményeként. – mondta el a Vásárhely24-nek Elek András, a Tornyai János Múzeum sajtóreferense.

Most az elmúlt évek hódmezővásárhelyi művésztalálkozóin ihletet nyert festők alkotásaiból nyílik kiállítás a Duna-parti városban.

– Sokszínű és izgalmas válogatást láthatnak a tárlatra ellátogatók a különböző alkotói szemléletekből – mondta el Nagy Imre művészettörténész, a tárlat rendezője, a Tornyai-múzeum igazgatója hozzátéve, a művészek a vásárhelyi realista hagyományokra építve, de azt széles skálán értelmezve vonultatják fel munkáikat. Mint mondta, a kiállított művek között vannak pontos, szinte fényképszerű valóságábrázolások, egyes alkotásokat az oldottabb festőiség jellemzi, de a nézők megtekinthetnek expresszív vagy éppen elvont festményeket és grafikákat is.

A megnyitón ott lesz Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, valamint Dr. Nagy Imre művészettörténész, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetője, közreműködik Lauer Ágnes zongoraművész és Vágó János kürtművész.

A Szentendrei Régi Művésztelep és Galériában szeptember végéig megtekinthető kiállításon Bíró Botond, Blaski Márta, Bodor Zoltán, Bukor Tibor, Florian Lang, Horváth Krisztián, Horváth Roland, Kéri László, Kondor Attila, László Dániel, Miklós Hajnal, Nagy Attila, Pap Gitta, Porkoláb Magdolna, Sonkoly Tibor, Süveges Rita, Szabó Ábel, Szabó Klára Petra, Szkok Iván, Szőke Gáspár, V. Nagy Nándor, Vincze László és Zoltai Attila alkotásait veheti szemügyre a Dunakanyar műkedvelő közönsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik