Belföld

A holokauszt roma áldozataira emlékeznek

Roma Holokauszt Túlélő (roma holokauszt, )
Roma Holokauszt Túlélő (roma holokauszt, )

Több tízezerre teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a holokauszt áldozataiként koncentrációs táborokban haltak meg a második világháború alatt.

A holokausztroma áldozataira emlékeznek ma országszerte. A fővárosban a Holokauszt Emlékközpontban csütörtök délután tartanak megemlékezést; beszédet mond Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagjai közül Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője és Balogh András (MSZP), továbbá Izsák Rita, a Tom Lantos Intézet igazgatója.

A megemlékezést lezáró mécsesgyújtás és zenei műsor után a résztvevők csatlakoznak a hagyományos koszorúzáshoz a Roma Holokauszt Emlékműnél a IX. kerületi Nehru parton.Az emlékműnél rövid beszédek hangzanak el, ökumenikus ima lesz, majd neves roma művészek, állami és civil szervezetek, illetve a magyarországi nagykövetségek képviselői is elhelyezik a megemlékezés koszorúit.

Nyíregyházán még a délelőtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat koszorúzással egybekötött megemlékezést tart a II. világháborúban auschwitz-birkenaui gyűjtőtáborokban meghalt roma emberek tiszteletére.

Miskolcon a Romano Teatro Kulturális Egyesület szervezésében tartanak megemlékezést, míg Pécsen a Lánc utcai parkban, Békés városában az I. és a II. világháborús emlékműnél lesz megemlékezés.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer romaembert gyilkoltak meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik