Belföld

Fidesz-székház – panaszt tesznek a demonstrálók

demonstráció, fidesz-székház, ellentüntető (fidesz-székház, tüntetés, )
demonstráció, fidesz-székház, ellentüntető (fidesz-székház, tüntetés, )

Panaszt nyújtanak be az ügyészséghez a kényszerítés, illetve személyi szabadság megsértése ügyében a nyomozást megszüntető határozat ellen a demonstrálók.

Mint megírtuk, március 7-én a Fidesz Lendvay utcai székházánál tüntetés volt, és a résztvevők közül néhány tucatnyian behatoltak az épület udvarára. Ekkor történt, hogy Sz. Ferenc erőszakosan lépett fel az egyik demonstrálóval szemben. A korábban gyilkosságért elítélt férfival szemben március 22-én nyomozást rendeltek el emiatt, de a nyomozást pár napja felfüggesztették.

Ha kell, Strasbourgig is elmennek

Pelle Andrea, a demonstrálók egyik jogi képviselője szerint a nyomozást megszüntető határozat nem felel meg a pártatlanság követelményének, hiszen az eljárás során minden felmerülő bizonyítékot figyelembe kellett volna venni.

A jogi képviselő hozzátette: ha a panaszuk elbírálása alapján születő új határozat is ennyire “egyoldalú és tisztességtelen” marad, a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnak. Információi szerint a székházfoglalók ellen garázdaság miatt indított eljárást is megszüntetik, de az erről szóló határozatot még nem kapták kézhez.

Politikai alapon vetik el a vallomásokat?

Oláh Kata, a Fidesz-székháznál történt március 7-i tüntetés egyik résztvevője teljesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy megszüntették a nyomozást Sz. Ferenc és társai ellen, akik a Fidesz-székháznál biztonsági őrként léptek fel, noha nem voltak tagjai a székház védelmét ellátó kft.-nek.

Oláh Kata szerint a nyomozást megszüntető határozat “politikai alapon veti el” az ügyben tett vallomásokat. Álláspontja szerint a tanúként meghallgatott tüntetők szavait teljesen kiforgatták, a határozatban pedig súlyos ellentmondások vannak. Az egyik vallomás szerint azért hívták oda a biztonsági őröket, mert az épület életveszélyes állapotban volt, így kívánták megóvni a tüntetők testi épségét, míg a másik beszámoló szerint a székházban dolgozók “rettegtek” a tüntetőktől.

Hangsúlyozta: a demonstrálók a földön ülve, békésen tiltakoztak, ám ez a határozatból nem derül ki.

A szombati sajtótájékoztatón részt vevők “Tisztességes eljárást!”, illetve “Alkotmányt, demokráciát és jogállamot!” feliratú transzparenseket emeltek a magasba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik