Belföld

Béremelést szeretne a miniszter

Balog-Zoltan-(210x140)(2).jpg (Balog Zoltán, humánminiszter, emberi erőforrás)
Balog-Zoltan-(210x140)(2).jpg (Balog Zoltán, humánminiszter, emberi erőforrás)

Balog Zoltán azt mondta a köztévében, szeretne ő is 34 százalékos béremelést kapni, és sírni azért, hogy 58 százalékosat ígértek.

Mint korábban megírtuk a miniszter (a szolgálati autó, telefon… mellett) 1 101 900 forintot kap az emberi erőforrások irányításáért. Balog Zoltán közölte: szeretne abban a helyzetben lenni, hogy 34 százalékos béremelést kap, és sírni kezd azért, hogy 58 százalékost akart. Szerinte a mostani béremelés az ország teljesítőképességének megfelel. Érdemes körülnézni nemcsak keleten és délen, hanem nyugaton is, hol van ma olyan helyzetben az állam, hogy nem azon gondolkodik, a közszféra hány százalékát építse le, hanem egy világos, kiszámítható életstratégiát nyújt azoknak, akik az állam szolgálatába állnak, és ehhez hozzárendeli a megfelelő bért – tette hozzá a miniszter.

Balog szerint anomáliák voltak a pedagógusok bérrendszerében. Voltak olyan önkormányzatok, melyek másfél milliárd forintos működési hitelt vettek fel évente, és a pedagógusoknak 200-250 ezer forint túlórapénzt fizettek ki. „Találtunk államtitkári szintű fizetéseket is az ország hátrányos helyzetű vidékein” – tette hozzá a köztévé reggeli műsorában.


Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Szavai szerint a tanárok egy százaléka nem számíthat nagy béremelésre, vagy – a túlórapénzek hiányában – talán még csökken is a bére, mintegy 150 ezer pedagógusnak azonban átlagosan 34 százalékkal emelkedik a fizetése. Az életpályamodellnek köszönhetően a kezdő pedagógusok egy kiszámíthatóbb rendszerbe lépnek be, és 50-60 ezer forinttal keresnek majd többet, mint a régi rendszerben kerestek volna. Ráadásul a továbbképzéseknek és a minősítéseknek köszönhetően egyre magasabb fokozatot érhetnek el a tanárok, és akár 30 évre előre kiszámolhatják, milyen bérük lesz – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy most van olyan pedagógus, akinek 100-150 ezer forinttal emelkedik a bére, ez nem fog egyhamar elinflálódni. Ráadásul 2017-ig minden szeptemberben újabb 5-10 százalékos béremelésre számíthatnak.

PDSZ: nem erről az emelésről volt szó

Nem erről a béremelésről volt szó, az életpályamodellt előíró törvényben foglaltakhoz képest csak a pénz egy részét kapják meg szeptembertől a pedagógusok – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László közölte: a jelenlegihez képest 58 százalékos béremelést kellene bevezetni szeptembertől és nem 34 százalékosat, ugyanis ennyit határoz meg a törvény. Emlékeztetett arra, hogy egy évtizede húzódik a pedagógusok béremelése, holott “ez jogos jussuk”.


Fotó: Kummer János

Szeptember elsejével a béremelést nem hajtják végre százszázalékosan, ugyanakkor a munkaterhelés-növekedést 100 százalékban bevezetik, ami alátámasztja Balog Zoltán egy korábbi nyilatkozatát, miszerint több pénzért több munkát várnak. Vitatta Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár szintén a tatabányai sajtótájékoztatón elmondott szavait, miszerint “neveléstörténeti bejelentés” lenne a pedagógusok béremeléséről szóló hír.

Mendrey László arról is beszélt, hogy a kormány olyan ígéretet vállal négy évre előre, amely már “nem az ő kompetenciája”, s ezzel a következő négy év kormányzásának köti meg a kezét. Meglátása szerint lesznek, akik ugyanazért a pénzért kevesebbet, mások pedig többet dolgoznak majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik