Belföld

Aréna-ügy: Mi lesz a Balog Imsi Sportcsarnok sorsa?

Csaknem öt éve árván és elhagyatottan áll Hódmezővásárhely szívében az Aréna, azaz a Balogh Imsi Sportcsarnok. Repedések, járdahibák már megjelentek az épület környékén. A Vásárhely24 információi szerint a sportcsarnok ügyében a héten változás állhat be.

Mint ismertes, az önkormányzat 2006-ban döntött egy tornacsarnok létesítéséről. A város egy együttműködési megállapodást kötött az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériummal, amely – akkor szinte kizárólag – PPP konstrukció keretében történő létesítmény-fejlesztéshez nyújtott támogatást.

A bonyolult konstrukció lényege, hogy egy K’Art nevű magánbefektető saját költségén megépíti és működteti a sportlétesítményt, közcélú igénybevételre – szolgáltatási díj ellenében – pedig átengedi az önkormányzatnak. A szerződés értelmében 2022 után a sportlétesítmény az önkormányzat tulajdonába kerül.

„A létesítmény használata azonban az eltelt évek alatt aránytalanul magas terhet rótt a városra, ezért az önkormányzat a konstrukció felülvizsgálatát kezdeményezte. Az elrendelt belső ellenőrzés során meglepő módon a kivitelező cég elzárkózott azon számlák bemutatásától, amelyek alapján az ingatlan nettó beruházási értékét mintegy 836 millió forintban állapította meg, és amely összegnek megfelelően került a szolgáltatói díj, létesítéshez rendelt része meghatározásra” – nyilatkozta a Vásárhely24-nek Göbl Vilmos, az önkormányzat sajtóreferense.

A 2010-es kormányváltást követően felülvizsgálták az országban PPP-konstrukcióban megvalósult beruházásokat, amelynek keretében felmérés készült a hódmezővásárhelyi Balogh Imsi Sportcsarnokról is. A kirendelt igazságügyi műszaki szakértő szakvéleménye szerint a teljes beruházási költség 662 millió forint volt, így a magánberuházó részéről közel 174 millió forint értékű túlárazás történt.

„Tekintettel arra, hogy a kormány által kirendelt független igazságügyi műszaki szakértői szakvélemény szerint 174 millió forint összegű eltérés van a K’Art által meghatározott és a tényleges költségek között, és a cég elzárkózott a számlák bemutatásától, az önkormányzatnak nem is volt más lehetősége, mint az igazságszolgáltatáshoz fordulni” – mondta Göbl Vilmos, aki hozzátette:a város a jelentős mértékű túlárazása miatt feljelentést tett, és a PPP konstrukcióban kialakított szolgáltatói szerződést felmondta.

A kormány döntött a PPP konstrukcióban megvalósult sportlétesítmények kiváltásáról. Ez az eljárás a Balogh Imsi Sportközpont esetében még zajlik, de remélhetőleg a héten pont kerülhet az ügy végére. A Vásárhely24 információi szerint időközben az is kiderült, hogy a K’Art több – a csarnok építésén is dolgozó – helyi kisvállalkozót is nehéz helyzetbe hozott: egy szegedi követeléskezelő cég több sajtótájékoztatót is tartott a K’Art által cserbenhagyott vállalkozók védelmében. Úgy tudjuk, hogy a K’Art által cserbenhagyott cégek kártalanítását is a város végezte.

Reményeink szerint a közeljövőben sor kerül a Balogh Imsi Sportközpont körül kialakult vitás helyzet lezárására, az állami kiváltásra, és szeptembertől a hódmezővásárhelyi diákok ismét használhatják a sportlétesítményt.

Kerestük a K’Artot is, azonban eddig nem reagáltak.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik