Belföld

Demján összerúgja a port Orbánnal?

Takarekszovetkezet(430x286)(1).jpg (takarékszövetkezet)
Takarekszovetkezet(430x286)(1).jpg (takarékszövetkezet)

Demján Sándor jogorvoslatot kezdeményez a szövetkezeti törvény ügyében, Orbán Viktor levélben védte meg a kifogásolt törvényt.

Az OTSZ minden hazai és ha kell, európai fórumon jogorvoslatot fog kezdeményezni az a parlament által pénteken elfogadott szövetkezeti törvény ellen – jelentette be Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke. Kitért arra is, Áder Jánosnak újabb levelet írt, arra kérve a köztársasági elnököt, kérjen normakontrollt a törvénnyel kapcsolatban. Valódi, érdemi egyeztetés a törvényjavaslatról nem folyt a kormánnyal, az érintettek nem tudták mi kerül a kormány, illetve a parlament elé.

Az OTSZ tagszövetkezeteinél a betétek biztonságban vannak, a törvényt, ha az életbe lép, betű szerint végrehajtják majd – mondta Demján Sándor, hozzátéve: minden szövetkezeti tag és betétes pénze biztonságban van, pánikra nincs ok.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken levélben válaszolt Demján korábbi levelére. Ebben kiemeli, hogy a döntés összhangban van „azzal az érintett szereplőkkel történő egyeztetés során született közös felismeréssel, hogy a takarékszövetkezeti rendszer jelentős átalakításra és nagyobb állami szerepvállalásra szorul”.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

A miniszterelnök felidézi az elmúlt időszakban a magyar takarékszövetkezeti rendszerben tapasztalt zavarokat, amelyek „bebizonyították, hogy a rendszer nem tudja hatékonyan megvédeni sem a takarékszövetkezeti tagok sem a betétesek pénzét”. Emlékeztet arra, hogy rövid időn belül két intézetnél, a soltvadkerti takarékszövetkezetnél és a Jógazda Takarékszövetkezetnél is olyan helyzet állt elő, amelyet a szövetkezeti hitelintézeti rendszer – benne a négy integrációs szervezet – nem tudott kezelni, és helyettük az államnak kellett utólagosan megvédeni az emberek vagyonát.

Az új jogszabály által létrehozott rendszer lényegi elemeit sorolva a kormányfő egyebek mellett ismerteti: megerősítik a szövetkezés és az egy tag-egy szavazat elvét, a tagok továbbra is maguk választhatják vezetőiket, így a most elfogadott törvénnyel megakadályozzák, hogy a takarékszövetkezeti tagok kiszoruljanak a szövetkezet irányításából. Minden takarékszövetkezet azonos jogokat biztosító elsőbbségi részvénnyel fog rendelkezni a Takarékbankban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik