Belföld

Egyiptom: a tengerparti üdülőhelyek biztonságosak

egyiptom (egyiptom)
egyiptom (egyiptom)

Az utazási irodák és a Külügyminisztérium szerint is biztonságosak az egyiptomi tengerparti üdülőhelyek. Kairóba vagy más nagyvárosokba, vidéki műemlékekhez azonban most nem tanácsos ellátogatni.

Mint megírtuk, Kairóban rendkívül feszült a helyzet, fegyveres összecsapások voltak. A Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) jelenlegi információi szerint azonban az egyiptomi nyaralási úti célokon (pl. Hurghada) az utasok biztonságban vannak, ott nincsenek különleges események. A tüntetések többségében Kairóra és egyéb nagyvárosokra korlátozódnak – írta megkeresésünkre Békefi Veronika alelnök.

Az utazási irodáknak folyamatos visszajelzésük van

Az utazási irodák mindenhova el tudják indítani a szervezett utakat, ahova eddig indítottak. A tengerparti úti célokon minden nyugodt és rendben van. A MUISZ tudomása szerint az utazók nincsenek veszélyben. Az esetlegesen problémás helyekre pedig most nem indítanak kirándulásokat – írta Békefi Veronika.

Több iroda utaztatása alapján (charter bérleti adatok) mintegy 1100 magyar van kint jelenleg Egyiptomban.

Molnár Judit alelnök is arról biztosított minket, hogy a vörös-tengeri nyaralóhelyek biztonságosak. A hazai utazásszervezők napi kapcsolatban vannak a kinti utazásszervezőkkel, telepített idegenvezetőkkel és a szállodákkal. A tengerparti üdülőhelyekre közvetlen charterjáratokkal viszik az utasokat. Az üdülőhelyek 500-700 kilométerre vannak Kairótól, és közben még ott van a sivatag is. A tengerparti szállodák ellátottsága, az üzemanyag-ellátás is biztosított – nyugtatott meg.

Bikinis turisták élvezhetik a tengerpartot, a Vörös-tenger üdülővárosában, 500 kilométerre keletre Kairótól
Fotó: AFP/Mohammed Abed

A vidéki műemlékek felkeresése rizikós lehet

Telefonon felhívtuk Karakai Ildikó újságírót, aki jelenleg Kairóban él. Ő is megerősítette, hogy a tengerpart biztonságos, és figyelnek rá az egyiptomiak, hogy az is maradjon.

Megtudtuk tőle, hogy a tanácsok ellenére sok külföldi turista keresi fel a kairói Tahrir teret, kíváncsiságból. Ez pedig rizikós lehet most, csakúgy, mint a vidéki műemlékek látogatása – intett óvva.

A külügy figyelmeztet, ha gond lenne

A Külügyminisztérium arra kéri az Egyiptomba utazó és ott tartózkodó magyarokat, hogy az elkövetkezendő időszakban a várható tömegmegmozdulások miatt fokozottan legyenek óvatosak. Tüntetésekkel nemcsak Kairóban, hanem az ország más területein is számolni kell, amelyek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át.

A turisták által leginkább kedvelt üdülőhelyek azonban (például Hurghada és Sharm el-Sejk) jelenlegi információk alapján egyelőre biztonságosnak mondhatók. A külügy egyébként folyamatosan figyelemmel kíséri az egyiptomi helyzet alakulását, és frissíti az utazási tanácsokat, amennyiben szükséges, honlapjukon közzéteszik az esetleges újabb figyelmeztetéseket.

A tömegmegmozdulásokat kerülni kell

Azt tanácsolják, hogy az utazók biztonságuk érdekében kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, és ezek környékét is! Ha ilyet látnak, a legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt! Fényképeket pedig ne készítsenek se a tüntetőkről, se a rendvédelmi szervek tagjairól, még mobiltelefonnal sem!

Azt is jól teszik, ha folyamatosan nyomon követik az eseményekről tudósító híradásokat, a helyi hatóságok és az utazási irodák, szállásadók tájékoztatását! Amennyiben hivatalos ügyintézés céljából kívánják felkeresni a Belügyminisztérium Idegenrendészeti Hivatalának Tahrir téren található központját (Mogamma) javasolják: a kint tartózkodók előzetesen érdeklődjenek telefonon az említett intézménynél, hogy biztonságos-e annak megközelítése.

Tanácsos a konzuli regisztráció

A külügy tájékoztatása szerint a korábbi tüntetések jellemzően nem irányultak külföldiek ellen. Ennek ellenére tanácsolják, hogy akik Egyiptomba utaznak, azok előtte a nagykövetségen jelentkezzenek be (konzuli regisztráció), hogy baj esetén a konzul segítséget tudjon nekik adni.  A nagykövetség vészhelyzeti mobiltelefonszáma éjjel-nappal működik: 002-0122-6575198.

Asraf Mohszen budapesti nagykövet is azt mondta csütörtök délután a sajtótájékoztatóján, hogy Egyiptom biztonságos az oda látogató turisták számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik