Nagyvilág

Bármikor robbanhat Egyiptom

tüntetések egyiptomban (egyiptom, )
tüntetések egyiptomban (egyiptom, )

Rendkívül feszült helyzet alakult ki szerda reggelre Egyiptomban. Kairóban éjszaka folytatódtak a fegyveres összecsapások, amelyek legkevesebb 22 halálos áldozatot követeltek.

Nem mond le az elnök

Az egyiptomi elnök szerdára virradó éjjel drámai hangú televíziós beszédben utasította el az ellenzék által követelt lemondását. Mohamed Murszi visszautasította a hadsereg ultimátumát is. A fegyveres erők főparancsnoksága viszont megerősítette, hogy kitart a beavatkozást kilátásba helyező fenyegetése mellett.

A nemzethez intézett üzenetében az elnök hangsúlyozta, hogy egy évvel ezelőtt demokratikus választások útján került hatalomra. “Ehhez a törvényességhez ragaszkodom” – jelentette ki, hozzátéve: “én vagyok Egyiptom elnöke, aki valamennyi egyiptomi állampolgárt képviseli.”

“Életemmel is megvédem az elnöki hivatal törvényességét” – hangsúlyozta beszédében az egyiptomi államfő, aki egyidejűleg minden belső és külső nyomást elutasított.

A hadsereg ultimátumot adott

Az elmúlt napok heves tüntetései nyomán a hadsereg hétfőn 48 órás ultimátumot intézett az ország politikai vezetőihez, és a belpolitikai válság konszenzusos rendezésére szólította fel őket. Ellenkező esetre a fegyveres erők saját “menetrendjük” megvalósítását helyezték kilátásba.


Mohammed Murszi iszlamista egyiptomi elnök támogatói tüntetnek a Kairó Egyetem közelében Gízában
Fotó: MTI/AP/Manu Brabo

Murszi elutasította a hadsereg ultimátumát, hangoztatva, hogy csakis az alkotmánynak megfelelő törvényesség biztosíthatja a polgárháború elkerülését. Értesülések szerint az elnök már a beszéd előtt Twitter-üzenetben követelte a hadseregtől – szerdán 17 órakor lejáró – ultimátumának visszavonását.

Murszi felszólította az egyiptomiakat, hogy utasítsák el a törvényes renddel szembeni fellépéseket. Úgy vélekedett, hogy a demokratikus rend útjáról történő mindenfajta letérés veszélyes ösvényre sodorná Egyiptomot.

Káoszt és erőszakot akaró bűnözőcsoportok

A több mint 40 perces beszédben az elnök elismerte, hogy hivatali tevékenységének eddigi egy évét nehézségek kísérték, azt hangoztatta ugyanakkor, hogy a korábbi rezsim korrupt maradványaival kellett megküzdenie. Murszi szerint olyan bűnözőcsoportokról van szó, amelyek elutasítják a demokráciát, és csupán káoszt, valamint erőszakot akarnak.

Murszi nyomatékosan hangsúlyozta: nincs más választás számára, csak az, hogy továbbra is eleget tegyen demokratikusan ráruházott kötelezettségeinek.

A hadsereg kész vérét áldozni

Nem sokkal az elnöki beszéd után a hadsereg megerősítette, hogy kitart az ország politikai vezetőihez intézett ultimátuma mellett. Ezt tartalmazta az a közlemény, amely kora hajnalban jelent meg a hadsereg főparancsnokságának Facebook-oldalán.

A főparancsnokság közleményében a végső órákról beszélt, és kijelentette, hogy a hadsereg “kész vérét áldozni” Egyiptom és az ország népe érdekében. “A fegyveres erők készek vérüket áldozni annak érdekében, hogy megvédjék az országot és népét a terroristáktól, a radikálisoktól és az őrültektől” – fogalmazott a nyilatkozat.

Halálos összecsapások Kairóban

Az egyiptomi ellenzék hadüzenetként jellemezte Murszi beszédét. A legbefolyásosabb ellenzéki szervezetnek számító Nemzeti Megmentés Frontjának szóvivője úgy értékelte, hogy az nyílt felhívást jelentett a polgárháborúra. Élesen bírálta Murszit amiatt, hogy – mint fogalmazott – a nép akaratát figyelmen kívül hagyva nem hajlandó lemondani.

Szerda hajnalban is folytatódtak az összecsapások az egyiptomi fővárosban a Mohamed Murszi ellen tüntetők és az elnök hívei között. A legfrissebb hírek szerint legkevesebb 22 ember vesztette életét, és több mint 200-an megsebesültek.

Szemtanúk szerint a szembenálló felek fegyverekkel lőtték egymást. A helyszínről mentőautók szállították el a sebesülteket. Több hírforrás szerint ismeretlen támadók rohamozták meg az elnök híveinek gyűlését a Kairó Egyetem közvetlen közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik