Gazdaság
nyaraló (nyaraló)

Adót kell fizetni a saját nyaralóba meghívott barátokra

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2013. 06. 24. 16:12

Ha nem csak egyenes ági rokonokat hívunk meg a saját nyaralónkba, akkor számíthatunk rá, hogy idegenforgalmi adót kell fizetnünk.

Jól megérdemelt pihenését töltötte egy Balaton-parti településen a saját nyaralójában egy férfi, amikor azzal csöngettek be hozzá, hogy jöttek az adót beszedni. Kilenc éve van meg a nyaralója, de még nem hallott arról, hogy a saját nyaralójába meghívott vendégei után idegenforgalmi adót (ifa) kellene fizetnie.

Először azt hitte, viccről van szó. De aztán a kedves hölgy felvilágosította, hogy nem. Éppen nyolcadmagával pihengetett a tulaj. Az ügyintéző először a vendégkönyvet kérte, majd – mivel kiderült, hogy olyan nincs – megkérdezte, kik a nyaralók. Barátok, kollegák – hangzott a válasz.

Képünk illusztráció
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Kiderült, hogy éppen ez a gond. Az önkormányzatot képviselő hölgy rögtön mutatta is a vonatkozó jogszabályt, amely úgy rendelkezik, hogy ha üdülési célra ingyenesen adja át valaki a nyaralóját, akár baráti, rokoni alapon, akkor is adót kell fizetnie. Tehát nem csak abban az esetben, ha pénzért fogad vendégeket. A tulajdonos álla leesett a csodálkozástól. De mit volt mit tenni, a barátokra és az unokatestvérére is be kellett fizetnie az adót, fejenként és éjszakánként 390 forintot. A férfi egyébként Facebookon osztotta meg sztoriját.

Megkérdeztük a helyi önkormányzat adóosztályát, ahol megerősítették: hosszú évek óta törvény írja elő az adófizetést. Kivételt csak az egyenes ági rokonoknál lehet tenni. S ez nem helyi specialitás, hanem az egész országra érvényes szabály. Legfeljebb abban lehet különbség, hol mennyire szigorú az ellenőrzés.

Balatonszemesen egyébként minden évben járja a nyaralókat az ügyintéző, tudtuk meg még. Az csak véletlen lehet, hogy az említett nyaraló tulajdonosa először találkozott vele és az adófizetési kötelezettséggel – mondta Martinka Péter tanácsos. Hozzátette azt is, hogy mivel az államtól ugyanannyit kapnak az önkormányzatok az ifa mellé kiegészítésként, mint amennyit saját maguk beszedtek, ez igen fontos pénzforrás nekik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.