Belföld

Por és zaj – csatornázási körkép Makón és környékén

Jó ütemben halad, de természetesen rengeteg bosszúságot okoz az ott lakóknak Makó és környékének csatornázása. Felvágott utak, por, sár, zaj kíséri a munkálatokat. Fotós körkép Makóról és Marosleléről.

A makói térség csatornafejlesztési programja majd 8 éves előkészítés után indult útjára. A kormány és az Európai Unió támogatásával megvalósuló mintegy 14 milliárd forintos fejlesztés keretében Makón kívül további öt — Kiszombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva és Magyarcsanád — település lakosai csatlakozhatnak majd rá a korszerű szennyvíz-elvezetési hálózatra, így a jelenlegi 2.723-ról 17.029-ra nőhet a csatornahálózatba bekötött háztartások száma. A 46.4 millió eurós támogatással megvalósuló fejlesztéssel több mint 35 ezer helyi lakos mindennapjai lesznek kényelmesebbek, a környék élhetőbbé válik, a települések alatt húzódó talajvíz szennyezése megszűnik, így az ivóvízbázis minőségromlásának veszélye is jelentősen csökkenni fog.

A projektben résztvevő települések közül Makó szennyvíz-elvezetésére a korábbiakban is voltak kezdeményezések.

1963-ban került sor az ipari csatornarendszer üzembe helyezésére a városban. A belvárosban keletkező szennyvizek elvezetésére szolgáló – megyei beruházásként épült – csatornarendszer 1968-ban lépett üzembe.

A város csatornázása azonban ezekkel a fejlesztésekkel együtt is, – különösen a gyorsan kiépült vízvezeték hálózathoz viszonyítva – jelentős mértékben lemaradt. 1988-89-ben javult a helyzet, amikor elkészült az Eötvös utcai, Széchenyi utcai, Fűrész utcai, Szent János téri, Juhász Gyula téri, valamint Új Piaci csatorna. Ebben az időben újították fel a korábban épült Kórház és József Attila utcai átemelőket.

2001-ben magyar állami pénzeszközök és helyi társulati önerő felhasználásával megkezdődött a „Makó és Kiszombor szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása” elnevezésű projekt végrehajtása. Ennek során gravitációs főgyűjtők épültek, amelyek elsősorban a város északi részén lévő ipari üzemek bekapcsolását tették lehetővé.

A 2001. évi csatornázási munkálatokkal párhuzamosan megkezdődött Ingóban az új tisztító telep építése. A próbaüzem sikeres lezárása 2003. év elején történt meg.

A jelenlegi KEOP nagyprojekt tervezése 2005-ben indult, annak terveit 2008. május 23. napján fogadta be a Közreműködő Szervezet. Az Európai Bizottság a projektet 2009. október 29-én kelt határozatával hagyta jóvá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik