Belföld

Szombattól lezárják a metrót

Kitelepítik Győrújfalut. A kormányfő szerint a legrosszabbra is készülni kell. Percről percre.

Kapcsolódó cikkek

A Duna több mint negyven centimétert áradt pénteken, Nagybajcsnál pedig már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta. A fővárosban 895 centiméteren várják a tetőzést hétfőre. Ez 35 centiméterrel haladja meg az eddigi legnagyobb vízállást. Este hét után nem sokkal elrendelték Győrújfalu kitelepítését.

22.50. Komáromnál elkészült a gát

A vízügyi szakemberek tájékoztatása szerint a komáromi ideiglenes védmű elkészült, az önkéntesek bevonására a gátépítéshez már nincs szükség – közölte pénteken este tíz órakor a város honlapján a polgármester.

Komárom szőnyi városrészének védelmére 4640 méter hosszan három zsák széles és öt-hat zsák magas fóliázatlan gátat építettek. A többszázezer homokzsákot kézi erővel töltötték meg, vasúti kocsikon szállították a helyszínre és a vízügyi szakemberek irányítása mellett a honvédség közel kétszáz katonája helyezte el.

Komáromnál este 21 órakor 827 centiméteres vízállást mértek, itt korábban 801 centiméter volt a valaha mért legnagyobb vízállás. A gát 880 centiméterig biztonságot ad a településnek – mondta Molnár Attila (Fidesz-KDNP).
A polgármester az emberfeletti munkában résztvevőknek a segítséget megköszönve hozzátette, ha szükség lesz önkéntesekre, értesítik a város lakosságát. A jelenlegi információk alapján sem a kórház, sem a lakosság kitelepítésére nem lesz szükség.

22.47. Átcsapott a Duna a 12-es főút verőcei szakaszán

Lezárták a 12-es főutat Vác és Verőce között, mert egy 5 kilométeres szakaszt elárasztott az áradó Duna – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőj.

Kerülni Katalinpuszta felé lehet. Pest megyében péntek késő estig körülbelül 20 helyen van érvényben részleges vagy teljes útlezárás, többségében a Dunakanyarban – tette hozzá a szóvivő.

22.22. Megsérült a nagymarosi gát, de helyreállították

Körülbelül másfél–kétméteres szakaszon megsérült a nagymarosi gát péntek délután. A hibát kijavították, nem fenyegetett komoly veszély – közölte a város polgármestere este.

Petrovics László (független) tájékoztatása szerint néhány óra alatt, párezer homokzsák beépítésével kijavították a hibát, egyelőre nem kell tartani attól, hogy lakóházakat önt el a víz.

A polgármester megerősítette amit korábban elmondott: a gáttól nyolc-tíz méterrel hátrébb újabb védvonalat építenek ki a közelben lévő házakban lakók biztonsága érdekében. Egy 100–120 éves, a Dunával párhuzamos házsorról van szó, ahol az ingatlanok a korábbi áradásokat “egyetlen repedés nélkül” átvészelték, de mivel most rekordmennyiségű víz várható, szükség van a második védvonalra is, így remélhetőleg senkinek sem kell kiköltöznie – tette hozzá Petrovics László.

Közlése szerint eddig csupán a hullámtéren lévő, cölöpökön álló nyaralókból költöztek ki biztonsági okokból, a Panoráma parkoló és a benzinkút közötti területet elhagyó 41 embert többségében rokonok fogadták be.
Nagymaroson jelenleg körülbelül 400-an dolgoznak a gáton, a legfontosabb feladat a szivárgások, átfolyások, buzgárok megszüntetése – mondta a polgármester.

22.12. A BM áttekintette a veszélyhelyzet kiterjesztésének és meghosszabbításának lehetőségét

A Belügyminisztérium (BM) az árvízi helyzettel összefüggésben áttekintette a veszélyhelyzet kiterjesztésének és meghosszabbításának lehetőségét. A tárca pénteki közlése szerint áttekintették a fővárostól délre fekvő területek árvízi veszélyeztetettségét, és javaslatot tesznek a kormánynak a veszélyhelyzet kihirdetésének lehetőségével összefüggésben.

A Belügyminisztérium javaslatot készít a veszélyhelyzet meghosszabbításának lehetőségéről a kormánynak, és erről az Országgyűlést is tájékoztatják. Orbán Viktor miniszterelnök kedden Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészére, Pest megye váci, szobi és szentendrei járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti kerületeire hirdetett ki veszélyhelyzetet. Az erről szóló kormányrendelet alapesetben 15 napig hatályos. Az alaptörvény szerint “a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (…) veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be”.

22.08. Már 127 kilométeren van forgalomkorlátozás a közutakon

A péntek este 9 órai összesítés szerint 127 kilométer közúton van valamilyen forgalomkorlátozás, jelenleg három település, Pilismarót, Kisoroszi és Dömös megközelíthetetlen – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint 37 útszakasz teljes szélességében, 7 pedig fél szélességben van lezárva, így összesen 44 útszakaszon kell valamilyen korlátozásra számítani.

Az egy- és kétszámjegyű fő közlekedési utak közül az 1-esen, a 2-esen, a 10-esen, a 11-esen, a 12-esen több szakaszon, illetve a 14-esen vannak érvényben korlátozások. A legtöbb zavar Pest megye útjain van, 21 útszakaszon van valamilyen korlátozás, Komárom-Esztergomban 16, Győr-Moson-Sopronban 5, Bács-Kiskunban 2 útszakasz érintett.

21.12. Győrújfalu: 50 százalék az esély a gátszakadásra

Bakondi György elmondta: este kilenc órakor indulnak el a buszok azokkal, akiket el kell helyezni.
“Gátat soha nem adunk fel, ezt sem fogjuk feladni” – hangsúlyozta Bakondi György, aki a valósághoz közel állónak nevezte Nagy Imre Attila polgármester azon kijelentését, hogy nagyjából ugyanakkora az esélye a töltés átszakadásának, mint megmaradásának. További részletek a kitelepítésről itt.

21.04 Esztergomnál is rekordot döntött az ár

Péntek este Esztergomnál is elérte az eddigi legmagasabb vízszintet a Duna. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint péntek este 8 órakor már 771 centiméteres volt a folyó vízszintje. A 2002-ben mért rekordvízszint is ennyi volt.

A péntek este 8 órás adatok szerint Nagybajcsnál már 6 centiméterrel a várt tetőzési szint felett, 906 centiméteren állt a folyó. Komáromnál 825 centiméteres vízszintet mértek, amely 5 centivel marad el a várt tetőzési szinttől. Nagymarosnál 692, Budapestnél 819 centiméteres a Duna vízmagassága.

A jelenlegi előrejelzés szerint Nagybajcsnál szombat hajnalra 910 centiméter körüli vízállásnál várják a tetőzést, Komáromnál várhatóan szombaton vagy vasárnap 840 centiméter körül, Esztergomnál pedig vasárnap reggel 805 centiméteren tetőzhet a folyó. Nagymarosnál vasárnap este 740, míg Budapestnél hétfő hajnalban 885 centiméter vízállással számítják a tetőzést.

20.42 Három településen csak forralva ajánlott fogyasztani a vezetékes ivóvizet

A helyi vízszolgáltató arról tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, hogy a dunai árhullám miatt a vízminőség romlása várható – ezért van szükség Dömös, Pilismarót és Dobogókő településeken a megelőző intézkedésre. Mint hozzátették: elképzelhető, hogy szombaton hasonló intézkedésre lesz szükség Almásfüzitőn is.

Neszmélyen pedig problémát okozhat, hogy 800 centiméteres vízállás felett meg kell szüntetni a vízszolgáltatást biztosító létesítmény áramellátását, mivel a kapcsolószekrényt eléri az árvíz – írta az ÁNTSZ, kiemelve, hogy a hatóságok erre az eshetőségre is felkészültek.

Az ÁNTSZ közleménye szerint az árvízzel érintett további településeken a vezetékes ivóvízellátás jelenleg zavartalan. A rendkívüli árhullám miatt a veszélyeztetett területeken folyamatosan ellenőrzik a vezetékes ivóvízellátást.

20.40 Bátán éjszaka se áll le a munka

A Tolna megyei Bátán éjszaka is folytatják a megelőző védekezést. Jelenleg 114 ember dolgozik a település ártéri részét védő, két és fél kilométeres gát megerősítésén, magasításán, és éjszaka is több mint százan vesznek részt a védekezésben. A veszélyeztetett településrészen 53 ember él.

20.30 Nem kell fizetni az utazásért

Ingyenesen utazhatnak haza a MÁV, a GYSEV és a Volánok menetrend szerinti járatain a védekezésben résztvevők – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken. A kedvezmény péntek éjféltől az árvízi fenyegetettség fennállásáig lesz érvényben.

Az ingyenes utazáshoz a helyi védelmi bizottság vagy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalos igazolására van szükség, amely az oda útra szóló menetjegy lepecsételtetésével szerezhető be.

20.20 Megállni tilos a Bem rakpartnál

Megállási tilalmat rendelt el Tarlós István főpolgármester péntek este 22 órától a budapesti Bem rakpart Duna felé eső oldalán található parkolóban a Batthyány tér és Margit híd közötti szakaszon. Az ott parkoló autók tulajdonosait arra kérte a főpolgármester, hogy azonnal, de legkésőbb szombat délelőtt 10 óráig vigyék el járműveiket. Az ott hagyott gépjárműveket elszállítják.

Az intézkedés forgalomkorlátozással is jár: szombat 18 órától lezárják a Bem rakpart ugyanezen szakaszának északi irányú sávját a forgalom elől, így csak egy sáv lesz járható, jelentős torlódásra kell számítani.

20.02 Nem lehet rutinból közlekedni Budapesten

Szombaton a Batthyány téren a metróállomást és az aluljárót is lezárják, a 2-es metró szerelvényei áthaladnak az állomáson, a HÉV-ek pedig csak a Margit hídig közlekednek. Az első HÉV-szerelvény indulásától összevont HÉV- és metrópótló autóbuszok közlekednek a Széll Kálmán tér – Batthyány tér – Margit híd, budai hídfő – Szépvölgyi út – Tímár utca – Szentlélek tér útvonalon M2-H5 jelzéssel. A buszok egész nap 10 percenként, munkanapokon csúcsidőszakban 5 percenként járnak.

Változik a Batthyány térre közlekedő buszok menetrendje is: a 11-es és a 111-es autóbuszok a Széll Kálmán térre, a 160-as és a 260-as buszok pedig a Nyugati pályaudvarra közlekednek.

A 19-es és a 41-es villamosokat a Clark Ádám téri lévő aluljáró lezárása miatt elterelik: a 19-es rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomástól csak a Clark Ádám térig jár, míg a 41-es villamosok a Krisztina körút felé, a 18-as járatok vonalán a Széll Kálmán térre mennek. A Margitsziget lezárása miatt a hétvégén a 234-es buszok a Szentlélek térig változatlan útvonalon közlekednek, majd az Árpád hídi metrómegállóhoz irányítják őket, ez lesz a végállomás.

19.48 Biztonsági okok a kitelepítés hátterében

A győrújfalui gátnál korábban történt repedések miatt, de csak biztonsági megfontolásból döntöttek úgy, hogy pénteken kora este kiürítik a települést – mondta Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Korábban a győrújfalui gátnál több repedés történt, illetve buzgárok keletkeztek, ezért úgy ítélték meg, hogy nem várják meg a sötétedést, hanem a biztonság kedvéért még a sötétedés előtt kiürítik a települést. Ettől függetlenül a gátat nem adják fel, azt továbbra is “minden erővel” védik – hangsúlyozta Bakondi György. A kitelepítésről bővebben ide kattintva olvashat.

19.18 Orbán: kitelepítik Győrújfalut

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését – tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t. Orbán Viktor is hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. “A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését.” Más település nincs közvetlen veszélyben – közölte az MTI-vel a kormányfő.

19.06 Csaknem ötezren dolgoznak Győrben

A megyei kormányhivatal péntek este közölt adatai szerint Győr-Moson-Sopron megyében 4689-en vettek részt a védekezésben; 214 ezer zsákkal 1390 köbméternyi homok került a gátakra. A védekezésben 689 erő- és szállítógépet – köztük három helikoptert -, 13 szivattyút és félezer egyéb technikai eszközt vetettek be. A megyében jelenleg hét helyen zajlik árvízi védekezés.

19.02 Útlezárás Dunakeszinél

Teljes szélességében lezárták a 2-es főút Dunakeszi és Budapest közötti szakaszát, miután a Duna már az útig ér. Eddig a Dunakeszi felé vezető sávon lehetett közlekedni, péntek estétől teljes zárás van életben, mert az áradó folyó egészen az útig ér, s félő, hogy alámossa.

18.54 Ezért volt pánik Esztergomban

Az idióta álhír az, amikor azt állítják, hogy a kormány be fogja robbantani a táti és az esztergomi gátat, hogy Budapestet megmentsék – olvasható egy Esztergomról szól bejegyzésben a Facebookon.

Az első belvárosi bolttulajdonos, aki 1.5 méterre felrakta a homokzsákokat a boltja ajtajába, olyan pánikhullámot indított el, aminek hatására több órára majdnem lebénult a munkavégzés a hivatalban, mert több száz rémült ember hívta a számainkat, hogy azonnal menekítsük ki, adjunk zsákot, vigyünk azonnal 5 tonna homokot – számol be pénteki nap eseményeiről a polgármesteri hivatal egyik munkatársa.

18.50 Öt nap alatt 4,2 millió euró gyűlt össze az osztrákoknál

Péntekig 4,2 millió eurót (több mint 1,2 milliárd forintot) adományoztak Ausztria lakói az árvízkárosultak javára az ORF osztrák televízió és segélyszervezetek kezdeményezésére. A pénzzel az árvízben tönkrement, sürgősen szükséges elektromos eszközök, mint a mosógép, tűzhely, hűtőszekrény beszerzéséhez, az alapvető bútorok pótlásához segítik hozzá a természeti katasztrófa károsultjait.

18.36 Baján másodfokú a készültség

A Duna vízállása pénteken reggel elérte a 800 centimétert. Zsigó Róbert, Baja polgármestere elmondta, hogy a mostani előrejelzés szerint, a Duna június 13-án, csütörtökön hajnalban tetőzhet Bajánál 970, plusz-mínusz 30 centiméteres vízmagassággal.

A Nagy-Pandúr-sziget teljes kiürítését a tervezetthez képest korábbra kellett hozni, és azt pénteken reggel 8 órára befejezték. gyorsan emelkedő víz miatt elrendelték a Petőfi-sziget kiürítését. Vasárnap délig mindenkinek el kell hagynia a szigetet, ahol a közszolgáltatásokat is ki fogják kapcsolni.

18.04 Folyamatos az önkéntes tartalékos katonák bevonultatása

Hamarosan több mint ezer önkéntes tartalékos katona segít az árvízi védekezésben, miután pénteken országszerte újabb behívást tartottak.

A Magyar Honvédség több ezer katonája van kint a gátakon, köztük 700 önkéntes védelmi, illetve műveleti tartalékos katona. Ők a Duna teljes szakaszánál töltik a homokzsákokat, segítik a védművek megerősítését.

17.52 Komáromi polgármester: biztonságot ad a védmű

Komáromban már 820 centiméter a Duna vízállása, ez 19 centiméterrel haladja meg a valaha itt mért legmagasabb szintet, de a város polgármestere szerint minden esély megvan arra, hogy a hétfő hajnalra várt, 831 centiméteres tetőzést is állja a gát.

17.40 Mecsérnél szivárog a víz

Egy hétig kellene bírnia a 70 százalékban homokból épített gátnak, és már most átszivárog a víz – írta kollégánk Mecsérről. A mellékelt képen látszik a töltés, a víz a másik oldalon körülbelül ötven centire van a tetejéről.

Korábban Csaplár Zoltán, a település polgármestere is azt mondta, hogy gondot okoz a gátak átázása, valamint az, hogy a mind nagyobb nyomás miatt bordagátakkal kell megtámasztani a töltést.
Több százan vesznek részt az árvízi védekezében.

Fotó: Hír24 / Kiss Tamás

17.36 Híd- és útlezárás Győrben

Az árvíz miatt lezárták a győri belvárosba vezető egyik hidat és az ipari parkba vezető utak egyikét. A járműforgalom elől már korábban elzárt Kossuth-híd belváros felőli oldalán, a Káptalandomb aljában annyira megemelkedett a Mosoni-Duna szintje, hogy ez a szakasz járhatatlanná vált, így a Püspökvárba csak a másik oldalról, jókora kerülővel lehet feljutni.

A Reptéri út egy részén azért kellett leállítani a forgalmat, mert átcsapott a víz az ott folyó iparcsatorna töltésének tetején.

Fotógaléria Győrből itt.

17.18 Még nagyobb területen korlátozzák a légtérhasználatot

Pénteken 18 órától – a Tát és Esztergom körzetére csütörtökön kiadott korlátozás érvényben tartása mellett – hétfőn 21 óráig korlátozást rendelt el Tát és Esztergom újabb térségére, a Duna Szlovákiával nem határos szakaszán a Duna középvonalától jobbra és balra 3-3 kilométeres sávban, a Szlovákiával határos részen pedig a Magyarország felé eső 3 kilométeres sávban a Duna középvonalától számítva. A korlátozás a földfelszíntől számított 600 méteres tengerszint feletti magasságig érvényes.

16.58 Nagybajcs: már magasabb a Duna mint várták, és csak hajnalban tetőzik

Nagybajcsnál már a 900 centiméteres várt tetőzési szintet is meghaladta a Duna vízszintje, itt péntek délután 4 órakor 902 centiméteres volt a vízállás – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adataiból.Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) köz leménye szerint hajnalra várják a nagybajcsi tetőzést.

16.56 Esztergomnál 10 centire van a víz a rekordtól

Komáromnál, ahol már szintén meghaladta az eddig mért legnagyobb vízszintet a folyó állása, péntek délután 4 órakor 818 centiméteres volt a Duna szintje. A legfrissebb előrejelzésben itt vasárnap várható a tetőzés.
Esztergomnál 761 centimétert mértek utoljára, ami azt jelenti, hogy már itt is csak 10 centiméteres vízszintemelkedés hiányzik a rekordértékhez. Budapestnél 809, Nagymarosnál 682 centiméteres vízszintet mértek péntek délután. A jelenlegi előrejelzés szerint Esztergomnál vasárnap reggel, Nagymarosnál vasárnap este, a fővárosban hétfőn hajnalban várható a tetőzés.

Budapestnél az eddigi legnagyobb vízállást 2006-ban rögzítették, akkor 860 centiméter volt a Duna vízállása. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

16.52 Ingyenbiztosítás az önkénteseknek

Groupama Garancia Biztosító a dunai árvízi védekezésben részt vevő, regisztrált önkénteseknek ingyen ad balesetbiztosítást a védekezési munkálatok alatt – közölte a társaság pénteken. A biztosító a leginkább rászoruló tíz Duna-menti önkormányzatnak összesen 10 millió forintot ajánl fel, elsősorban a védekezésben dolgozók élelmiszerrel, frissítőkkel való ellátására. A leginkább rászorult önkormányzatokat még nem választották ki.

16.42 Segélynapot tart az MTVA

Június 23-án a közmédia összes felületén egész napos, karitatív műsorral jelentkezik. A Nem vagy egyedül! című egész napos műsorfolyamban a közmédia folyamatosan hírt ad majd az árvíz utáni munkálatokról, és tájékoztat arról, hogy a nézők, hallgatók milyen módon segíthetik a Nemzeti Összefogás Vonalára, illetve annak számlaszámára küldhető adományaikkal az árvízi védekezésben és mentésben részt vevő humanitárius szervezetek munkáját.

16.26 Érettségi: lehet halasztani az árvíz miatt

A vizsgaszervező kormányhivatallal kell felvennie a kapcsolatot annak a diáknak, aki az árvíz miatt nem tud megjelenni a szóbeli érettségi vizsgáján – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal.

A hivatal az oktatas.hu oldalon közzétett tájékoztatóban kiemelte: az idén először megszervezett emelt szintű katonai alapismeretek vizsgatárgyból az országban 13 vizsgázó van, amennyiben őket hivatásuknál fogva az árvízi védekezésnél igénybe veszik, a kormányhivatalok biztosítják számukra a szóbeli vizsga lehetőségét.

16.10 Farkas Flórián: ezer cigány segíti szervezett formában a védekezést

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke hangsúlyozta, hogy soha ennyi cigány és ilyen szervezett formában nem segítette az árvízi munkálatokat, mint most az ORÖ és a Lungo Drom szervezésében. Ugyanakkor hozzátette, hogy “ez sem elég”, ezért továbbra is arra kérik a cigányokat, hogy vegyenek részt az árvízi védekezésben. “Addig lesznek jelen, amíg a veszély el nem hárul” – tette hozzá.

15.54 Eközben Szentendrén + szivárog a zsilip

AMÚGY PEDIG:

Meghibásodott és szivárog a Nádastói-csatorna és a Dera-patak közötti zsilip, a hibaelhárítási munkálatokban búvárok is részt vesznek, jelenleg telepített szivattyúkkal emelik vissza a Nádas-csatornába átszivárgó vizet.

15.49 Segítene a bajba jutott állatokon?

Befogadna? Ide kattintson!

15.40 Feljelentés Esztergomban

A Komárom-Esztergom megyei településen az árvíz kapcsán esetleges kitelepítésekről szóló szórólapokat dobáltak a levelesládákba.

Fotó: Hír24

A város polgármestere szerint az önkormányzatnak nincs köze a szórólapokhoz. Tétényi Éva úgy véli, ez rémhírterjesztés, és emiatt feljelentést tett. A független politikus azt mondja, a gátak Esztergom teljes hosszában a várt vízszint feletti magasságban elkészültek, a területen jelenleg rendet raknak, takarítanak és az esetleges megerősítéseken munkálkodnak.

15.31 Újabb védvonalat építenek ki Nagymaroson

Dunával párhuzamos házsor 100-120 éves, viszonylag magasan fekvő ingatlanjai a korábbi áradásokat “egyetlen repedés nélkül” átvészelték, de mivel most rekordmennyiségű víz várható, szükség van a második védvonalra is. Így remélhetőleg senkinek sem kell kiköltöznie – mondta a település polgármestere.

Jelenleg körülbelül 350-en dolgoznak a környéken, legalább 60 tűzoltó és a bükki mentőcsapat 60 tagja is segít, délután pedig 50 rendőrtiszti főiskolás érkezik erősítésként. Estére a védekezők létszáma a 800-at is meghaladhatja.

15.23 Rekordmagasságban a Duna Nagybajcsnál

15:00 órakor 25 cm-rel meghaladta az eddig valaha mért legnagyobb vízszintet a Duna a Győr-Moson-Sopron megyei településen – olvasható a vizugy.hu-n.

15.20 Megdöbbentő kép egy – vélhetően – németországi gátról

Forrás: Facebook/Pethő Zita

15.15 Munkavonatokkal érkeznek a homokzsákok Szőnynél

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

15.07 Nem áll meg a 2-es metró a Batthyány téren

Az árvízi védekezés miatt a 2-es metró a szombat reggeli üzemkezdettől nem áll meg a Batthyány téren, a szerelvények áthaladnak az állomáson – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A Hír24 tudósítója szerint nagy a sürgés-forgás a környéken. Pakolják a homokzsákokat a metróaluljáró köré.

Fotó: Facebook/Árvíz 2013 Összefogás

15.05 A gazdák is segíthetnek

A MAGOSZ írja:

A MAGOSZ arra kéri a gazdálkodókat, traktoraikkal és erőgépeikkel segítsenek a védekezésben. Most is rengeteg gazda gépe dolgozik a Dunánál, de még szükség van traktorokra.

14.49 Figyelem! Az állatok is veszélyben vannak

A Tappancs Állatotthon írja:

Kérjük, hogy az árvízi helyzetre való tekintettel mindenki fokozottan ügyeljen állataira!

Ha az árvíz miatt el kell hagyni a lakóingatlant, senki ne hagyja láncra kötve, bezárva az állatait! Biztosítsuk nekik is a menekülés lehetőségét!

A láncra vert, vagy bezárt állatok csak nagyon rövid ideig vészelhetik át a betörő vizet, hiszen előbb utóbb elfáradnak, elgyengülnek, aludniuk is kell.

Mindenki úgy hagyja hátra az ingatlanját az árvízzel fenyegetett területeken, hogy ha már menekíteni nem tudja az állatait, adja meg nekik saját maguknak a lehetőséget!

14.53 Mohácson nincs vész (Bocs!)

Mohácsot nem fenyegeti az elöntés veszélye, akkor sem, ha a Duna vízállása némileg meghaladja a 984 centiméteres rekordot. A töltések és a támfalak ennél 1-1,3 méterrel magasabb vízszintnél is megfelelő védelmet nyújtanak – tájékoztatta a város polgármestere pénteken az MTI-t.

14.46 Nncs veszélyben a fővárosi közműszolgáltatás

A fővárosi önkormányzati, illetve az állami tulajdonú közműszolgáltatók is felkészültek a Duna magas vízállására, jelenleg az látszik, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztekor sincs veszélyben a szolgáltatás – mondta Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke pénteken.

14.39 Elúszik a tranzakciós illeték

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezi, hogy katasztrófaveszély vagy vészhelyzet idején ne keletkezzen pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettség az átutalás után akkor, ha a terhelendő vagy jóváírandó számla a Nemzeti Összefogás Számlaszáma (11711711-22222222-00000000).

14.33 Ugri

Bugri.

Fotó: MTI/Kallos Bea

14.30 Vadászati, halászati és horgászati tilaloml Százhalombattán

A Duna-parti településnél a korlátozás a Bara-patakot is érinti, így annak teljes hosszán is tilos horgászni.
A tilalmakról, korlátozásokról, valamint azok feloldásáról az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők

14.23 120 embert kell kitelepíteni Fejér megyében

Fejér megye hét, árvízzel érintett településén folyamatos a védekezés. A munkálatokban több mint háromszázan vesznek részt, köztük a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézet elítéltjei. Eddig 30 ezer homokzsákot helyeztek ki, Kisapostagon péntek délután fejeződik be az ideiglenes gátak építése.

A kormánymegbízott jelezte, hogy a veszélyeztetett területeket a lakók többsége már elhagyta. Kisapostagon a Panoráma úti harminchét üdülőingatlanban összesen kilencvenen élnek. Ők egyelőre házaikban maradtak, megpróbálják homokzsákokkal megvédeni az ingatlanokat.

14.14 Kétszázötven elítélt a gátakon

A Duna áradása miatt veszélyeztetett területeken mintegy kétszázötven elítélt segít a védekezésben, börtönőrök felügyelete mellett – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) sajtóirodájának vezetője.

A dunai védvonalakra négy helyről érkeztek elítéltek: a Váci Fegyház és Börtönből, a Márianosztrai Fegyház és Börtönből, a Tökölről, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből, valamint az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetből. A bv-dolgozók szolgálatban nem lévő tagjai önkéntesként dolgoznak az ország több pontján.

14.08 Frissített térkép a budapesti forgalomkorlátozásokról

Ide kattintson!

13.42 Általános halfogási tilalom a Duna Pest megyei szakaszán

Az árterületet elöntötte az árvíz. A halfogási tilalom oka részben a katasztrófavédelmi tevékenység, részben a még ívó halállomány, illetve a víz elől menekülő vadállomány zavartalanságának biztosítása.

13.21 Nem kell több önkéntes a Margit-szigetre

A Fővárosi Védelmi Bizottság felhívja az önkéntes közreműködők figyelmét, hogy a margit-szigeti felkészülési munkálatok első szakasza befejeződött. Az árvízi felkészülés további szakaszában olyan szigorúan szakmai feladatok zajlanak a fővédvonalakon, amelyekbe a civil önkénteseket nem tudjuk bevonni.

13.07 !!!Orbán Viktor újra csizmát húzott!!!

Fotó: http://hir24hu.tumblr.com

13.03 Reggel óta átlagosan tíz centivel emelkedett a Duna vízszintje

A legfrissebb, 11 órai adatok szerint Nagybajcsnál 895 centiméter volt a Duna vízszintje, ami 8 centivel haladja meg a reggel 7 órás adatot. A tetőzést szombat hajnalra várják 910 centiméteren, amelytől felfelé és lefelé 10-10 centivel térhet el a végleges magasság. Nagybajcson már megdőlt a 2002-ben mért addigi legmagasabb, 875 centiméteres vízállás.

Komáromban is megdőlt a 2002-ben mért 802 centiméteres rekord, ott legutóbb 807 centiméterről számoltak be, vagyis 4 óra alatt 10 centivel emelkedett a vízszint. A városban várhatóan vasárnap virradóra 840 centiméteren (plusz-mínusz 10 centiméter) tetőzik a folyó.

Esztergomban vasárnap reggel érheti el a legnagyobb magasságát a Duna, a legfrissebb mérések alapján 805 centiméterrel (plusz-mínusz 10 cm). Esztergomban 2002-ben mérték az eddigi legmagasabb, 771 centiméteres vízállást, pénteken 11 órakor 746 centiméter volt a folyó vízszintje, szemben a reggel 7 órakor mért 736 centivel.

Nagymarosnál a 13 centit emelkedett a víz reggel 7 óra óta, mivel legutóbb 668 centimétert mértek. Ott 740 centiméteres (plusz-mínusz 15 cm) rekord vízállásra számítanak vasárnap este. Az eddigi legmagasabb vízszint 714 centiméter volt, amelyet 2006-ban mértek.

Budapesten délelőtt 11 órakor 795 centiméter volt a Duna vízszintje, ami 11 centivel magasabb a 4 órával korábban mértnél. A fővárosban hétfő hajnalban 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 cm) tetőzhet a folyó. A korábbi 860 centiméteres rekordot Budapesten is 2006-ban mérték.

12.55 Veszélyhelyzet jöhet Bács-Kiskun megyében

Bács-Kiskun megyében a fővédvonalon belüli mezőgazdasági területek, valamint Baján a Petőfi-sziget kerülhet veszélybe a vártnál magasabb vízállás esetén. Kerényi János, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke kérte a kormánytól a veszélyhelyzet kihirdetését, de erről csak később, a Duna budapesti tetőzésének ismeretében születhet döntés.

12.45 Biztonságban a 22. kerületi cicakolónia!!!

Az Állatmentő Sereg írja a Facebookon:

Bejelentés alapján szálltunk ki a 22.kerület, Nagytétény, 6-os út melletti tanyára, mely közvetlenül a Duna mellett fekszik. (…)

Niki és anyukája jelentette felénk, hogy óriási veszélyben van az ottani cicakolónia, mert pár órán belül a területet ellepi a víz, a területen pedig fiatal macskák, szoptatós anya cica és pár hetes babái is tartózkodnak. (…)

Két turnusban sikerül elszállítanunk összesen 9 cicát, amikor először lementünk a telepre még csak félig volt a víz, másfél órával később pedig már a ház szintjéig emelkedett. (…)

A cicák egy nagyon kedves hölgyhöz, Rillához kerülnek ideiglenes gondozásba, aki vállalta, hogy mindenben segít nekünk és az esetlegesen sérült vagy beteg cicákat is ellátja. A cicakolónia biztonságban van, az árvíz végeztével, ivartalanítva kerülnek vissza a telepre.

Fotó: Facebook/Állatmentő Sereg

12.28 Elmerült KRESZ-tábla a rakparton

Fotó: Facebook/Haramia Szilvia

12.18 Robotrepülők pásztázzák Tátot

A honvédség cégei által kifejlesztett robotrepülők kétóránként ellenőrzik a gátakat, a gépek 60-70 kilométeres sebességgel végeznek felderítést.

A több kilométeres védvonalat emberekkel kellene figyelni, ötvenméterenként lenne szükség egy-egy megfigyelőre. A robotrepülőgép viszont végigszemlélheti a területet, és jó minőségű, valós idejű képet közvetít, amelyet HD minőségben rögzít is.

12.13 Nincs strandolás

A Duna áradása miatt péntek délben bezárták Budapesten a Dagály strandot, azt minden vendégnek el kellett hagynia. A Palatinus Strandfürdő és a Király Gyógyfürdő sem látogatható.

12.10 Elmosta a Duna az esküvőt

Utolsó pillanatban kellett módosítani az ír-magyar esküvő helyszínét. Részleket erre.

12.01 Áder János gumicsizmában jár-kel

!!!!!!!!!!

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

11.57 Bajnai Gordon csücsörítve lapátol

!!!!

Fotó: Facebook/Együtt2014

11.54 Összecsapott Orbán-videó Orbán Viktor Facebookjáról

Nem, mi sem értjük.

11.48 Agyaggal védik a Római partot, bobcatek és billencsek a Margitszigeten

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója:

A Duna fővárosi szakaszán a vízállás 792 cm (10:00) – az elmúlt 24 órában 65 centimétert emelkedett a vízszint –, mely az előrejelzésnek megfelelően folyamatosan emelkedik, tetőzése hétfőn, minden eddigi vízszintet meghaladó mértékben várható.

A védmű készültsége a Római parton 75 %-os, a mai nap a védmű agyaggal történő megtámasztásának munkálatai zajlanak majd, amelyek estére várhatóan befejeződnek.

A Margitszigeten a homokzsákokból épített töltés hossza 4000 méter. A gátak építése során 706 000 homokzsákot, 7712 köbméter homokot és 12100 négyzetméter fóliát használtak fel. A helyszínen két homlokrakodó 15 billencs és hét bobcat dolgozott.

11.45 Kritikus helyzetre készülnek Bátán

A Duna Tolna megyei szakaszán elsősorban a nyílt ártéri területeken kell védekezni az árvíz ellen, Bátán kritikus helyzetre lehet számítani – mondták vízügyi és katasztrófavédelmi szakemberek. A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel 53 embert kell kitelepíteni a napokban.

A lakóházakat védő ideiglenes gát megerősítését vasárnapig kell befejezni, a munka során mintegy 60-70 centiméterrel emelik meg a védmű magasságát.

11.40 Az állam einstandolta az adakozást

Éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára. Részletek itt.

11.30 Baja környékén nem lesz áram

Várhatóan Hartán a Duna-szigeti ingatlanokat, Foktő, Meszes, Sükösd, Ósükösd térségét, Érsekcsanádon a Révcsárda, valamint a Duna menti ingatlanok töltés és a vízpart közötti részét érinti a korlátozás.

A Duna várhatóan elönti Baján a Méhész-fok, a Dunafürdő, a Nagy-Pandúr-sziget és a Petőfi-sziget környékét, a szeremlei vadászházat, Dunafalván a Duna menti zártkerteket, Újmohácson pedig a vízparti ingatlanokat, emiatt az ár levonulásáig azokon a területeken sem lesz áram.

11.22 Megcsúszott a gát Győrújfalunál

A terület egyre inkább átázik, ezért a védekezésben részt vevő teherautók nehézkesen közlekednek. Az árvízi munkások folyamatosan erősítik a gát meggyengült részeit. Részletek erre.

11.17 Déltől korlátozzák a H5-ös HÉV közlekedését

Ma 12 órától lezárjuk a H5-ös hév Margit hídi alagúti szakaszát” – olvasható a BKK közleményében. A korlátozás életbe lépésétől a szerelvények Békásmegyerről és Szentendréről csak a Margit híd budai hídfőig, a felszíni hév-állomásig közlekednek és onnan indulnak vissza. A Szentlélek tér és a Batthyány tér között pótló-buszok szállítják az utasokat. Bővebben.

11.13 Tarlós: megvédhető a főváros

Budapesten 895 centiméter körül várják a Duna tetőzését hétfőn, jelenlegi állás szerint 930 centiméteres vízállásig meg tudják védeni a fővárost – mondta a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

11.05 Így repül egy drón az árvízi területek fölött

10.58 Súlyos a helyzet a kajakosoknál

Nemsokára Európa-bajnokság, de több kajak-kenu sporttelepen is kritikus a helyzet az árvíz miatt. Érdekli? Ide kattintson!

10.55 Két ember halálát okozta az ítéletidő Romániában

Egy Vaslui megyei asszonyt a megáradt patak sodorta el, egy Prahova megyei juhász pedig villámcsapásnak esett áldozatul.

10.25 Zavartalan a gyógyszerellátás

Amennyiben szükséges, a mentésben részt vevő hatóságok segítenek eljuttatni a gyógyszereket a vízzel körbezárt településekre – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.  Közölték azt is, a gyógyszer-nagykereskedők minden megrendelést azonnal teljesítenek; ha nem tudnak bejutni valamelyik településre, a mentésben részt vevő hatóságok segítségét kérik.

10.16 Segítene? Ide menjen!

Térkép az önkénteseknek:


Árvíz 2013 Összefogás nagyobb térképen való megjelenítése

10.12 Egészség+árvíz


Forrás: Myriport.hu

10.05 Újabb korlátozások a vasúti közlekedésben

Almásfüzitő és Komárom között a lezárt vágány melletti másik vágányon óránkénti 20 kilométerre korlátozták a sebességet, emiatt várhatóan 25-30 perces késésre kell számítaniuk a Budapest-Hegyeshalom vonalon utazóknak.

A további késések és torlódások elkerülése érdekében a Budapestről induló, Komáromig közlekedő személyvonatok csak Almásfüzitőig járnak, és onnan is indulnak vissza a fővárosba. Almásfüzitő és Komárom között gyorsvonatok viszik az utasokat, amelyek megállnak azokon az állomásokon is, ahol eddig csak a személyvonatok álltak meg.

9.45 Kora délutánig erősítik a gátat Győrújfalunál

300 katona, 40-50 vízügyi dolgozó, a katasztrófavédelem 200 munkatársa, legalább 100 önkéntes és számos speciális gép mellett 3 helikopter is részt vesz a munkálatokban. Utóbbiak mintegy 1 tonnás kötegekbe rendezett homokzsákokat szállítanak a gáthoz.

9.40 Vízállás-előrejelzés UPDATE

9.37 Megoldódott az esernyős öltönyös rejtélye

Kiderült, ki az a férfi, aki a héten többször is fekete öltönyben ácsorgott a már derékig érő Dunában. Itt olvashat róla.

Fotó: Facebook / Juhász R. József

9.34 296 embert telepítettek ki Kisorosziban

Folyamatosan hagyják el otthonaikat a Duna leányfalui hullámterében élők, miután a 95 érintett ingatlan tulajdonosa csütörtökön megkapta a kitelepítési határozatot – közölte a község polgármesterel.

Az intézkedés 296 embert érint, a házak egy része nyaraló. Sokan a felhívást követően megkezdték a költözést, néhány embert a legveszélyeztetettebb ingatlanokból a lehető leghamarabb kiköltöztettek. A katasztrófavédelem felmérése szerint éjfélkor már csak 94-en voltak a hullámtérben.

9.32 Csaknem 760 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Rendkívüli védekezésre 191 kilométeren van szükség, Győr-Moson-Sopron megyében a Duna és a Mosoni-Duna mentén, Komárom-Esztergom megyében és Pest megye Budapest feletti területén a Duna menti állami védvonalakon.

Harmadfokú készültség 62 kilométeren, a Rába győr–árpási, győr–koroncói szakaszán, a Marcal győr–koroncói, valamint a koroncó–mórichidai árvízvédelmi szakaszán van.

Másodfokú a védekezés 114 kilométeren, a Duna Budapest alatti szakaszán, a jobb parton Adonyig, a bal parton Soltig.

Elsőfokú védekezés 392 kilométeren, a Dunán Dunaföldvártól a déli országhatárig, a Marcal középső szakaszán, valamint a Zagyva középső szakaszán Szentlőrinckáta és Hatvan között, továbbá a mátraverebélyi tározónál van érvényben.

9.29 Zivatar és jégeső jön

Kivétel nélkül minden megye citromsárga a meteorológiai szolgálat térképén. Bővebben.

9.21 Változik a tömegközlekedés Budapesten

A BKK weboldalán is lehet követni az eseményeket. Vagy az alábbi képre kattintva:

Kattintson a részletekért!

9.14 Átmeneti pánik volt Esztergomban

Péntek reggel 730 cm volt a Duna vízállása Esztergomben. Ez egy méterrel magasabb a tegnap ilyenkor mértnél. A gátakat megmagasították, és a területet a polgárőrség és a rendőrség segítségével lezárták.

A Hír24 tudósítója szerint a városban egy aláírás nélküli, hivatalosnak látszó tájékoztató keltett kisebb pánikot, amiben a kitelepítéssel kapcsolatos információk voltak olvashatóak. Tétényi Éva polgármester azt mondta, nincs ok az aggodalomra, mert a gátakat a várt vízmagasságnál húsz centivel feljebb építették és folyamatosan erősítik.

9.11 Útlezárások UPDATE

Útszám Megye Településtől Korlátozás
mértéke
Dátum Idő
1 Komárom-Esztergom megye Komárom Teljes lezárás 2013.06.05 13:10
1 Győr-Moson-Sopron megye Győr Teljes lezárás 2013.06.05 10:00
2 Pest megye Dunakeszi Félpályás lezárás 2013.06.05 18:45
2 Pest megye Sződliget Teljes lezárás 2013.06.05 12:00
2 Pest megye Vác Teljes lezárás 2013.06.06 1:00
2 Pest megye Vác Teljes lezárás 2013.06.06 0:00
10 Komárom-Esztergom megye Dunaalmás Teljes lezárás 2013.06.05 7:50
10 Komárom-Esztergom megye Neszmély Teljes lezárás 2013.06.06 12:30
10 Komárom-Esztergom megye Tát Útszűkület 2013.06.06 15:40
11 Pest megye Szentendre Félpályás lezárás 2013.06.06 21:00
11 Pest megye Tahitótfalu Félpályás lezárás 2013.06.06 21:00
11 Pest megye Visegrád Teljes lezárás 2013.06.06 11:12
11 Komárom-Esztergom megye Esztergom Teljes lezárás 2013.06.06 9:50
11 Pest megye Leányfalu Félpályás lezárás 2013.06.05 8:00
11 Pest megye Visegrád Teljes lezárás 2013.06.05 8:00
11 Komárom-Esztergom megye Esztergom Teljes lezárás 2013.06.05 20:00
12 Pest megye Nagymaros Teljes lezárás 2013.06.05 9:00
14 Győr-Moson-Sopron megye Győr Teljes lezárás 2013.06.05 18:00
111 Komárom-Esztergom megye Esztergom Félpályás lezárás 2013.06.05 10:05
1011 Komárom-Esztergom megye Tát Teljes lezárás 2013.06.05 5:30
1113 Pest megye Szigetmonostor Teljes lezárás 2013.06.06 15:20
1113 Pest megye Kisoroszi Teljes lezárás 2013.06.06 10:00
1119 Komárom-Esztergom megye Tát Teljes lezárás 2013.06.05 11:30
1401 Győr-Moson-Sopron megye Dunaszeg Félpályás lezárás 2013.06.05 8:00
1402 Győr-Moson-Sopron megye Mecsér Teljes lezárás 2013.06.04 21:17
11309 Pest megye Leányfalu Teljes lezárás 2013.06.06 10:00
11315 Pest megye Dunabogdány Teljes lezárás 2013.06.06 0:00
11324 Komárom-Esztergom megye Pilismarót Teljes lezárás 2013.06.05 11:00
11325 Komárom-Esztergom megye Pilismarót Teljes lezárás 2013.06.04 15:30
11326 Komárom-Esztergom megye Esztergom Teljes lezárás 2013.06.04 16:00
11342 Komárom-Esztergom megye Dunaalmás Teljes lezárás 2013.06.05 7:00
11343 Komárom-Esztergom megye Dunaalmás Teljes lezárás 2013.06.05 7:00
12303 Pest megye Vác Teljes lezárás 2013.06.05 13:30
13301 Komárom-Esztergom megye Komárom Teljes lezárás 2013.06.06 9:30
51305 Pest megye Szigetújfalu Teljes lezárás 2013.06.06 9:00
51307 Pest megye Lórév Teljes lezárás 2013.06.05 8:00
51342 Bács-Kiskun megye Szalkszentmárton Teljes lezárás 2013.06.06 20:00


9.05 Szalmonellát, calicivírust és hepatitist is okozhat az ár

A Római-partért Egyesület közleménye:

Kritikus szintet jelent a római-parti árvízi védekezésben a 750 centiméteres vízállás. Ennél a magasságnál a villamos művek szakemberei megszüntették az áramszolgáltatást, ennek következtében a helyi csatornarendszert működtető átemelő szivattyúk leálltak.

Az átemelés megszűnésével a parthoz közeli, elöntött ingatlanok emésztőgödreiből és a csatornarendszerből a folyó vize kimossa a szennyvizet, amely akadálytalanul terülhet el a környéken, végigzúdulva többek között a sétányokon, játszótereken, a kerékpárúton és az elöntött vendéglátóhelyek teraszain.

(…)

Korábbi árvizek után az ÁNTSZ által vizsgált víz- és talajmintákban több különböző baktérium koncentrációja is az egészségre veszélyes érték többszörösét mutatta. A kórokozók tehát mind az árhullám idején, mind annak levonulása után komoly veszélyt jelentenek a környéken élő, dolgozó vagy ide látogató emberekre.

A fertőtlenítés ezen felül minden alkalommal tetemes összeget emészt fel, továbbá a visszamaradt iszapos közeg ideális a szúnyogok elszaporodásához is. A fertőtlenítő szerek a vízi élővilágot, a növényzetet és az emberi szervezetet is súlyosan károsítják, ezekre mégis szükség van az esetleges járványok és olyan fertőzési lehetőségek elkerülésére, mint a szalmonella, hepatitis A és a calicivírus.

9.03 Áder elégedett

Előbb kezdődött, szervezettebb és a korábbi árvizekénél begyakorlottabb a mostani védekezés – mondta Áder János köztársasági elnök Mecsér határában a töltésnél pénteken.

9.00 Újabb német tartományokat fenyeget az Elba

A Németországot délkeletről északnyugat felé, 727 kilométer hosszan átszelő folyón már mindenütt árvízvédelmi készültség van. A folyó felső szakaszán már tetőzött az árhullám, de továbbra is a nyár elején megszokottnál három-négyszer magasabb vízoszlop teszi próbára a gátakat, amelyek számos térségben vészesen feláztak.

Drezdánál, a szászországi fővárosnál a gátak homokzsákokból épített koronája alá csökkent már a vízállás. Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartomány fővárosánál viszont csütörtök éjjel meghaladta a 2002-ben feljegyzett 672 centiméteres rekordot, és megközelítette a 700 centimétert. A tetőzés itt vasárnapra várható.

8.54 Harmadfokú a készültség Szentendrén

Reggel 7 órakor a Duna elérte a mobil árvízvédelmi fal alját. Az akadálymentes anyagmozgatás érdekében a Dunakorzót lezárták az autós forgalom elől.

8.51 Orbán Viktor kialvatlannak tűnik!!

A kép ma reggel készült a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

8.37 Orbán Viktor laktanyában vacsorázott!!

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Előtte pedig árvízügyileg intézkedett.

08.30 Szóváltás a gáton: Ferenc összeszólalkozott Györggyel

Újabb árvizes képet tett fel Gyurcsány a Facebookra.

És írt is hozzá:

Tegnap este még kimentünk Vácra homokzsákokat tölteni. Valamikor tíz óra körül megjelent az újnáci Budaházy vagy egy tucat támogatójával. Volt egy kis odamondogatás és visszaszólás, némi harciasság is, de végül mindenki lapátolta a homokot. Mert annak nincs pártállása…

08:15 Újabb katonák a gátakra

A Magyar Honvédség pénteken csaknem ezer önkéntes tartalékos katonát vonultat be az árvízi védekezéshez. Jelenleg 14 helyen több mint 4200 katona vesz részt a mentésben.

A honvédség lánctalpasokkal, pilóta nélküli légi járművekkel, rohamcsónakokkal is segíti a munkát a gátakon.

08:00 Este derül ki, hol lehet a vége

A Győrben éjszakázó Orbán Viktor reggel sajtótájékoztatón azt mondta: fel kell készülni a legrosszabbra. Mivel holnap kezdődik a tetőzés a Dunán, ma este tudunk majd pontosabbat, milyen szinten várható az árhullám csúcsa. Azt is elmondta: a legnagyobb gond most Győrújfaluban van, a megsérült rézsű miatt. Hozzátette: aggasztóak a szivárgások.

Tájékoztatása szerint újabb csapadék nem nehezíti a védekezést.

Beszámolt arról is, hogy mindenhol az állam emberei irányítják a munkát, bevonva az önkormányzati vezetőket.

Megemlítette azt is, hogy többfelé vannak rémhírek kitelepítésekről, azt kérte az érintettektől, ne riogassák egymást megalapozatlan hírekkel.

07:30 Helyreállították a sérült gátat

Reggelre sikerült a védekezéshez szükséges magasságig emelni Győrújfalunál a Mosoni-Duna töltését, és visszahordani a kora este megcsúszott falrészt – közölte a település polgármestere. Nagy Imre Attila (független) elmondta: folyamatosan dolgoznak a szakaszon, és erősítik a gátat.

07:30 Két kritikus pont

Elérte az országot az ár, a leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő rövidesen vizsgázik – mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

A Mosoni-Duna bal partjánál egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már nem tudták befejezni és tegnap ott megcsúszott az odahordott föld. Azóta tömörítették, megtámasztották a gátat.

A komáromi védvonalnál szorít az idő, éjjel-nappal dolgoznak, hogy elég magas legyen a gát.

Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy Nagybajcsnál 900 centiméter körüli szinten fog tetőzni a Duna, és onnantól a korábban jelzetthez képest 10 centiméterrel magasabban fog érkezni az árhullám. Budapestnél a tetőzés szintjét 885 plusz, mínusz 20 centiméterben határozták meg. A védművek a legnagyobb várható magassághoz vannak kiépítve – tette hozzá.

Nagybajcsnál szombat reggel, Budapestnél hétfő reggel várják a tetőzést.


Fotó: Neményi Márton

07:20 Magasítják a gátat Kisorosziban

20 centivel nagyobbra építik a védőfalat a közúton már megközelíthetetlen faluban. Kilenc méteren várják a tetőzést, így 920 centire emelik a gátat a Szentendrei-szigeten.

Ötnapos, elhúzódó tetőzésre számítanak, felkészültek buzgárok, szivárgások megjelenésére is, ám ezeket a helyzeteket „kezelni tudják” – tette hozzá a polgármester. Többféle forgatókönyvük is van, ám a legrosszabbról, a kitelepítésről még nem érdemes beszélni, bíznak benne, hogy a gát megtartja az áradó Dunát – mondta.

A Visegrádról Kisorosziba közlekedő kishajók nagy segítséget jelentenek, péntek hajnali 5 órakor ilyen járművön vittek alapvető élelmiszereket a községbe – tette hozzá Molnár Csaba.

Kisoroszi az árvízi védekezés szempontjából Pest megye egyik legkritikusabb pontja.

07:00 A miniszterelnök sem olyan határozott már

A Győrben éjszakázó miniszterelnök a Kisalföldnek azt nyilatkozta: „A legrosszabbra is fel kell készülni. Akkora mennyiségű víz érkezik, aminek elhárításával még korábban sosem birkóztunk meg.” A kormányfő úgy fogalmazott, ha a meglévő összefogás megmarad, esetleg erősödik, „nagy valószínűséggel a mederben tudjuk tartani a vizet”.

Most úgy fest, kézben tartjuk az eseményeket – tette hozzá. Ezt is mondta: „Csak a vízzel együtt megyek vissza Budapestre.”

06:25 Gátszakadás veszélye Németországban

Az Elba felső szakaszán már tetőzött az árhullám, de továbbra is a nyár elején megszokottnál három-négyszer magasabb vízoszlop teszi próbára a gátakat, amelyek számos térségben vészesen feláztak, félő, hogy átszakadnak.
Nem múlt még el a veszély a Duna bajorországi szakaszán sem, a Regensburg és Passau közötti Deggendorf térségében több település víz alatt áll.

06:20 Ausztriában is vannak még gondok

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt 20 centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon.

Egész éjszaka folytatódott azonban a küzdelem a víz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Itt egy vasúti töltés alámosása és a talajvíz elleni is védekeznek. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták.

06:15 Pozsonynál már apad

A szlovák fővárosban éjjel tetőzött az ár, 10,32 méteren, csaknem fél méterrel meghaladta a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot. Pozsonynál immmár csökken a vízszint. Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban még árad a Duna.

06:10 Hétszáz tűzoltó a Dunakanyarban

Borsod-Abaúj-Zemplénből 243, Fejérből 71, Tolna megyéből 73 tűzoltót vezényeltek a gátakra. Közülük 55-en Tahitótfaluban, 70-en Visegrádon, 148-an Leányfalun, 49-en Szentendrén, 15-en Kisorosziban teljesítenek szolgálatot, 50-en tartalékban állnak készen, jelenleg a budakalászi sportcsarnokban pihennek.

A 114 baranyai, a 154 Bács-Kiskun megyei és a 64 Nógrád megyei tűzoltó a váci oldalon segíti a védekezést, őket Nagymarosra, Kismarosra és Vácra osztották be.

05:45 Rekord északon

Három órakor 879 centiméteres vízállást mértek Nagybajcsnál, vagyis a 11 évvel ezelőtti rekord megdőlt a Győr-Moson-Sopron megyei településnél, szombaton reggelre várják a tetőzést, 900 centiméteren.

Komáromnál pénteken 3 órakor 785 centiméteres vízállást mértek, az elmúlt 4 órában 14 centiméterrel emelkedett, itt 830 centiméteren tetőzhet a folyó, az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban.

Esztergomnál a legfrissebb adatok 728 centiméteres vízállást mutatnak, több mint 20 centimétert emelkedett négy óra alatt a vízszint. A folyó várhatóan vasárnap napközben éri el legmagasabb szintjét, 795 centiméterrel.

Budapesten 773 centiméteres vízállást mértek péntek hajnalban a csütörtök késő esti 761 centiméter után, a tetőzés várható időpontját továbbra is hétfő reggelre teszik a szakemberek, a vízállás akkor várhatóan 885 centiméter lesz. A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették.

05:00 Felkészülés a kitelepítésre a fővárosban

Az árhullám miatt 225 lakónak kell ideiglenesen elköltöznie Budapesten a XXII. kerületi Horgásztelepről. 19-en kértek segítséget az elhelyezésben, a többiek rokonokhoz, ismerősökhöz mennek. Akkor kell indulniuk az érintetteknek, ha az árvíz körbeveszi az épületet, mert oda szükség esetén már nem juthatnak be a mentők, tűzoltók.

A Horgásztelep a Duna árterében épült hétvégi házas terület, ahol több család is életvitelszerűen él. Az övezet a hullámtérben helyezkedik el, ahol a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével a helyi lakosok önállóan építik ki azt a homokzsáktöltést, amellyel házaikat óvják a víz ellen.

A korábbi árvizi híreik, fotók itt:

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Olvasói sztorik