Belföld

Árvíz: megsérült a gát Győrújfalunál

gát (gát)
gát (gát)

Többszáz katonát vezényeltek a kritikus területre. Pap-szigeten nem mindenki akar kiköltözni. A fővárosban hétfőre várják a tetőzést.

Kapcsolódó cikkek

Péntektől várják a Duna tetőzését Magyarországon. Egyre több utat kell lezárni, Kisoroszi, Dömös és Pilismarót – országos közutakon megközelíthetetlen. Péntekre az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a várható felhőszakadás miatt.

21:12 Hét és fél méter felett a Duna Budapesten

Este 8 órakor 751 centiméteres vízállást mértek – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) legfrissebb adataiból. Esztergomnál este 8-kor 7 méteres vízszintet mértek, Komáromnál 763 centiméter, Nagybajcsnál 859 centiméter volt a vízmagasság. A legfrissebb előrejelzés alapján Nagybajcsnál szombat reggelre, Komáromnál vasárnap reggelre, Esztergomnál pedig vasárnap estére várják a tetőzést. Budapesten várhatóan hétfőn napközben tetőzik a Duna.

A fővárosban az eddigi legnagyobb vízállást, 860 centimétert, 2006-ban rögzítették. A 2002-es árvíz idején Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.

A vízügyi honlap szerint már csaknem 760 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon. Ebből rendkívüli védekezés 191 kilométeren folyik, 62 kilométeren harmadfokú készültség van érvényben, 114 kilométeres szakaszon másod-, 392 kilométeren elsőfokú készültség mellett védekeznek.

21:02 Orbán Győrben éjszakázik

Orbán Viktor csütörtök délután és este Győrújfaluban, Dunaszentpálon, valamint Mecsér és Nagybajcs térségében irányította az árvízvédelmi munkát.

A miniszterelnök az éjszakát egy győri laktanyában tölti, ahol folyamatosan figyelemmel kíséri a helyi és az országos árvízi jelentéseket – mondta Havasi Bertalan. A miniszterelnök sajtófőnöke hozzátette: Orbán Viktor vezetői értekezletet tart péntek reggel Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, Pintér Sándor belügyminiszterrel és Bakondi Györggyel, ami után 8 órakor sajtótájékoztatót tartanak.

20:40 Helikopteres segítség a győrújfalui védekezésben

Helikopterrel is hordanak földet arra a gátszakaszra, amelyik megcsúszott a kora esti órákban Győrújfalunál.

Siklósi Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök este azt közölte az MTI megkeresésére: megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál, de ez nem okoz semmilyen problémát, a víz nem tört át, és már dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén. Részletek itt.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

20:34 Több mint hétszáz hivatásos tűzoltó megy segíteni Pest megyébe

Az ország több pontjáról 719 hivatásos tűzoltó érkezik csütörtök este a váci és a szentendrei tűzoltó-parancsnokságra, hogy segítse a Pest megyei legkritikusabb árvízvédelmi szakaszokon a munkát – közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivőjel.

A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport tagjai közül 243-an Borsod-Abaúj-Zemplén, 71-en Fejér, 73-an Tolna, 64-en Nógrád, 154-en Bács-Kiskun,  114-en Baranya megyéből indultak útnak. Addig maradnak, amíg a védvonalakon szükség lesz rájuk, szállásukat, ellátásukat biztosítják.

20:22 Pontosítás: mégis hétfőn tetőzik a Duna

A Duna várhatóan hétfőn tetőzik Budapesten – módosították Pesti Imrének, a fővárosi védelmi bizottság elnökének korábbi közlését.

20:12 Kalocsáról öt családot telepítenek ki

Öt család lakik életvitelszerűen Kalocsa Duna-parti üdülőterületén, nekik a napokban a folyó áradása miatt átmenetileg el kell hagyniuk otthonukat – közölte a város polgármestere csütörtökön.

Török Ferenc tájékoztatása szerint a vízügyi szakemberek a 2006-oshoz hasonló szinten várják a tetőzést a térségben. A város üdülőövezetében, a meszesi Duna-parton vannak olyan nyaralók és családi házak, melyekben életvitelszerűen laknak. A lakhelyelhagyási kötelezettség öt családot érint. Közülük két család kért elhelyezési segítséget.

20:08 24/24 órára állt át a katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem készenléti szolgálatai az egész országban átálltak a 24-24 órás munkarendre, a tűzoltók két csoportja váltja egymást. A harmadik csoport az árvízzel veszélyeztetett területek védelmében vehet részt.
Fejér megyéből a katasztrófavédelmi igazgatóság, a székesfehérvári, a dunaújvárosi és a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából 71 tűzoltó indult el csütörtökön Pest megyébe. A megyei hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoport Szentendrén vesz részt az árvízi védekezésben.

20:00 Katonák sietnek Győrújfaluba

A Magyar Honvédség négy helikoptert, két lánctalpast és 400 katonát vezényelt a meggyengült gát helyreállítására.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. A katasztrófavédelem megsúvadásról beszélt.

Épületeket öntött el az ár Győrben
Fotó: MTI / Krizsán Csaba

19:35 Majka üzent a miniszterelnöknek

A rapper háborog az árvízhelyzet miatt, szerinte évekkel ezelőtt kellett volna cselekedni. Jó tanácsot is adott Orbán Viktornak: “Miniszterelnök úr oldjuk meg úgy, mint Obama a hurrikánt”

19:25 Tízmilliárdos állami kiadás felelőtlen lakók miatt?

1,2 millió ház van biztosítás nélkül, ezek jelentős része az áradó folyók mentén áll – figyelmeztet a Biztosítás.hu. Az internetes alkusz szerint így az államra marad az árvízi kártalanítás, ami akár több tízmilliárdos pluszkiadást jelenthet.

Új biztosítás már nem köthető, de a régi még módosítható.

19:00 Megsérült a gát  Győrújfalunál

A gát tetején egy teherautó borította a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit “lecsúszott”, ezt megsúvadásnak hívják. A  víz nem tört át, dolgoznak a gátrész helyreállításán, az érintett rész tömörítésén.

A Magyar Honvédség Facebook-oldalán korábban az jelent meg, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő víz a területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákos rögzítésére.

18:35 Rendőrségre bízták a kitelepítést

Pap-szigeten három ember nem akarja elhagyni veszélyezetetett otthonát – írja az Index. A katasztrófavédelem szakemberei a rendőrség segítségét kérték. A polgármester szerint nincs szó erőszakos kitelepítésről, alkudoznak a lakókkal. Részletek itt:

18: 30 Kezd helyreállni az ausztriai közlekedés

Nyugati szomszédunkban már mindenütt apad a Duna. A közlekedési helyzet is fokozatosan javul. Bécsben feloldották az A4-es autópálya városból kivezető szakaszán a lezárást, ezzel szabaddá vált a repülőtérre és Nyugat-Magyarországra vezető fontos útvonal. Mindkét irányban egy sávban megindult a forgalom a bajor A8-as autópályán. Újra járnak a vonatok Bécs és Salzburg között, a Brenner-hágói és a Tauern vasútvonalon.

A hét eleje óta több Duna menti település is részben víz alá került, így Emmersdorf, Melk, Dürnstein, Kritzendorf és Korneuburg. A takarítás már több helyen megkezdődött, de a tűzoltóság szerint napokig eltart, amíg teljesen visszahúzódik a víz az épületekből.

Fotó: AFP/Pierre Teyssot

18:15 A parlamentben nem áll meg az élet

Hiába javasolta a Jobbik az Országgyűlés jövő heti ülésének elhalasztását, a Fidesz elutasította azt mondván: „a parlamentnek a törvényhozási feladatát el kell látnia”.

Így a jövő héten szavazhatnak a képviselők a kampányfinanszírozás és a választási eljárás új szabályairól, az új földtörvényről és arról átkerüljön-e a Margit-sziget a főváros tulajdonába.

18:10 Gyöngyösi cigányok segítenek a fővárosban

Több mint húsz roma ajánlotta fel segítségét az árvizi védekezéshez. Busszal utaznak szombaton Budapestre.

18:00 Bankot is érint az ár

Holnap déltől az ár levonulásáig bezár a Budapest Bank esztergomi fiókja. A szentendrei már szerdán bezárt. Ügyfeleinek a bicskei és budapestei fiókokat, illetve a netbankot ajánlják.

17:25 Nem kell adózniuk az önkénteseknek

varga Mihály, gazdasági miniszter oszlatta el a kételyeket, hogy aki akik az árvizi védekezésben segítenek, járműveikkel szállítási, vontatási feladatot vállalnak, étellel, itallal vagy más módon járulnak hozzá a kárenyhítéshez, hogy nincsen adózási kötelezettségük.

17:20 Későbbi és magasabbi tetőzés Pozsonyban

Eredetileg úgy számolták, hogy 10,4 méternél tovább nem emelkedik a víszint a szlovák fővárosban, de ezt a szintet már délután 3kor elérte a Duna. A tetőzést most éjszakára várják. Noha már fél méterrel meghaladta a vízszint a több mint százéves rekordot, a szakemberek szerint a gátak meg fognak birkózni az árral.

Közúton megközelíthetetlen Pozsony nyugati városrésze, Dévény, több ide vezető, valamint a folyó közelében lévő néhány utat már korábban lezártak.

Egyre több a baj az árvizi turistákkal, akik sokszor részegen veszélyeztetik a saját életüket és sokan megrongálják a mobil védőgátakat, annak részeit megpróbálják hazavinni emlékbe.

Fotó: MTI/TASR/Michal Svítok

17:00 Hídlezárás Győrben

Már nem járható a kisalföldi megyeszékhely belvárosának szélén álló Petőfi-híd. Annak egyik oldalát el kell rekeszteni, mivel a Rába várható tetőzése magasabban lesz a híd szintjénél, a vízügyi szakemberek pedig el akarják kerülni, hogy a folyó elöntse a környező területet.

A hétvégén már lezárták a győri rakpartot, hétfő délben pedig a mélyen fekvő Magyar Vilmos-uszodát, majd szerdán az emelkedő vízszint miatt a magyar–szlovák határon Vámosszabadinál átívelő hidat is.

16:50 Ha átszakadna a gát

A főpolgármester szerint szélsőséges esetben, a legpesszimistább számítások szerint 55 ezer embert kellene kitelepíteni a III. kerületből, ha átszakadna a gát. Tarlós István ezzel cáfolta az óbudai polgármester állítását, mely szerint Csillaghegyen 20, Békásmegyeren pedig 50 ezer, vagyis összesen 70 ezer ember kényszerülhet otthona elhagyására.

A főpolgármester cáfolta azt is, hogy 9,5 méterre emelnék a védműveket, szerinte csak 9 méterre, egyedül a Margitszigeten lehetséges, hogy 1-2 plusz zsáksort kell elhelyezni – tette hozzá.

16:30 Még magasabb gátak kellenek

A korábban vártnál magasabb vízállást jósolnak a szakemberek. A délután 2 órás mérések szerint Nagybajcsnál 838, Budapestnél 738 centiméteres a folyó magassága. Komáromnál 737, Esztergomnál 680 centiméteren áll a Duna, és már Nagymarosnál is meghaladja a 6 métert (606 centiméter) a vízszint.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) elrendelte a gátak további emelését 10 centivel. Azt mondják, ehhez van elég pénz, eszköz és ember, a tetőzésig befejezhető a munka.

A fővárosban korábban azt közölték, hogy fél méterrel magasabbra építik a gátakat, így azok 9,5 méteresek lesznek. A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten. Videó itt.

Az eddigi rekord Budapestnél 860 centiméter volt 2006-ban. Nagymarosnál szintén 2006-ban volt a legmagasabb a folyó szintje, 714 centiméteres. Nagybajcsnál, Komáromnál és Esztergomnál a 2002-es árvíz idején volt a legmagasabb a vízszint. Akkor Nagybajcsnál 875, Komáromnál 802, Esztergomnál pedig 771 centiméteren tetőzött a Duna.


Fotó: Neményi Márton

16:20 Kitelepítésre készülnek Dunakeszin

A Duna-soron lakó 50-60 embert már reggel figyelmeztették, hogy ha eléri házaikat a víz, akkor költözniük kell.
24 óra alatt 70 centivel emelkedett a folyó vízszintje az érintett területen, a Duna-sorra este valószínűleg már egyik oldalról sem lehet bemenni.

A Rév utca környékét lezárták, a terület biztosításába 150 rendőrtiszti főiskolás is bekapcsolódott.

A 2-es főút szerdán egyirányúsított, Budapest felé vezető oldalán hajnalra 700 méter hosszan egy 60 centiméter magas nyúlgátat építettek, hogy megvédjék a szomszédos ipartelepet az úttal párhuzamosan folyó Dunától, jelenleg útszűkület és sebességkorlátozás mellett az út mindkét irányban járható. Ha a folyó vészesen megközelíti ezt a szakaszt, magasítanak a gáton, s újra elterelik a főváros felé haladó forgalmat, esetleg teljesen le is zárhatják az utat.

16:10 Fel kell készülni a gyakori özönvizekre

A globális felmelegedéssel egyre többször lehetnek a mostanihoz hasonló árvizek – állítja egy tanulmányában az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). A szervezet szerint ugyanakkor az urbanizáció és a modern mezőgazdaság is hozzájárulnak a helyzet romlásához. Bővebben itt:

A nap korábbi árvizi híreit itt találja:

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik