Belföld

Kiürítették Győrújfalut

védekezés győrújfalunál (árvíz 2013, győrújfalu, )
védekezés győrújfalunál (árvíz 2013, győrújfalu, )

Elrendelték Győrújfalu kitelepítését - tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök péntek este kevéssel 7 óra után az MTI-t.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy biztonsági intézkedésről van szó. “A gát egyelőre stabil, de a víz nyomása olyan nagy, hogy biztonsági okokból úgy döntöttünk, elrendeljük Győrújfalu kiürítését” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor tájékoztatása szerint mintegy kétezer embert érint az intézkedés.

A nyilatkozata idején már Esztergomban tartózkodó miniszterelnök kifejtette: a megépített új gátszakasz és a régi találkozásánál léphetnek fel problémák Győrújfalunál. A Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság javaslatára a belügyminiszter a kormányfő jóváhagyásával azért rendelte el a kiürítést még nappali világosságnál, hogyha a víz itt esetleg kitörne, ne éjszaka kelljen intézkedni.

A veszély nagyságát megbecsülni nem lehet, de első az emberélet mentése – szögezte le Orbán Viktor.Elmondta azt is, hogy a szállítóeszközök készen állnak a kiürítés végrehajtására. Más település nincs közvetlen veszélyben – közölte az MTI-vel a kormányfő.

A Magyar Honvédség csütörtökön kora este jelentette be, hogy Győrújfalu térségében az egyik gátnál elmozdult a gátat védő fóliázás. Facebook-oldalukon azt írták: mivel az óránként 10 centiméterrel emelkedő vízszint a problémás területet már beborította, könnyűbúvárcsoportot riasztottak a megcsúszott fólia homokzsákokkal való rögzítésére.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője csütörtök este azt közölte, hogy megcsúszott a föld a gátfal egyik részén Győrújfalunál, de ez nem okoz semmilyen problémát. Ismertetése szerint a gát tetején egy teherautó borította le éppen a homokzsákokat, amikor a gát földje egy kicsit “lecsúszott”, szavai szerint ezt megsúvadásnak hívják. Hozzátette: a történtek nem okoznak semmilyen problémát a védekezésben, a víz nem tört át.

A Győrújfalunál meggyengült gát megerősítésére a Magyar Honvédség helikoptereket, lánctalpasokat és újabb katonákat vezényelt a helyszínre – közölte Benkő Tibor vezérkari főnök csütörtök este.
A megcsúszott gátszakaszra később már helikopterrel is hordtak földet.

Pénteken Nagy Imre Attila, a település független polgármestere azt közölte, hogy reggelre sikerült a védekezéshez szükséges magasságig emelni Győrújfalunál a Mosoni-Duna töltését, és visszahordani a kora este megcsúszott falrészt. Elmondta: folyamatosan dolgoznak a szakaszon, és erősítik a gátat.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal péntek kora esti tájékoztatása szerint Győrújfalun nagyjából egy kilométeres hosszban magasítják a gátat. Itt mintegy 250 önkéntes, 125 hivatásos tűzoltó, 450 katona mellett két honvédségi búvárcsoport is dolgozik, összesen 12 emberrel.

Győrújbarátra mennek

A győrújbaráti ifjúsági táborban helyezik el az árvíz által veszélyeztetett szigetközi Győrújfalu lakosságát – közölte újságírókkal péntek este Győrújfalun az országos katasztrófavédelmi főigazgató.

Bakondi György elmondta: este kilenc órakor indulnak el a buszok azokkal, akiket el kell helyezni. Csak azok maradhatnak a településen, akik a gáton dolgoznak – közölte Nagy Imre Attila polgármester.

“Gátat soha nem adunk fel, ezt sem fogjuk feladni” – hangsúlyozta Bakondi György, aki a valósághoz közel állónak nevezte Nagy Imre Attila polgármester azon kijelentését, hogy nagyjából ugyanakkora az esélye a töltés átszakadásának, mint megmaradásának.

Nagy Imre Attila közölte, hogy csak azok maradhatnak a településen, akik a gáton dolgoznak. A településvezető hangsúlyozta, hogy az életerős férfiak tovább folytathatják az árvíz elleni védekezést.

Közlése szerint azokat, akik a hatósági felszólítás ellenére sem kívánnak elmenni, a rendőrség “határozottan fogja megkérni”, hogy költözzenek ki a faluból.

A polgármester kiemelte, hogy a kitelepítés megelőző beavatkozás, “nem ömlik a víz, nem szakadt át a gát”.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik