Belföld

Megújul a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

móricz zsigmond körtér (móricz zsigmond körtér)
móricz zsigmond körtér (móricz zsigmond körtér)

A műemléki védettségű épület megőrzi építészeti karakterét, ugyanakkor új funkciókat kap.

Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a körtér tíz éve alakul a metróberuházás és a közösségi közlekedés átszervezése miatt, ugyanakkor Dél-Buda szimbolikus közterületi építménye is régóta megérett az átalakulásra. A csaknem 400 millió forintos beruházás felét az önkormányzat, a másik felét az Európai Unió finanszírozza.


Fotó: MTI / Soós Lajos

A polgármester tájékoztatása szerint a központi találkozóhely átalakításának kulcspontja, hogy az áramellátást biztosító transzformátorokat határidőben át tudják-e helyezni, erre augusztus közepét jelölték meg. A Gomba várhatóan nyár végére, ősz elejére újul meg.

Hoffmann Tamás arról is beszámolt, hogy az épület kulturális funkciókat is kap, továbbá a Bartók Béla út 29. és 32. szám alatt is megújítanak olyan helyiségcsoportokat, amelyeket aztán kulturális célokra használnak.

Simicskó István (KDNP), a körzet országgyűlési képviselője, sportért felelős államtitkár szerint a körtér az átalakítás után valódi közösségi tér lesz, amellett, hogy megtartja közlekedési és kereskedelmi funkcióit.

Szabó Levente felelős tervező arról számolt be, hogy a 70 éves, erősen leromlott műszaki állapotú Gombából modern köztéri pavilont alakítanak ki, amelynek udvara szabadon marad, az épület pedig átlátható lesz. Az udvarban felújítják az ivókutat, csobogót és a zöldfelületeket – tette hozzá.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik