Belföld

Közpénzmilliók a barackfás államtitkár cégének – a KIM szerint nem szabálytalan

doncsev andrás (doncsev andrás, )
doncsev andrás (doncsev andrás, )

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint nem összeférhetetlen, ha egy államtitkár magáncégének fizetnek ki közpénzmilliókat. Természetesen az államtitkári fizetés mellé.

Bruttó 8,5 millió forintot kaszálhatott Doncsev András, az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) államtitkárának cége az elmúlt hónapokban – közölte a Blikk nyomán lapunk is kedden.

Doncsev András vállalkozása, a Qualiton Kft. még 2010 augusztusában szerződött a Miniszterelnökséggel: havi csaknem 700 ezer forintért vett részt Orbán Viktor miniszterelnök beszédeinek előkészítésében, összegyűjtésében és rendezésében – olvasható a lapban. 2012-ben megállapodott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal (KIM) is, Varga Mihály tárca nélküli miniszter beszédeit havi 300 ezerért vállalták.

Felesége írta a barackfás dalt

A két szerződés akkor lett problémás, mikor Doncsev tavaly az Emmi sajtófőnöke lett, vagyis kormánytisztviselő. Idén februárban pedig kinevezték államtitkárrá. Ezért lemondott gazdasági társaságában az állásáról, de 50 százalékban tulajdonos maradt, ráadásul azóta felesége, Gergely Éva vezeti a céget. (Nevét a napokban az Összetartozás Dalának köszönhetően ismerhette meg a nagyközönség, ő ugyanis az egyik szerző.)

A Miniszterelnökséggel kötött szerződést április 30-ával megszüntették, de a Blikk számítása szerint a hét és fél hónap alatt, mely közben Doncsev állami állásban havi átlag bruttó 730 ezer forintot keresett, cégének akár bruttó 6,5 milliót is átutalhatott a kancellária. A KIM-es szerződés március 6-áig volt életben, addig 1,9 millió folyt be, azaz összesen áfával együtt 8,5 millió forint.

KIM: ez nem összeférhetetlen

A Hír24 megkereste a KIM-et és a Miniszterelnökséget is. Azt kérdeztük, miért nem szüntették meg azonnal a szerződést? A KIM válaszában közölte, azért, mert szerintük nem áll fenn összeférhetetlenség.

„Tekintettel arra, hogy Doncsev András a nevezett cégben nem tölt be vezető tisztséget, összeférhetetlenség nem áll fenn” – írta válaszában a KIM.

A minisztérium további magyarázatként az államtitkárok jogállásáról szóló törvényt idézte, amely szerint „a politikai vezető további munkavégzésre irányuló jogviszonyt (ideértve a felügyelőbizottsági tagságot, gazdasági társaság, illetve szövetkezet vezető tisztségét, alapítvány kezelő szervezetének tagságát, valamint az érdek-képviseleti szervezetben való tisztség viselését) nem létesíthet, valamint munkaköri feladatainak ellátásából eredő nyilvános szerepléséért díjazásban nem részesülhet (összeférhetetlenség)”.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik