Belföld

Pedagógus Kar: Orbán és Hoffmann bábszínháza

színház (színház, )
színház (színház, )

A PDSZ és az MSZP számára elfogadhatatlan a kötelező Pedagógus Kar, a PSZ tudomásul veszi, az LMP szerint az egész egy bábszínház lesz.

Petíciót írt, aláírásgyűjtést indított a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amelyben a köztársasági elnököt, a házelnököt és a miniszterelnököt szólítja fel, hogy tegyenek meg mindent az erről szóló előterjesztés visszavonásáért.  Emellett a Magyar Tanárok Egyesületével, és a Történelem Tanárok Egyletével közösen az Oktogonon fejtették ki tiltakozásukat a terv ellen. A helyszínválasztás nem volt véletlen: a 2. világháború előtt és alatt Mussolini nevét viselte a tér, a szervezők szerint épp a Duce korporatív rendszere sejlik fel a kötelező, felülről szervezet, miniszter által irányított karban.

A petíció kezdeményezői és aláírói úgy vélik, a kar létrehozásának szükségszerűségét sem szakmai, sem érdekvédelmi szempontok nem támasztják alá, hiszen az alulról építkező, demokratikusan működő szakmai szervezetek és szakszervezetek eddig is ellátták azokat a feladatokat, melyet az előterjesztő az MPK fő feladatának tart; szakmai előterjesztéseket, véleményeket megfogalmazva demonstrálták a szakma álláspontját az aktuális kérdésekben.

A köznevelésben foglalkoztatott közalkalmazott pedagógusok automatikus MPK tagsági kötelezettsége ellentétes a szabad döntéshozatal és véleménynyilvánítás Alaptörvényben rögzített elvével – vélik, s hozzáteszik, a kar létrehozására irányuló államtitkársági törekvésnek nincs támogatottsága a pedagógustársadalomban, s nincs erre igény a köznevelésben érintettek körében sem.

A törvénytervezet megfogalmazói szerinti Etikai Kódex, s az általa elvárt magatartás megkérdőjelezi a pedagógus szakmai önállóságát, alkotó, autonóm értelmiségi létét, feltétlen engedelmességet követel meg tőle – írják.

A PSZ-nek sem tetszik, de elfogadja

A másik nagy ágazati szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) viszont – bár nem támogatja – tudomásul vette a Magyar Pedagógus Kar (MPK) létrehozásának szándékát. Galló Istvánné, a PSZ elnöke azt mondta: az intézmények állami fenntartásba vétele, az intézményvezetők munkáltatói jogainak korlátozása, a pedagógusok minősítési rendszere, “a rossz emlékeket idéző” szakfelügyeleti rendszer újraélesztése már így is félelemben tartja a pedagógusokat.

A kar létrehozása, a pedagógustársadalom “beterelése kötelező jelleggel” a testületbe, valamint a majdani etikai kódex elkészítése azt az üzenet hordozza, hogy a pedagógusok munkáját és a magánéletet is folyamatosan megfigyelés alatt tartják majd – véli. Jelezte azt is: a PSZ nem látja azokat a garanciákat, hogy a létrejövő pedagóguskar független testület lenne, amely kifejezetten szakmai feladatokkal foglalkozna. Kifogásolta, hogy a kar tagsága nem önkéntes, felülről vezényelt, és működését a miniszter ellenőrzi majd.

Ennek ellenére „a pedagóguskar létrehozására a kormány részéről olyan erős szándék volt, amelytől nem lehetett eltéríteni”. Így azt tudomásul vették.

Galló Istvánné kifejtette: módosító javaslatokat tettek a törvényjavaslathoz, ugyanis egyértelművé kellett tenni, hogy a szakszervezetek szerepét nem veheti át a kar, és a klasszikus munkavállalói érdekeket továbbra is az érdekvédelmi tömörülések képviselhetik. Emellett ha etikai eljárás alá vonnának például szakszervezeti vezetőt, akkor arról a szervezetet értesíteni kell – jelezte. Ha szakszervezeti tagnál történne ilyen, akkor ő kérheti azt, és lehetőséget kell adni, hogy a szakszervezet képviselje őt – fűzte hozzá.

Totális kontroll és bábszínház

Az MSZP szerint a Magyar Pedagógus Kar létrehozása újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz-kormány totális kontroll alatt akarja tartani a tanárokat. Kunhalmi Ágnes, elnökségi tag, oktatáspolitikus azt mondta: a Fidesz-kormány meggyőződése, hogy a közalkalmazottak nélkül nem tudja megőrizni hatalmát, ezért akarja teljes ellenőrzés alá vonni a pedagógusokat. Azzal, hogy a tanárokat egy kvázikamarába terelik, felborítják az eddigi demokratikus érdekegyeztetési rendszert – mondta. Az MSZP-s politikus veszélyesnek tartja a pedagógusok számára tervezett etikai kódexet is, mondván, a jövőben “gumifogalmakból” álló magatartásmércét írhatnak elő a tanároknak, ez pedig hivatkozási alap lehet a retorziókra, elbocsátásokra.

Az LMP véleménye szerint nem a Magyar Pedagógus Kar felállítására, hanem a pedagógus-életpályamodell létrehozására és a tanári munka presztízsének visszaállítására lenne szükség – mondta Osztolykán Ágnes. A független képviselő szerint a karnak csak akkor lenne értelme, ha önkéntes alapon, alulról szerveződne. Ha létrejön a Magyar Pedagógus Kar, az nem lesz más, mint “Hoffmann Rózsa és Orbán Viktor bábszínháza”, amelynek bólogatnia kell a kabinet minden egyes változtatási javaslatára – jelentette ki az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik