Belföld

Fegyvernek látszó edények az iskolai menzán

étkeztetés (étkeztetés)
étkeztetés (étkeztetés)

Elsózott, zsíros, egyhangú ételeket tálalnak a gyerekeknek az iskolákban.

Megírtuk, négy év után az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal menzarazziát tartott az országban. A fővárosi kormányhivatal a Mintamenza Program keretén belül szintén vizsgálódott nemrég, és hasonló elkeserítő eredményre jutott.

Pesti Imre fővárosi kormánymegbízott a sajtótájékoztatón elmondta, a szakemberek vizsgálatai alapján kiderült, hogy alapvetően kevés tejet és tejterméket kapnak a gyerekek, az ételek kalciumtartalma alacsony, és nem kínálnak nekik elegendő zöldséget és gyümölcsöt, valamint a tányérjukról gyakorlatilag hiányzik a hal. „Megdöbbentő adat, hogy a só mennyisége az ételekben két-háromszorosa a kívánatosnak” – mondta a kormánymegbízott, aki szerint elengedhetetlen odafigyelni ezekre az adatokra, különösképp, hogy a lakosság fele szenved szív- és érrendszeri betegségben.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Unalmas étel

Prohászka Béla, a Mintamenza Program vezetője a megfelelő alapanyagok használatát emelte ki. „Azt szeretnénk elérni, hogy a konyhák változtassanak a berögzült szokásokon, használjanak minél több, évszaknak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt. Szerinte a gyerekek unalmas ételeket kapnak: gyakoriak a pörkölt és tészta jellegű fogások, ráadásul nem megfelelő a tálalás sem.

A szakember lapunknak elmondta, nem csak az a fontos, hogy az étel ízletes legyen, hanem a körítésnek is megfelelőnek kell lennie. Ne legyen például „fegyvernek látszó” edényben tálalva az étel, vagyis ne legyen csorba a tányér és a pohár, valamint legyen abrosz az asztalon – tette hozzá. Az étel hőmérséklete több olyan iskolában is probléma volt, ahol csak tálaló konyha üzemel.

A kormányhivatal pozitívan értékelte, hogy 150 iskola és 10 nagy ételszállító cég önként csatlakozott a programhoz, így a jövőben várhatóan jobb minőségű étel kerül a gyerekek elé. Emellett pedig több gyártócéggel is partnerséget kötöttek, akik alacsonyabb szénhidrát- és cukortartalmú alapanyagokat fognak előállítani. A program folytatódik, 2013 őszén újra ellenőrzik a konyhákat.

Egy friss vizsgálat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálódott nemrég. Az RTL 2 Forró nyomon című műsora szerint az elmúlt két hónapban 44 mintát vizsgáltak, a tapasztalatok szerint egy héten egyszer rosszat esznek a kisiskolások, a jegyzőkönyvek szerint túl sósat vagy épp mócsingos, állott húst kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik