Belföld

Jön az újabb nagy menzarazzia

Iskolai menza (Menza, Iskola, Közétkeztetés)
Iskolai menza (Menza, Iskola, Közétkeztetés)

Több mint négy év után ismét ellenőrzik az iskolai étkeztetést és büféket.

Átfogó, országos óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálatot indít tavasszal az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI), illetve az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) – jelentette be az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Vizsgálni fogják a menzák mellett az iskolai büfék és automaták kínálatát is. Az OÉTI által összeállított kérdőívek segítségével az ellenőrök az élelmezésvezetők, az óvodavezetők és a szülők véleményét is kikérik, és a laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek majd a főbb táplálkozási kockázati tényezőkre, mint például a só, a telített zsírok, a transzzsírsav vagy a hozzáadott cukor mennyiségére.

Az átfogó vizsgálat fő célja a helyzetértékelésen túl annak megállapítása, hogy történt-e bármilyen változás az előző felméréshez képest, vagy továbbra is fennállnak azok az egészségügyi kockázati tényezők, amelyek növelik a gyermekkori elhízás, a cukorbetegség és a későbbi szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának veszélyét – olvasható a közleményben.

A múlt rossz tapasztalatai

Több mint négy évvel ezelőtt volt a legutóbbi óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi vizsgálat. A szakemberek akkor azt állapították meg, hogy az esetek többségében az óvodai és iskolai közétkeztetés sem minőségében, sem mennyiségében nem felel meg az egészséges táplálkozás követelményeinek.

Az óvodások a maximálisan ajánlott 2 gramm helyett 3,5-13,1 gramm sót fogyasztottak el egy átlagos napon. A nyersanyag-felhasználás sem volt megfelelő, és az ételkészítési eljárások is sok esetben korszerűtlenek voltak. A közétkeztetőknek csak egy része biztosított naponta friss zöldséget, gyümölcsöt, és a folyadékpótlás is sok kívánnivalót hagyott maga után.

Az akkori vizsgálat megállapította, hogy míg az ételekben jóval több só volt a kelleténél, addig a kalciumtartalom nem érte el a korcsoport szerinti ajánlás 70 százalékát sem. További probléma volt, hogy diétás étkeztetést a közétkeztetők jelentős része nem tudott biztosítani.

Egy friss vizsgálat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is vizsgálódott nemrég. Az RTL 2 Forró nyomon című műsora szerint az elmúlt két hónapban 44 mintát vizsgáltak, a tapasztalatok szerint egy héten egyszer rosszat esznek a kisiskolások, a jegyzőkönyvek szerint túl sósat vagy épp mócsingos, állott húst.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik