Belföld

Kirámolták a nagyelőadót az egyetemfoglalók

egyetemfoglalás (egyetemfoglalás, diák, elte, )
egyetemfoglalás (egyetemfoglalás, diák, elte, )

Vége az életvitelszerű használatnak. Szimpla költözködésnek indult, végül sírós-nevetős buli lett egy kitartó Hír TV-s riporternek hála. Kis híján Bajnai is manifesztálódott.

Elvileg azért mentünk suliba szerda délután, hogy megnézzük, hogy szedelőzködnek az aktivisták, akik hónapok óta az ELTE bölcsészkarának nagyelőadójában fórumoztak, szabadegyetemeztek és néhányan laktak is, masszív hálózsák- és pokrócdombot hagyva maguk után. A kedden megszületett deal értelmében csak az utóbbinak lőttek, a Hoffmann-vonaltól eltérően gondolkodó hallgatók továbbra is használhatják a termet heti kétszer, tanítás után, a magyar szaknak pedig újra lesz nagyelőadója.

Mindezt Fábri György rektorhelyettes szavatolta jelenlétével és beszédével. Hangsúlyozta, hogy bár pártpolitikának az egyetemen helye nincs – még a szakpolitikai kérdésekre szakosodott renegátok körében sem -, a lázadozó hallgatókkal javarészt egyetért és tudja, hogy baj van a felsőoktatással, muszáj tehát együttműködni. A hallgatók hálájuk jeléül piros szívecskébe írták Fábri nevét (ez a motívum egyébként teljesen elharapódzott a teremben, vö. galéria), amelyet ugyan sikerült elírniuk, a gesztus őszinteségéből ez mit sem von le.


A képre kattintva galéria nyílik! (Fotók: Neményi Márton)

Az eseményt végül a Hír TV riportere térítette el a dadaizmus felé, amikor számonkérő hangsúllyal kérdezte Fábrit, ugyan hogy gondolja azt a bizonyos pártsemlegességet, amikor itt ülnek éppen most is a Hallgatói Hálózat tagjai, akik, mint tudjuk, Bajnai Gordonhoz köthetők. Az egyetemfoglalók és a politikai nagygyűlések közönsége közti generációs szakadékot jól illusztrálja, hogy a vádat nem fújolás, hanem önfeledt nevetés fogadta, csupán egy HaHás állt fel, hogy ő kikéri magának a Bajnaizást, talán még az sms-eit is megmutatta volna, hogy tényleg nem jött utalás a volt kormányfő cégbirodalmának egyetlen tagjától sem, de a show-nak mennie kellett tovább.

Bajnai akkor sem lehetett volna jelen jobban, ha konkrétan eljön az eseményre. Fábri szerint pártsemlegesség ügyében elég, ha a józan észre hallgatunk, őt legalábbis nem érdekli, ki mit csinál az egyetem falain kívül. A riporter nem tágított, szerinte igenis politikai rendezvény az, ahol olyan arcok fordulnak meg, akik részt vettek már olyan rendezvényen, ahol pártpolitikusok is felszólaltak, akiknek hála egyértelműen azonosítani lehet említett arcok kötődését pártokhoz, személyekhez, célokhoz. A rektorhelyettes láthatóan nem veszett el az előbbi többszörös mondattani alárendeltségben, enyhe indulattal érdeklődött, hogy akkor ő most ezek szerint törvénysértést támogat-e nap mint nap. “Nem vagyok jogász, majd a hatóságok eldöntik.” “Miért, fel akar jelenteni?” “…Természetesen nem.”


Fábri György rektorhelyettes

Az újságíró bizonyítékként szó szerint a bíróság elé tárt egy lányt, aki pár hete részt vett a Fidesz-székház elfoglalásában, most pedig a terem egyik sarkában mosolygott rá “nagyon aranyosan, amit köszönök szépen”. A lány és egy barátnője kicsit később annyival zárta le az ügyet, hogy pártok szervezte rendezvényen sosem vettek részt, csak a civilekén, ahol persze lehettek politikusok is, civilként. Taps.

Itt már mindenkit magával ragadott az eszkalálódó partihangulat, legutóbb a Sziget arénájában, a dubstepblokkban láttunk ennyi csillogó tekintetet, “Bajnai, gyere elő!”, kiáltotta valaki, a lányok pedig úgy pislogtak Fábrira, mintha minimum Indiana Jones állna a pulpituson. Az MTI és a TV2 végül egyéb kérdésekkel terelték el a témát, de hát tudjuk jól, hogy a legnagyobb bulik a backstage-ben folytatódnak: a hallgatók az ajtó mellett karéj alakban körülállva próbálták meggyőzni a riportert, hogy Bajnairól szó sincs, Fábri pedig diplomatikusan felszólította, hogy ha van dokumentum a bírtokában, amely alátámasztja a Bajnai-elméletet, küldje át üstöllést, “de ezt nagyon komolyan kérem, mert akkor tényleg törvénysértésről van szó.” “Majd a HaHa átküldi.”


Katt a képre!

Fábri ekkor balra el, a stáb egy HaHással interjúzott még egy utolsót, közben Bajnai emberei nehezen értelmezhető matricát tapasztottak a riporter kabátjára, jelezvén, hogy szerintük mi történt Orbán Viktorral. Az előadóban ekkor végképp eluralkodott a klasszikus osztálytermi viháncolás, a nap igazi nyertese alighanem Gerendai Károly, aki ezek után biztos lehet benne: hiába politizálódott át a magyar diákság, azért ugyanúgy elmegy majd a Szigetre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik