Belföld

Termet ad az ELTE az egyetemfoglalóknak

Egyetemista (egyetemista)
Egyetemista (egyetemista)

Elfogadták az egyetem javaslatait a hallgatók.

Fábri György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektorhelyettese péntek este javaslattal fordult a Bölcsészettudományi Karon (BTK) már lassan két hete tiltakozó hallgatókhoz, ők ezt elfogadták, így a “forradalmi” teremfoglalás várhatóan hétfőn véget ér – mondta a teremfoglaló diákokat képviselő Kenéz Áron .

Péntek este a hvg.hu számolt be arról, hogy az ELTE rektorhelyettese felkereste az egyetemfoglalókat, és javaslatot tett nekik.

Elküldenek félszáz oktatót
Több tucatnyi oktatót érintő elbocsátási hullám kezdődött meg pénteken az ELTE Bölcsészettudományi Karán – tudta meg a hvg.hu. A lap szerint a pénteken kezdődött és körülbelül kedden befejeződő elbocsátási hullám több tucatnyi, akár félszáz oktatót is érinthet.

 

Kapnak egy termet

Kenéz Áron  elmondta: még a hét elején egyeztek meg a rektorhelyettessel abban, hogy összeállít egy javaslatcsomagot, amelyről pénteken tárgyalnak. Ebben a többi között az szerepel, hogy az egyetem állandó jelleggel biztosít nekik egy termet, ahol megtarthatják fórumaikat, továbbá több teremben szervezhetnek kisebb összejöveteleket. 

Ezen felül ajánlatot kaptak arra, hogy az ELTE rektora, Mezey Barna konferenciát hív össze, amelyen bárki felteheti majd kérdéseit, és javaslattal fordulhat az egyetem vezetőihez.

A rektorhelyettes felajánlotta, hogy csoportjuk állandó megjelenést kap az ELTE honlapján. Fábri György javasolta, hogy alakuljon konzultációs csoport a hallgatók és az egyetemi vezetés képviselőiből.
Megállapodtak továbbá abban, hogy konzultációt kezdenek az egyetemi hallgatói önkormányzati rendszer megújításáról.

Sikerült elérniük

Az ELTE rektorhelyettesének javaslatcsomagját a teremfoglalók megszavazták. Kenéz Áron azt mondta, sikerült elérniük céljaikat, amiért 12 napja ott tartózkodtak, “konstruktív munka” kezdődött, így az eddigi teremfoglalásuk megszűnik.
Kenéz Ákos pénteken késő este az MTI-nek elmondta azt is, hogy elkezdődött a technikai részletek kidolgozása, és amint ezt a rektorhelyettes is elfogadja, véget ér a teremfoglalás. Hozzátette: ez valószínűleg hétfőn lesz.

Az egyetemisták tiltakozó csoportja február 11-én hétfőn döntött úgy, hogy “blokád” alá vonják a kar Múzeum körúti campusának egyik termét, s ez addig tart, amíg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket. A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai múlt pénteken azt mondták: addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre. Kiss Nándor, a mozgalom egyik tagja akkor közölte, azt szeretnék, hogy a felsőoktatás minőségi maradjon, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem elég jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek. Szerinte a forráskivonásokkal a szegényeknek kevesebb esélyük lesz bejutni a felsőoktatásba, ezért tovább folytatják tiltakozásaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik