Belföld

Szerdán vége az egyetemfoglalásnak

elte diáktüntetés haha-fórum (elte demonstráció)
elte diáktüntetés haha-fórum (elte demonstráció)

A hallgatók szerint győztesen zárják le a hathetes demonstrációt.

Az egyetemisták tiltakozó csoportja február 11-én döntött úgy, hogy „blokád” alá vonják a kar Múzeum körúti kampuszának egyik termét, s ez addig tart, amíg a kormányzat nem teljesíti követeléseiket. A Hallgatói Hálózatból (HaHa) kinőtt, önmagát Egyetemfoglalóknak nevező mozgalom tagjai akkor azt mondták: addig tüntetnek, amíg az nem vezet eredményre. Követeléseik között többek között az szerepelt, hogy maradjon minőségi a felsőoktatás, abban részt vehessenek azok is, akiknek nem elég jó az anyagi helyzetük ahhoz, hogy tandíjat fizessenek.

Az egyetemfoglalók tehát hat hete – előbb polgári engedetlenségi akcióként, később a rektor engedélyével – „birtokolják” a Múzeum körúti kampusz 47-es előadóját. Mint többször beszámoltunk erről, a diákok a demonstráció mellett teljesítették a tanulmányi kötelezettségeiket, levizsgáztak, bejártak az előadásokra. De mindig volt valaki az általuk „bázisnak” nevezett Gombocz Zoltán teremben. Itt szinte minden nap fórumot tartottak (ahol megbeszélték, megszavazták a demonstrációsorozat teendőit), illetve szabadegyetemi előadásokat hallgattak, azaz szabadidejükben tanultak.

A tiltakozó akció azonban lassan kezdett kifáradni, ezért kedd reggel megállapodtak a bölcsészkar vezetőivel, ami – mint közleményükben a diákok írják – azt jelenti, hogy az egyetemfoglalás elérte egy fontos célját: a 047-es termet rendszeresen használhatják fórumokra, szabadegyetemekre. „Rajtunk a sor, hogy óriási fórumokat szervezzünk, és mindenkinek lehetőséget biztosítsunk arra, hogy elmondja a véleményét, és megtapasztalja a közvetlen demokráciát.”

Mivel a terem tartása így értelmét veszti, egy rövid összegzés után békés demonstráció formájában kiviszik a Gombocz Zoltán teremből a különböző, az egyetemfoglalás során született fontos tárgyaikat.

Azt azonban leszögezik: „A felsőoktatás továbbra is bajban van. Apró engedményeket tett a kormányzat, mi viszont elértük, hogy nehezen lehet olyan embert találni az országban, aki nem értesült arról legalábbis, hogy a felsőoktatásban helyzet van. Hogy mi is ez a helyzet, hogy elmondjuk mindenkinek a véleményünket és meghallgassunk másokat is: továbbra is feladatunk.”

A kari vezetőkkel történt megállapodással a tiltakozók úgy érzik, győztesen zárják le az egyetemfoglalást és egy következő szakaszba léphet át a mozgalmuk.

Kedden tartják az utolsó foglaló éjszakát, „lesz piknik, zene, éjszakai játékok” – ígérik a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik