Belföld

Órákig vallatták az egyik diákot

Diaktuntetes(960x640)(3).jpg (diáktüntetés)
Diaktuntetes(960x640)(3).jpg (diáktüntetés)

Egy elsős egyetemistát kapcsoltak le a metróban és vittek be kihallgatásra az NNI-sek. Neveket akartak hallani és részleteket a hídfoglalásról.

A hétfői hallgatói demonstráción érezhetően megváltozott a „belügy” hozzáállása az egyetemfoglalókhoz. A decemberben kezdődött sorozatos diákakciókon eddig kifejezetten segítőkészen, támogatóan lépett fel a rendőrség. Hétfőn azonban – mint írtuk – már délután megjelent az ELTE elfoglalt előadójában a Nemzeti Nyomozó Iroda néhány munkatársa, akik diákokat hallgattak ki. Az indok szerint ismeretlen tettes ellen nyomoznak „közérdekű üzem megzavarásának előkészítése miatt” (értsd: hídfoglalás).

A diákok szerint önmagában az, hogy nyomozók lepték el az egyetemet, megfélemlítő jellegű. „Az intézkedés és a nyomozók jelenléte indokolatlan és túlzó volt. Az egyik egyetemfoglaló a kihallgatás során nem kívánta megadni a telefonszámát. A nyomozó ekkor azzal fenyegette meg a hallgatót, hogy egyenruhást hív, lopás gyanújával elkobozzák a telefonját és megszerzik a számot. Fenyegetését végül nem váltotta be, kénytelen volt megelégedni egy e-mail címmel.”

Azt is furcsának tartják a diákok, hogy már több alkalommal tartottak olyan tüntetést, ami hidakat is érintett, a közérdekű üzem megzavarásásnak vádja azonban egyszer sem vetődött fel ellenük. 2012. december 10-én a Hat pont elfogadása után a tanulók a Petőfi hídra vonultak és hosszabb időre megbénították annak forgalmát. Hasonlóan két nappal később, valamint december 19-én, a Télirózsás diákforradalom során is előbb a Margit hídon, majd a Lánchídon haladtak át a résztvevők. A hatóságok eddig minden alkalommal a gyülekezési jog szabályai szerint jártak el, és a rendőrség biztosította a tüntetők vonulását.

Részben Dezső Tamás dékán fellépésének volt köszönhető, hogy a diákok (kivétel ez alól a metróban lekapcsolt lány) kihallgatása nem a rendőrség épületeiben, hanem az egyetemen zajlott le, és senkit sem állítottak elő. A nyomozók tanúvallomásokat vettek fel, arról kérdeztek, hogy a tiltakozó diákok milyen demonstrációt terveztek, kik a főszervezők és kik alszanak rendszeresen az egyetemen.

 

Az atlatszo.hu-nak Váradi Nóra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem első éves hallgatója arról számolt be, hogy őt a metróból kiszállva állította meg az NNI civil ruhás munkatársa, akinek a kezében a nevét tartalmazó papír volt. Miután bemutatkozott, odalépett hozzá egy másik NNI-s munkatárs, autóba ültették és kezdetét vette egy nagyjából 5 órás kihallgatás a VI. kerületi rendőrkapitányságon. A kihallgatás alatt a nyomozók „neveket akartak hallani”, illetve azt akarták megtudni tőle, milyen hídfoglalásra készülnek a diákok.

Váradi nem kapott jegyzőkönyvet a kihallgatásról, mely során állandó téma volt az egyetemi fórum bázisdemokratikus döntéshozatali mechanizmusa, és a felmerült „utcai akciók” – mondta a lány. A hallgató, aki részt vett az akcióötletek felvetésében, de szervezőként nem vett részt a hétfői eseményekben, nem kapott információt arról, hogyan találták meg pont őt, pont a kettes metró megállójában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik