Belföld

ELTE-blokád: a diákok nem mennek haza

Diaktuntetes(960x640)(3).jpg (diáktüntetés)
Diaktuntetes(960x640)(3).jpg (diáktüntetés)

Utcai tüntetést terveztek, aztán maradni akartak az ELTE BTK-n, majd mégis útra keltek megint.

18.50

A Corvinus Egyetem Fővám téri épületéhez vonultak a tüntetők. Az MTI tudósítói szerint amikor a diákok első csoportja a Dunaparti egyetemhez ért, akkor hagyta el a menet vége a Kálvin teret.

18.20
Jelenleg az ELTE BTK-n (Astoria) a főépület 2. emeleti nagytermében zajlik a blokád. A Corvinuson maradt egy csapat és még többen átmennek a Vas utcai (Blahánál) Színház- és Filmművészeti Egyetemre. Este 8-kor Spenót és Kollár Laci, a Kistehén zenekar frontembere koncertet tart a BTK-n.

18.00
A hallgatók a Corvinushoz vonultak, bementek az épületbe is. Ott fórumot akatnak tartani.

17.44
A menet némileg megcsappant létszámmal eindult a Duna felé. A rendőrök próbálják a járdán tatrtani a diákokat.

17. 30
Tudósítónk szerint van, aki szerint a Budapesti Corvinus Egyetemre, mások szerint az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetemre indulnak. Az is elképzelhető, hogy több helyre indulnak kisebb csoportokban.

17.25
Dezső Tamás dékán szerint szóváltások is előfordultak a diákok között, amikor a Hallgatói Hálózat toborozni kezdett. A dékán nem tudja, mik a diákok tervei, de kijelentette: a karon nincs olyan terem, ahol elférnének. Végül mégis belegyezett, hogy a diákok maradjanak, de kikötötte, este nyolctól a hallgatóké a felelősség. Néhány hallgató marad, a többség azonban újra az utcára vonul.

17. 20

Mégis lesz vonulás

Az egyik teremben megszavazták, hogy mégis kimennek az utcára, páran benn maradnak, hogy később vissza tudjanak térni.

17.00
Több előadóban is (fő épület földszint 34., fő épület Tóth Zoltán terem, és A épület 47. terem) fórumoznak a hallgatók, mindenütt megszavazták, hogy maradnak éjjel is az épületben. Az ELTE egyébként nyolckor zárna. Reggel újra szavaznak arról, hogy mennek vagy tovább maradnak.

16.50
A hallgatói fórumon megtapsolták magukat a demonstrálók, annak örömére, hogy végül csatlakoztak a blokádhoz. Úgy véli az egyik HaHa-aktivista, hogy a blokád erőteljesebb nyomásgyakorlás, mint a vonulás. Itt, az ELTE-épületben lesz egy tiltakozási központ, ahol éjjel is ott lesznek a diákok. A résztevevők megszavazaták a tiltakozás e formáját.

“A blokád célja, hogy második otthonunkban, az egyetemen döntsünk saját sorsunkról. Ezért nem akadályozzuk a hivatali ügyintézést viszont holnap reggelig maradunk, döntöttünk! Várjuk a diákokat!” – írj a Facebook-oldalán a HaHa.

16.40
A  HaHa Facebook oldala szerint több előadót is sikerült elfoglalniuk. Állítólag többen is fórumot tartanak. A tömeg azonban kicsit kaotikusan lődörög az egyetemi udvaron, illetve az A épületben.

16.34.
A tömeg igyekszik bezsúfolódni az épületbe, ám az, a 34-es előadó kivételével le van zárva. Oda viszont 200 főnél többen nem férnek be. Így a folyosón állnak (nyomorognak) a demonstrálón. Kint a körúton viszont elindult a forgalom.

16.28

Tudósítónk szerint a vonulás helyett az ELTE BTK-blokádja megfelelőbb eszköz a tiltakozásra, ezért igyekszik mindenki bemenni. Itt délelőtt óta tart a blokád.

16.24
A rendőrök felterelnék a menetet a járdákra, de túl sok az ember. Egyre több a rendőrautó is. A tömeg jó része bement az ELTE épületébe. “Az oktatás nem eladó” – skandálják dobkísérettel.

16.21

A menet elért a blokád alá vett ELTE-épülethez.Ott az erkélyről hangsobeszélőn beszél egy diák, mint mondja a kormány eddigi trükközése csupán színjáték volt. “Ha ma összefogunk, tehetünk a közös sorsunkért, ez nem csak joga, hanem kötelessége is mindenkinek” – mondja. Bejelenti, hogy az épületben folytatódik a blokád. “Az egyetemet nem elfoglaltuk, hanem visszafoglaltuk” – jelentette ki.

16.10
EMMI: forróffejű agitátorok

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkársága közleményt adott ki az ELTE-blokáddal kapcsolatban, amelyben elfogadhatatlannak tartja, hogy “miközben a diákok nagy része tanulni szeretne a felsőoktatási intézményekben, pár forrófejű agitátor megakadályozza az órák megtartását”. A szaktárca senki jogát nem vitatja el a szabad véleménynyilvánításra, írják, azonban minden tiltakozónak tudnia kell, hogy mások jogait sem korlátozhatják, bármennyire is hisznek saját igazságukban.Az EMMI úgy véli,  a kormány teljesítette a hallgatók legfontosabb követeléseit, erről decemberben a felsőoktatásban tanulók legitim képviselőivel részmegállapodást írt alá.
A tömeg hamarosan odaér az ELTE BTK épületéhez.

16.00

Elindult  menet a Kiskörúton. Két oldalt rendőri sorfal kíséri a tömeget, a tömegben megjelentek a dobosok, és egy autóból is szól a zene. “Szabad egyetem!” -szól a rigmus. 3-400-an lehetnek a demonstrálók.

15.30

A Deák téren több százan gyülekeznek. Békésen várják a demonstráció kezdetét. Az éppen erre vonuló Éhségmenetet „Veletek vagyunk!” skandálással üdvözölték. Szervezetten nem csatlakozik egymáshoz a két társaság, mert, mint az egyik diákszónok mondta, az éhségmenet egy nagyon fontos társadalmi problémára mutat rá, de van némi pártpolitikai kötődése, így a HaHa-demonstráció hivatalosan nem „közösködik velük”. Magánszemélyként mindenkit várnak a hallgatók, de politikai pártok színeiben érkezőket nem. 4 körül indul a menet, addig különböző zenékkel szórakoztatják az egybegyűlteket.

15.00

A parlamentben folyik a tavaszi időszak első ülésnapja. Képvselőket kérdeztünk, miért is kell a hallgatói szerződéseket („röghöz kötést”) az alaptörvénybe foglalni. Íme:

Miután a pénteki határidőig a kormány nem teljesítette a Hallgatói Hálózat követeléseit, ígéretükhöz híven országos demonstrációt tartanak hétfőtől. A fővárosban délután 3 órától a Deák térre szerveztek tömegdemonstrációt, négy órától végigvonulnak a Károly körúton, a Kiskörúton a Kálvin térig, majd az ELTE jogi karához mennek. Onnan a Szabadság hídon átsétálnak Budára, ott végigmennek a Műegyetem rakparton, egészen a Lágymányosi Campusig. Az útba eső egyetemeknél rövid beszédekre lehet számítani. A tervek szerint este nyolckor ér véget a demonstráció.

„Semmilyen erőszakos cselekedetre nem készülünk, a polgári engedetlenség nem erőszakosságot jelent. Nem akarjuk felgyújtani a várost” – nyilatkozta a vagy.hu-nak Tóth Fruzsina Márta, a Hallgatói Hálózat aktivistája a demonstrációval kapcsolatban.

A HaHa honlapja szerint a fővárosban az este folyamán többek között egy látványos, kreatív akció keretében adnak majd hangot a döntéshozók által ignorált hallgatói tömegek elégedetlenségének. Rövid üzeneteket vártak a diákoktól a kormánynak, amit rendhagyó formába öntve feladnak hétfő este a címzettnek.

A tiltakozások már délelőtt elkezdődtek, az ELTE BTK-t például blokád  alá vették a hallgatók. Erről bővebben itt olvashat.

Mit akarnak a hallgatók?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik