Belföld

Jogsértő volt az MTVA programja az ombudsman szerint

mtva (közmédia, )
mtva (közmédia, )

Az alapvető jogok biztosa szerint a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét sértette az, hogy a korábbi munkavállalók számára közfoglalkoztatás keretében kínált munkalehetőséget. Az MTVA cáfol.

Egy panaszos azért fordult az ombudsmanhoz, mert sérelmezte, hogy az MTVA – a szervezet átalakítására, racionalizálására, a párhuzamos funkciók megszüntetésére hivatkozva – csoportos létszámleépítés keretében megszüntette a munkaviszonyát, majd ezt követően közmunkásokat foglalkoztatott, akik részben az ő korábbi feladatait is ellátják – áll az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közleményében.

Az MTVA több ütemben vált meg több száz alkalmazottjától, a harmadik létszámleépítés során 336 embert küldtek el. Ezt követően 240 közmunkást alkalmaztak a közfoglalkoztatás úgynevezett Startmunka mintaprogramja keretében. A biztos megállapította, hogy formailag eleget tett a jogszabályi feltételeknek, de az kérdéses, hogy jogszerű volt-e a közmunka megszervezése.

Szabó Máté megállapította, hogy bár az MTVA formailag eleget tett a jogszabályi feltételeknek, valójában mégis kérdéses, hogy jogszerű volt-e a közmunka megszervezése. A biztos kiemelte, hogy közfoglalkoztatás elsődleges célja, hogy a legkiszolgáltatottabb álláskeresők számára teremtsenek munkalehetőséget.

Az MTVA a közmunka programját a fővárosban, az ország – munkaerő-piaci szempontból – legkedvezőbb helyzetű településén indította. Ráadásul nem alacsonyan képzett, régóta munkanélküli emberek lettek a közfoglalkoztatottak, hanem például olyanok is, akiket nem sokkal azelőtt bocsátottak el az MTVA-tól.

Szabó Máté jelentésében hangsúlyozta, hogy a közfoglalkoztatás rendszere nem válhat az elsődleges munkaerőpiac alternatívájává. Hozzátette, hogy nem eredményezheti a meglévő álláshelyek megszüntetését, ahogy nem szolgálhat alapul a bérek csökkentéséhez sem.

A MTVA „válaszolt” a biztosnak

Az MTVA cáfolja, hogy a közfoglalkoztatás keretében kínált volna munkalehetőséget, valamint hogy volt a csoportos létszámleépítésben érintett olyan munkavállaló, akinek a munkáját részben a közmunkaprogramban résztvevők vették volna át – olvasható az MTVA közleményében.

A közmunkaprogramban nincs olyan munkavállaló, aki korábban az MTVA munkavállalója lett volna, és közfoglalkoztatott munkavállalók nem a korábban elbocsátott munkavállalók munkáját végzik – teszik hozzá.

Az MTVA közleményében arra is kitér, hogy nem ők írták ki a programot, hanem annak a programnak a keretében igényeltek pályázati támogatást a Belügyminisztériumtól, amit a szerv a munka nélküli diplomásoknak kulturális értékek megőrzése és mentése céljából írt ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik