Belföld

Orbán: „Ha kell, erőből…”

orbán (orbán, )
orbán (orbán, )

A rezsicsökkentés az együttműködés alapja a szolgáltatókkal – mondta a kormányfő.

A kormányfő elolvasta a belügyminiszter jelentését a múlt hétvégi katasztrófahelyzetről, de szerinte a helyzet így is egyértelmű: a mentés első számú célját, hogy emberi életekben ne essen kár, elérték, és a vagyonbiztonságot is sikerült megőrizni, amennyire csak lehetett. Orbán Viktor szokásos rádióinterjújában azt mondta: a bajt ilyenkor csak egy módon lehet megelőzni, józanul együttműködni a hatóságokkal, ha legközelebb ilyen időjárási viszonyok alakulnak ki. A kormányfő kiemelte: a helyszínen csupa olyan emberrel találkozott, aki mindent megtett azért, hogy segítsen a reménytelen helyzetben. (Közben már tombol a viharos szél Észak-Magyarországon, citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. Hó és fagy is jön még!)

A kormányfő beszélt a rezsicsökkentés tervezett második üteméről is. Megismételte: annak idején ígéretet tettek arra is, hogy mindent megtesznek, hogy a létfenntartáshoz szükséges költségek kevesebbet vigyenek el a kiadásokból. Ez nem a kormány sikere, hanem az egész országé – tette hozzá. A szolgáltatók rezsicsökkentés ügyben azok ellen fogtak össze, akikből élnek, miközben sok százmilliárdnyi profitot vittek ki az országból. Velük az együttműködés alapja csak a rezsicsökkentés lehet, ha ez nem megy, erőből csináljuk meg – mondta. (A Policy Agenda elemzése szerint a mostani rezsicsökkentés arra sem elég, hogy legalább a kormányváltáskor érvényes áraknál ne fizessünk többet.)

Orbán Viktor szerint az alkotmány módosításáról szóló uniós vitával nincs baj, ha az tényszerű, de most mintha nem erről lenne szó, előbb születtek politikai nyilatkozatok, mint ahogy a vitapartnerek a szöveget megismerték. Magyarország nem fogadja el, hogy miközben a parlamentben egy hónapja folyik már a vita az alkotmánymódosításról, az elfogadás előtt egy nappal érkezzék egy „lebeszélő” telefon Brüsszelből.

A részletekről a kormányfő azt mondta, a hajléktalanok esetében biztosan kell, hogy legyen az önkormányzatok kezében eszköz. Szerinte több a hely a hajléktalanszállásokon, mint a fedél nélküli. Magyarországon még nagyon sokan élnek, akik szenvedtek valamelyik diktatúrától, ezért nem engedhető meg, hogy ők bizonyos szimbólumokkal szembesüljenek – tette hozzá, elismerve, hogy itt összeütközésbe kerül a magyar és az uniós jog, ezért egy átgondolt megoldás kell, amely vélhetően nem készül április 30-ig, így lesz egy olyan állapot, amíg a magyar szabályozás még nem lépett életbe, de a tilalom megszűnt.

A hallgatói szerződésekről a miniszterelnök úgy vélte: az alkotmány itt is, csakúgy, mint a hajléktalanoknál, a lehetőséget teremti meg a szabályok megalkotására.

Mint korábban megírtuk, mostantól nemcsak Orbán Viktor üzenhet a rádióban, bárki üzenhet neki is. Betelt a pohár, elegük van a kormány önkényéből, és fel akarják nyitni a bajnaizó és sorosozó fideszesek szemét – azt mondják, többek közt ezért indították el kezdeményezésüket azok a magukat civilnek valló fiatalok, akik az „Üzenj te is!” nevet viselő Facebook-oldalon személyes videoüzeneteket gyűjtenek Orbán Viktornak. A szervezők a megszólalóktól mindössze annyit kérnek, hogy maximum két-három percbe sűrítsék bele, hogy mi az, ami konkrétan érinti, felháborítja őket, és kerüljék az általánosítást. Alig egy nap alatt több mint hétszázan lájkolták az oldalt, és több tucat üzenetet töltöttek fel a csoport üzenőfalára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik