Belföld

Beolvasnak a fiatalok Orbán Viktornak

papp réka kinga (papp réka kinga)
papp réka kinga (papp réka kinga)

Telefon vagy webkamera segítségével most bárki üzenhet a miniszterelnöknek. Egyre többen élnek is a lehetőséggel.

Betelt a pohár, elegük van a kormány önkényéből, és fel akarják nyitni a bajnaizó és sorosozó fideszesek szemét – azt mondják, többek közt ezért indították el kezdeményezésüket azok a magukat civilnek valló fiatalok, akik az Üzenj te is! nevet viselő Facebook-oldalon személyes videoüzeneteket gyűjtenek Orbán Viktornak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a szervezők a megszólalóktól mindössze annyit kérnek, hogy maximum két-három percbe sűrítsék bele, hogy mi az, ami konkrétan érinti, felháborítja őket, és kerüljék az általánosítást. Alig egy nap alatt több mint hétszázan lájkolták az oldalt, és több tucat üzenetet töltöttek fel a csoport üzenőfalára.

Az oldal Dér Asia, a Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilmrendező-szakos hallgatójának ötlete alapján született, rajta kívül még két civil segíti a folyamatos online interakciót. Egyikük G. Szabó Dániel, az ELTE-ÁJK hallgatója, másikuk Prinz Dániel közgazdász, a National Bureau of Economic Research bostoni kutatóintézet kutató asszisztense. Ők mindketten a Hallgatói Hálózat (HaHa) aktivistái.

„Oldalunk egy maximálisan civil kezdeményezés, semmilyen párttal vagy politikai szervezettel sem vagyunk kapcsolatban. Azért hoztuk létre az oldalt, mert az elmúlt napok, hetek, hónapok eseményei megmutatták, hogy a kormány önkénye elleni fellépés egyetlen hatékony eszköze az egyénenként és együtt való nyilvános kiállás” – válaszolták megkeresésünkre az oldal üzemeltetői.

Céljuk, hogy megmutassák, a hallgatói és egyéb tiltakozásokhoz semmi köze Soros Györgynek vagy Bajnai Gordonnak, a tüntetések mögött „olyan magyar polgárok állnak, akik számára betelt a pohár az egyetemek szétverésével, az emberek megalázásával, a jogállam megtiprásával” – írják.

Az oldalt jegyző civilek leszögezték: üzeneteik jelképesek, nem fogják eljuttatni azokat a miniszterelnökhöz, ugyanakkor bíznak abban, „ha sokan emelik fel a hangjukat, akkor a maradék Fidesz-szavazókhoz, bajnaizó és sorosozó állampolgárokhoz is eljutnak ezek a személyes üzenetek, és talán átgondolják, miben hisznek még mindig.”

Eddig többnyire fiataloktól érkeztek a személyes hangvételű felvételek. „Szeretném önt arra emlékeztetni, Viktor, hogy önnek nincsen félnivalója: a történelemkönyvekbe belekerül minden diktátor ámokfutása és elmebaja” – mondja például üzenetében Papp Réka Kinga, akinek véleményét csütörtök délelőttig 180-an osztották meg.

„Tudatosan használja ki a legelesettebb rétegeket, hogy növelje népszerűségét, és közben csírájában elfojt minden konkurensnek tűnő erőt. De tombolja csak ki magát, miniszterelnök úr, ’14-ben mi is szavazunk” – fogalmazott Jabronka Richárd.

„Nem támogatom az antidemokratikus, diktatórikus elképzeléseit, és nevemet nem adom hozzájuk. Különösen az alaptörvénynek nevezett jogi förmedvényhez nem, illetve annak negyedik módosításához, mely az alkotmánymódosítások Szörnyella De Frásza. Ha tehát legközelebb még egyszer a ‘magyarság egésze’ kifejezéssel mer élni, feljelentem!” – fogalmazott Veres Dávid.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik