Belföld

Orbán nem hisz Pintérnek?

orban-es-pinter-az-m1-esen(960x640)(3).jpg (orbán viktor, pintér sándor, m1-es autópálya, )
orban-es-pinter-az-m1-esen(960x640)(3).jpg (orbán viktor, pintér sándor, m1-es autópálya, )

A kormányfő más forrásokból is tájékozódik a hókáoszról, nem csak a belügyminiszter jelentéséből – írja a Blikk.

Orbán Viktor megkapta a jelentést, amelyet kedden este tanulmányozott át, ezután dönt a további sorsáról – mondta a Blikknek Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A lap úgy tudja, a miniszterelnök más forrásokból is tájékozódik, s a jelentés tartalmát összeveti a szerzett saját tapasztalataival.

Korábban a Népszabadság azt írta, hogy Habony Árpád, a miniszterelnök stratégiai főtanácsadója felvetné Pintér Sándor felelősségének a kérdését is. A lap információi szerint Orbán Viktornak nem áll szándékában felelős keresése, a Fideszben úgy látják, a cselekvés megfelelő volt, a kommunikáció viszont nem volt szerencsés.

Mostantól egyébként akár a hó fogságában rekedtek is üzenhetnek Orbán Viktornak az interneten. A megszólalóktól annyit kérnek, hogy maximum két-három percbe sűrítsék bele, mi az, ami konkrétan felháborítja őket, kerüljék az általánosítást. A kapott videókat feltöltik a legnagyobb videomegosztó oldalra.

A Belügyminisztérium egyelőre csak annyit árult el, hogy a jelentés hétoldalas, három mellékletet is tartalmaz. Bár az anyag nem nyilvános – ennek feloldásáról Orbán dönthet –, tartalma nem vág teljesen egybe azzal a kormányzati kommunikációval, amely szerint minden tökéletesen működött, és kiválóan tették a dolgukat a hatóságok.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Pintér Sándor kedden, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság értekezlete után azt mondta: ha parlamenti vizsgálóbizottságot állítanak fel az elmúlt napokban előállt katasztrófahelyzet kivizsgálására, az elsők között jelentkezik majd a meghallgatásra.

Korábban a hvg.hu miniszteri forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a jelentésben bírálták a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, mert túl későn rendelték el a kamionstopot, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatot, mert nem értesítették időben a belügyi tárcát.

Ugyanakkor lapunk megtudta, hogy a szolgálat írásban és telefonon is tájékoztatta a Belügyminisztériumot a nemzeti ünnepen várható, illetve az azt megelőző és követő napok időjárásáról. Az OMSZ naponta többször is szolgáltat friss információkat, előrejelzéseket, figyelmeztetéseket a belügyi tárcának a várható időjárásról, és nem történt ez másképp március 14-én sem.

Azt, hogy a mentés nem ment zökkenőmentesen, az osztrák segítők is látták. Christoph Pollinger, az ASFINAG sajtóreferense kérdésünkre elmondta, osztrák autópálya-kezelőként nem kívánják értékelni a magyar hatóságok munkáját. Magától értetődő volt, hogy Ausztria – mivel nem volt égető szüksége a járművekre – azonnal az akut időjárási helyzettől szenvedő szomszédja segítségére siet. Arra a kérdésre, hogy fel lehet-e készülni az olyan rendkívüli körülményekre, mint amilyeneket az ünnepi hétvégén tapasztalhattunk, Christoph Pollinger elmondta, az osztrák autópálya-kezelő már hónapokkal a téli szezon előtt alaposan és lelkiismeretesen felkészül minden lehetséges időjárási körülményre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik