Belföld

Itt a vihar! Riasztást adtak ki

hofuvas(430x286)(2).jpg (hófúvás, )
hofuvas(430x286)(2).jpg (hófúvás, )

Már tombol a viharos szél Észak-Magyarországon, citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben. Három megyében megint gondok vannak az áramellátással. Hó és fagy is jön még.

Megérkezett csütörtökön éjjel a viharos szél Észak-Magyarországra. Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adott ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területére, Hajdú-Bihar megye északi részére és Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére, ahol a legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 70 kilométert – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Készületben

Az időjárásból adódó intézkedések előkészítése érdekében mindhárom érintett megyében ülésezik a megyei védelmi bizottság. A közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében az illetékes rendvédelmi szervek, illetve más hatóságok szükség szerint korlátozásokat vezethetnek be. Ezek érinthetik a közúti és a vasúti közlekedést egyaránt, ami hosszabb menetidőt vagy akár járatok, szerelvények törlését, utak lezárását is jelentheti.

A hajnali órákban ezekben a térségekben aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Az OKF felhívja a lakosság figyelmét, hogy közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról

Havazni, fagyni is fog

Pénteken északkeleten, keleten várható havazás, errefelé hófúvás is kialakulhat, délkeleten helyenként havas eső is előfordulhat, máshol viszont több órára kisüt a nap. Többfelé viharos lesz az északnyugati, északi szél, nappal 1-8 fok várható, északkeleten azonban fagyhat – írja az Időkép.

Szombaton keleten, északkeleten naposabb, máshol erősen felhős, borult lesz az idő, de csak jelentéktelen hószállingózás fordulhat elő helyenként. Megélénkül az északi szél, marad a hideg idő, hajnalban északkeleten erősen fagyhat, napközben -4 és +4 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap a Dunántúlon és délen fordulhat elő havas eső, havazás, északkeleten viszont napos időre van kilátás. Többfelé megerősödik az északkeleti szél. Északkeleten ismét erősen fagyhat, nappal pedig fagypont körül lesznek a maximumok.

A jövő hét elején már többfelé kialakulhat havazás, délkeleten, keleten eleinte havas eső. Szeles, hideg időben lesz részünk, helyenként napközben is fagyni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik