Belföld

Orbán fociról, feltámadásról, nagy Magyarországról

Minden ország olyanná válik, amilyen a fiatalsága. A miniszterelnök egyebek mellett ezzel is indokolta, hogy kormánya kiemelten kezeli a sportot.

„A sport éppen olyan terület, ahol a fiatalok magukon túlmutató célokat tűzhetnek ki, bátorsággal, tehetséggel és kitartással pedig a határ a csillagos ég lehet a számukra” – mondta a kormányfő a Puskás Suzuki Kupa nemzetközi utánpótlás-labdarúgótorna csütörtöki sajtótájékoztatóján. Orbán Viktor kiemelte: legkésőbb e félév végéig aláírják azt a fejlesztési tervet, amely 2020-ig magában foglalja 16 sportág utánpótlás- és infrastruktúrafejlesztését, szakemberképzését.

Orbán Viktor miniszterelnök nem megy el a zártkapus magyar–román vb-selejtezőre, de jó meccset kívánt holnapra a két válogatottnak. Mint mondta: neki minden vereség fáj, ezért reméli, „ezen a héten meg leszek kímélve”. A sport az egyik tükre a nemzetnek. A magyarok a sportban erősek. A központi sportág mindig is a futball volt. A kormányfő úgy vélte, aki akadémiákat működtet, az gondolja, hogy lesz föltámadás.

Orbán Viktornak Uruguay ad erőt. Ha egy 3-4 milliós országnak ez sikerül, akkor a magyaroknak is sikerülhet. „Ám a föltámadást nem adják ajándékba, ezért tenni, dolgozni kell. A fiatalokon múlik, hogy nagy lesz-e Magyarország, és mi nagy Magyarországot akarunk” – fogalmazott a kormányfő.

Szerinte már játszanak a válogatottban akadémiáról kikerült fiatalok, így előbb-utóbb az is előfordul, hogy a nyugati nagy klubok a magyar tehetségekkel töltik fel kereteiket. Romániának már vannak ilyen klubjai, nekünk is erre a szintre kell majd kerülnünk. A sikeres román példa, nekünk, magyaroknak is erőt ad – idézte a miniszterelnököt az nb1.hu.

Gheorghe Hagi 125-szörös román válogatott labdarúgó a sajtóeseményen kijelentette, örül, hogy egy miniszterelnök ennyire szereti a futballt és a sportot, és reményét fejezte ki, hogy Románia is követi ezt a példát.

A szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott készen áll akár a bravúrra is a románok elleni, pénteki, budapesti világbajnoki selejtezőn. Egervári Sándor azt mondta, a hazai pálya előnyét annak ellenére szeretnék kihasználni, hogy a mérkőzést a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetése miatt zárt kapuk mögött kénytelenek lejátszani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik