Belföld

Balog: Díjat vissza nem veszünk

Balog Zoltán sajnálja, hogy díjat adott a rasszista újságírónak, de azt mondja, már nincs mit tenni.

Balog Zoltánnak nem volt tudomása az egyik Táncsics-díjazott sértő megnyilvánulásairól. Közleményében közölte, hogy egy újságírói szervezet javaslatára Táncsics Mihály-díjat adományozott Szaniszló Ferenc újságírónak. “A döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek.Ezen nézetek ismeretében nem fogadtam volna el az elém terjesztett javaslatot. Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt”

„Ezen nézetek ismeretében nem fogadtam volna el az elém terjesztett javaslatot. Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt” – közölte Balog Zoltán.

“Ez az eset még inkább tudatosítja bennem azt a felelősséget, melyet a több száz jelölt közötti választás jelent úgy, hogy nincs lehetőségem mindegyikük teljes életútjának megismerésére” – áll a miniszter nyilatkozatában.

Szaniszló Ferenc Táncsics-díja miatt sorra mondtak le kitüntetéseikről korábbi díjazottak. A sort Németh Péter nyitotta meg, majd Bolgár György, Vincze Mátyás, Váradi Júlia és mások is bejelentették, nem kívánnak “egy levegőt szívni” Szaniszlóval.

Szaniszló Ferenc botrányt okozó megszólalásai ímhol tekinhetők meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik