Belföld

Nem maradhat Szaniszlónál a Táncsics-díj

Erős fideszesek tökélték el magukat Szaniszló díjtalanítása mellett.

Lapunk parlamenti, fideszes és kormányzati forrásokból is úgy értesült: a kétharmad több fajsúlyos politikusa is eltökélt amellett, hogy „visszaszerezzék” Szaniszló Ferenctől a Táncsics-díjat.

Egyelőre formális és informális csatornákon keresztül is kérik az Echo televízió szélsőjobbos nézeteiről és szürreális összeesküvés-elméleteiről elhíresült műsorvezetőjét, hogy önként szolgáltassa vissza a kitüntetést. Ám ha ez a módszer nem vezet eredményre, akkor akár törvényt is módosítanának, ezzel nyitva jogilag korrekt kaput az eljáráshoz.


Fotó: MTI / Beliczay László

A szocialista Lendvai Ildikó szerda reggel adott ki közleményt, melyben kifejti: Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek „csupán egy miniszteri rendeletet kell saját hatáskörében módosítania ahhoz, hogy lehetővé váljon olyan díj visszavonása, amelyet már az elismerés pillanatában a díjra méltatlan személynek adományoztak, vagyis a kitüntetés feltételei már az adományozáskor sem álltak fenn”.

Lendvai szerint a „49/2012. miniszteri rendelet, amelyet Balog Zoltán személyesen írt alá, tartalmaz részleteket a díj visszavonásának esetére… nem kell mást tennie, mint saját rendeletét egy mondattal kiegészítenie, ha valóban igaz, hogy pusztán tájékozatlanságból került sor a díjra méltatlan, megnyilatkozásaival az emberi jogokat súlyosan sértő személy kitüntetésére”.

Ahogy lapunk megírta: Szaniszló – vélhetően élete legnagyobb nézettségét produkálva – szerda este nyilatkozik az Echón, hogy ragaszkodik-e Táncsics-díjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik