Belföld

A KDNP-nek kampányol a Klebelsberg

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ)
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ)

Az oroszlányi tankerületi igazgató levelet küldött az iskoláknak, amelyben egy KDNP által támogatott kampány mellett agitál.

Kapcsolódó cikkek

Farkasné Bíró Mónika, a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ (KIK) oroszlányi tankerületi igazgatója levelet írt a „fennhatósága alatt” működő iskoláknak, amelyben a megyei KDNP által szervezett programra agitálja a pedagógusokat – tudta meg a Klubrádió. A párt mára Oroszlányba szervezi az embriókkal való kísérletezés elleni, EU-s aláírásgyűjtő mozgalom megyei, ünnepélyes aláírását.

A levélben többek között az szerepel, hogy minden pedagógus igazoltan hiányozhat órájáról és vehet részt az ehhez kapcsolódó – munkaidőben szervezett – előadáson és a nyilatkozat aláírásán. A tankerületi igazgató azt kéri az iskolák vezetőitől és tanáraitól, hogy a levélről tájékoztassák a kollégákat és mindenki a személyes meggyőződése alapján döntsön a részvételről és az aláírásról.

A tankerületi vezető a Hír 24-nek megerősítette a levél létezését, de – mint mondta – ez nem agitáló, hanem „egy sima, egyszerű tájékoztató levél”, amit az önkormányzat kérésére küldött szét. Farkasné Bíró Mónika már beszélt a KIK vezetőivel is az ügyről, felettesei sem találtak semmi kivetnivalót a levél továbbküldésében. „Itt valaki politikai ügyet akart csinálni egy sima tájékoztatásból” – mondta.

Csak jeleztek a kollégáknak

„A levélben az szerepel, hogy mindenki a saját lelkiismeretének megfelelően dönthet arról, hogy elmegy-e erre a rendezvényre vagy sem. Én egyébként sem tilthatom meg, hogy elmenjen egy ilyenre, ha akar. Csak annyit jeleztünk a kollégáknak, hogy egyeztessenek az intézményvezetővel ilyen esetben.”

Arra a kérdésünkre, hogy ha egy ellenzéki párt szervezne valamilyen programot, akkor – kérés esetén – az arról szóló felhívást is továbbítaná-e az iskolákba, Farkasné kijelentette: „Ez nem párt, hanem EU-s rendezvény, és engem csak felkértek, hogy továbbítsak egy levelet. Megkerestek már egyházak, kiadók, szakszervezetek, más intézmények, hogy továbbítsak leveleket, azokat is továbbítottam, mert az a dolgom, hogy tájékoztassam a kollégákat.”

Farkasné soha nem volt politikai ember

„Az oktatás mindig is pártsemleges volt, és aki engem ismer, tudja, én soha nem voltam politikai ember, én mindig is szakmai ember voltam” – tette hozzá.

Az aláírásgyűjtés fő hazai támogatói a történelmi egyházak, Rétvári Bence államtitkár, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete. Az Egy közülünk elnevezésű kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság alkosson szabályt arról: az emberi élet a fogantatással kezdődik. A kezdeményezés 2012 áprilisában indult, hét uniós országban egy év alatt egy-egy millió aláírást kell összegyűjteni íveken vagy interneten, hogy a kérdés napirendre kerüljön.

A Klubrádió szerint Hegedűs Mihály, a KDNP tatabányai elnöke korábban a párt megyei szervezeteinek, vezetőinek és szervezőinek közreműködését kérte az ügyben. Leszögezte, hogy az „Egy közülünk” nem egy politikai kezdeményezés, ugyanakkor több civilszervezet mellett a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) is csatlakozott az aláírásgyűjtéshez, és támogatja a kezdeményezés fő célkitűzését: az emberi élet védelmét a fogantatás pillanatától fogva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik