Belföld

Visszamenőleg emelnék az 56-osok pénzét

terror háza - hősök fala (terror háza, hősök fala)
terror háza - hősök fala (terror háza, hősök fala)

Azok is többet kaphatnak, akiket kényszermunkára vagy munkatáborba vittek – döntött a kormány.

Visszamenőleg január 1-jétől több pénzt kaphatnak azok, akiket annak idején 56-os tevékenységük miatt bebörtönöztek; 1945. január 1. és 1953. december 31. között munkatáborba vagy 1944. október 1-je után a Szovjetunióba kényszermunkára hurcoltak.

A kormány az egyes, tartós időtartamú szabadságelvonást elszenvedettek részére járó juttatásról szóló, 2000 végén alkotott kormányrendeletet módosította. A juttatás – ahogy korábban is – azoknak jár, akik elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt vagy rokkantak és nem voltak hivatásos tagjai az államvédelmi szerveknek.

Tízezrekkel emelnek

A módosítás értelmében három és öt év közötti szabadságvesztés miatt 20 helyett 30 000 forint, öt és tíz év közötti miatt 30 helyett 45 000 forint, 10 év után 40 helyett 60 000 forint, a végre nem hajtott halálbüntetés miatt pedig 50 helyett 75 000 forint lett a juttatás.

A rendelet rögzíti azt is, hogy 2014 januárjától a juttatások 40-, 60-, 80- illetve 100 ezer forintra emelkednek majd.

A bizonyos mértékű juttatás továbbra is megilleti majd a jogosultak túlélő házastársait, ha időközben nem kötöttek újabb házasságot. A rendeletmódosítás szerint a jogosultnak vagy házastársának már nem lesz kötelező életvitelszerűen Magyarországon élni, elég ha itthon is rendelkezik lakóhellyel.

Göncz és Wittner

Göncz Árpád volt köztársasági elnököt például annak idején életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de öt év után szabadult.


Fotó: Kummer János

A jelenlegi parlamenti képviselők közül Wittner Máriát ítélték annak idején halálra 56-os tevékenysége miatt, ő tizenhárom évet töltött börtönben. 56-os elítélt volt a jobbikos Murányi Levente is, de őt bár fiatalkorúként 3 és fél évre ítélték, végül  2 év és 2 hónap után amnesztiával szabadult.

A jövőben valószínűleg azok is kaphatnak majd pénzt, akik kevesebb mint három évet töltöttek börtönben, munkatáborban vagy kényszermunkán. A kormány március 31-i határidővel kérte fel a nemzetgazdasági minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy dolgozzanak ki akciótervet, illetve tegyék meg az ehhez szükséges intézkedéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik