Belföld

Megint vihart kavart a poszter

abortusz (abortusz)
abortusz (abortusz)

Etikátlannak tartja a Patent Egyesület azt a plakátkampányt, amely gyilkosságnak nevezi az abortuszt.

A kormány 25 millió forinttal támogatta a vallásos alapítványt, amely felújította a 2011. tavaszi plakátkampányt, amelyben egy magzat kéri, hogy ne öljék meg, hanem adják örökbe. Az Egyesület szerint az ominózus plakát a nőkben bűntudatot kelt. A nőszervezet szerint emberi jogi alapú szexuális felvilágosítással és a fogamzásgátlás megfizethetővé tételével kellene csökkenteni az abortuszok számát.

A Patent Egyesület többször hangsúlyozta, hogy a kép, egyenlőségjelet tesz a magzat és a megszületett gyerek közé, úgy állítja be, mintha a magzat az életéért könyörögne, és egy 12 hetesnél jóval idősebb magzat képét használja. „Etikátlannak is tartjuk a kampányt, mivel gyilkosságnak nevez egy legális egészségügyi beavatkozást – az abortuszt”
– mondta Kuszing Gábor, a Patent Egyesület munkatársa.

Bizottság

„A magyarok 71százaléka megengedhetőnek gondolja az abortuszt a terhes nő szociális helyzete miatt is. Nincs teljes közmegegyezés arról, hogy mikortól kellene személynek tekinteni a magzatot. Tehát nagyon személyes, világnézeti ügyben terjeszt kisebbségi vallási meggyőződést a kormány. Így nem felel meg a világnézeti semlegesség követelményének” – mondta Spronz Júlia, a Patent Egyesület emberi jogi szakértője, aki emlékeztetett arra is, hogy a plakátról 2011-ben Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa már kijelentette, hogy nem egyeztethető össze az európai értékekkel.

A múlt héten az ENSZ női jogokkal foglalkozó CEDAW bizottsága is kérdezte a magyar kormányt a kampányról, és arról, mit tesz a szexuális felvilágosítás érdekében. A kormány képviselője válaszában a családi életre nevelésről beszélt, hogy abban van szó a szexuális kultúráról, és hogy tervezik szexuális felvilágosítás bevezetését. Továbbá elmondták, fölöslegesnek tartják kutatásokat végezni a kampányban népszerűsített
örökbeadás negatív lelki következményeiről, vagy akkor az abortusz negatív következményeit is kutatni kell.

A megalázó bánásmód, a sértő megjegyzések, a hosszas procedúra miatt egyre többen választják inkább valamelyik szomszédos ország klinikáját. Bécsbe hetente járnak a magyar nők terhességmegszakításra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik