Belföld

Simicskáé az Aranytalicska-díj

aranytalicska-díj (aranytalicska-díj)
aranytalicska-díj (aranytalicska-díj)

Az LMP által alapított „elismerést” a közpénzek legsikeresebb begyűjtője kapja.

Ertsey Katalin képviselő a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Magyar Hirdető Zrt. székhelye előtt tartott sajtótájékoztatót, amelynek elején át akarta adni a “díjat”. A politikus becsöngetett, de az épületből kijövő férfi azt mondta, hogy Simicska Lajos nincs ott. A férfi az LMP által készített, aranyszínűre fújt kicsinyített talicskát, az ahhoz írt oklevelet és az ellenzéki párt antikorrupciós 12 pontját nem vette át.

Ertsey Katalin ezért a ház előtt olvasta fel Simicska Lajosnak szánt, tegező formában írt levelét. Mint mondta: Simicska Lajos 2010 óta több mint egymilliárd euró értékben talicskázott ki közpénzeket “konzorciumokban vagy csak a Közgéppel”, közbeszerzéseken nyert el olyan megbízásokat, “amelyeket más nem képes elnyerni”. Az Aranytalicska-díjat azért alapította a Lehet Más a Politika, hogy “ezeket az igazán komoly, elismerésre méltó teljesítményeket díjazza”.

A “díjra” hamarosan több kategóriában is megnyitják a jelöléseket, hogy az emberek mondják meg, szerintük kik azok az “oligarchák”, akik a leginkább érdemesek arra, s hogy melyik helyi, önkormányzati, regionális vagy országos “umbulda” érdemes a jelölésre.

A politikus arról is beszélt, hogy Mészáros Lőrinccel, Felcsút polgármesterével és a Puskás Futball Akadémia elnökével Simicska Lajos együtt végezheti a hulladéklerakók rekultivációját a Duna-Vértes köze Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás megbízásából. Ertsey Katalin az ügyet úgy minősítette, hogy abban minden törvényes, megfoghatatlan. “Magyarországon ma már nem kell ahhoz szabályokat hajlítani, hogy ti tudjatok nyerni. Már úgy vannak azok hajlítva, hogy jó legyen. Kétharmaddal” – mondta.

Kijelentette: ma Magyarországon minden korábbinál nagyobb az a fajta korrupció, amikor egy érdekcsoport foglyul ejti az államot, és a közpénzeket magánzsebekbe szivattyúzza. Ezt csak a közpénzek átlátható elköltésével, a titkolózás megszüntetésével és a közbeszerzések átalakításával lehet megakadályozni – hangsúlyozta. A sajtótájékoztató alatt a Simicska Lajosnak címzett plakettet előbb a ház postaládájára ragasztották, majd bedobták abba. Ertsey Katalin hozzátette, ha Simicska Lajos akarja, akkor az Aranytalicskát átveheti az LMP központi pártirodájában.

Simicska Lajos nemcsak a „díjátadón” nem jelent meg. Róla olyan ritkán készül felvétel, hogy már önmagában az is hír volt, hogy decemberben a Magyar Narancs a címlapján mutatta meg, hogy nézett ki nyáron a Közgép-vezér. A hetilap akkor azt írta, a Közgép ügyeiben a nyilvánosság ingerküszöbe meglehetősen magas, a közbeszerzéseken két év alatt konzorciumban elnyert több mint 300 milliárd forint érdemes a kiemelt figyelemre. A cég 3 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonosoknak, akik közül Simicska Lajos személye már biztosan ismert.

Az üzletembert az ellenzéki sajtó a Fidesz egyik legfőbb szövetségeseként és a jelenlegi kormány első számú kedvezményezettjeként tartja számon. Az MSZP korábban azt állította, hogy az Orbán-kormány tagjai csak „bábok” a gazdasági oligarchák kezében, „az őket mozgató bábművészek pedig nem mások, mint a Simicska Zrt. és a Nyerges Kft. környékén megtalálható gazdasági-politikai szereplők”. Török Zsolt szóvivő szavaira a Fidesz-szóvivő önelemző, tisztázó megbeszélést javasolt az MSZP-nek. Selmeczi Gabriella akkor emlékeztetett rá, hogy 2009-ben Lendvai Ildikó elismerte, hogy az MSZP a „hatalombrókerek, listatotózók” pártja, Szanyi Tibor pedig néhány hete úgy vélte: a mandátumbrókerség mérgezte meg a szocialistákat.

Az LMP is régóta keresi a fogást a Közgépen. A párt tavaly hivatali visszaélés gyanúja miatt tett feljelentést abban a közbeszerzési ügyben, amelyben egy, a Közgép által vezetett konzorcium nyerte el Csongrád város Tisza-gátjának felújítási munkálatait.  Korábban az akkor még létező LMP-frakció több tagja a párt aktivistáival együtt hatoltak be a Közgép-székház udvarára. Akkor Selmeczi Gabriella elszomorítónak nevezte, hogy az LMP-sek „a magyar érdekek védelme helyett leláncolják magukat egy magyar cég bejáratához, akadályozva annak működését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik