Belföld

Vége a nagy Simicska-titoknak

A Népszabadság megszerezte a Nyilatkozat című dokumentumot, melyet a cég vezérigazgatója írt alá.

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. „tényleges tulajdonosának minősülő természetes személy dr. Simicska Lajos” – olvasható a Népszabadság által megismert, Nyilatkozat címet viselő dokumentumban, amelyet Németh Miklós vezérigazgató írt alá.

Ahogy a lap fogalmaz: a Közgép azonban nem hétköznapi és nem is átlagos vállalkozás. Míg egy átlagos cégnél legalábbis a tulajdonos, illetve a tulajdonosok adatai a cégnyilvántartásban elérhetők, addig a Közgép sajtómunkások tucatjainak ad munkát több éve. Minden igyekezet ellenére azonban évek óta sehol nem bukkant fel olyan irat, ami bizonyította volna, hogy a magyarországi „futottak még” vállalkozások sorából rövid idő alatt magát a legnagyobbak közé felküzdő vállalatnak a pletykán kívül bármi köze is lenne a Fidesz egykori pártpénztárosához, Simicska Lajoshoz.


Simicska Lajos az MTI legfrissebb fotóján, 1999-ben
Fotó: Kovács Attila/MTI

“A bizonytalanság korszaka most lezárulhat” – így a Népszabadság. E hivatalos nyilatkozat szerint Németh Miklós leírta és aláírta: a Közgép tulajdonosa Simicska Lajos. Ezen pedig az sem változtat, hogy a vezérigazgató törvényi kötelezettségének tett eleget, amikor megnevezte cége tényleges tulajdonosát. Az új közbeszerzési törvény szerint ugyanis, ha részt akar venni vállalatával egy közbeszerzési eljáráson, nyilatkoznia kell a Közgép tulajdonosainak kilétéről is.

Az MSZP szerint az Orbán-kormán tagjai csak “bábok” a gazdasági oligarchák kezében, “az őket mozgató bábművészek pedig nem mások, mint a Simicska Zrt. és a Nyerges Kft. környékén megtalálható gazdasági-politikai szereplők”.Ezt Török Zsolt szóvivő mondta szombaton a Budapesti Bábszínház előtt. Válaszul a Fidesz-szóvivő önelemző, tisztázó megbeszélést javasolt az MSZP-nek. Selmeczi Gabriella emlékeztetett rá, hogy 2009-ben Lendvai Ildikó elismerte, hogy az MSZP a “hatalombrókerek, listatotózók” pártja, Szanyi Tibor pedig néhány hete úgy vélte: a mandátumbrókerség mérgezte meg a szocialistákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik