Belföld

Bajnai: az adóemelések kormánya a mostani

Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)
Bajnai Gordon (Bajnai Gordon)

2010 óta tizenegy százalékkal nőtt a legszegényebb keresők adója – emelte ki a volt miniszterelnök.

Az érdekérvényesítő képességünk az EU-ban most abban rejlik, hogy sikerként tudjuk ünnepelni, hogy megkezdtünk részben megoldani olyan problémákat, amelyeket mi magunk okoztunk, és amelyekre semmi szükség sem volt – mondta Bajnai Gordon volt kormányfő a Népszabadságnak és a hvg.hu-nak adott interjújában Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti brüsszeli látogatásával kapcsolatban.

A Haza és Haladás Egyesület elnöke úgy véli, hogy a magyar kormány hatalmi, és nem nemzeti érdekekből nyitott frontot az Európai Bizottsággal szemben. Szerinte “az, hogy a bírák korábban menjenek nyugdíjba, illetve hogy a médiát erősen függő helyzetbe hozta a kormány, nem a magyar nemzet érdekeit, hanem hatalmi megfontolásokat szolgál”.

Bajnai úgy vélte, a csatározás miatt veszítettünk érdekérvényesítő képességünkből. Kifejtette: azok tudnak érdeket érvényesíteni, akiknél érteni lehet, hogy mit miért csinálnak, és akik tudnak szövetséget kötni. Ezt a lehetőséget elveszítjük, ha ciki velünk egy fényképen mutatkozni – fogalmazott a politikus.

A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatban úgy véli: valójában egy bolhacirkusz zajlik az IMF körül, egy műbalhé, hogy legyen kivel harcolni, mert a harc az mindig igazolja a kormányzás kudarcait. Hozzátette: az IMF nem ellenség, és nem is valamiféle megoldás egy helyzetre, a megoldás mindig az adott kormánynál van. A piaci nyugalom miatt szerinte a kormány most abba az illúzióba ringatja magát, hogy nincs szüksége az IMF támogatására, és “meg is próbál a következő hetekben bespájzolni egy eurókötvény-kibocsátással, hogy a választásokig kihúzza”.

A volt kormányfő a jelenlegi kormányt az adóemelések kormányának nevezte. Példaként említette: a minimálbér jelenleg 98 ezer forint bruttóban, de amíg 2010-ben 98 ezer forintos bérből 75 ezer forint maradt az emberek zsebében, most 64 ezer, vagyis 11 ezer forinttal nőtt a legszegényebb keresők adója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik