Nagyvilág

Küzdött vagy megadta magát Orbán?

Eltérően értékelték Orbán Viktor brüsszeli tárgyalásait az országos napilapok. A Magyar Nemzet optimistán számolt be, a Népszabadság óvatosabban, a Magyar Hírlap szerint kemény harcot vívott Orbán az országért, míg a Népszava szerint megadta magát Brüsszelnek.

Rendkívül optimista hangvételű cikkekben számolt be Orbán Viktor keddi brüsszeli tárgyalásairól a Magyar Nemzet. A napilap címoldalán „Orbán Viktor bizakodó” címmel közöl összeállítást, kiemelve, hogy nem stratégiai kérdésekben Magyarország elfogadja az Európai Unió véleményét. Ragaszkodik ugyanakkor a jegybankelnök eskütételéhez és továbbra sem akarja emelni az MNB vezetőjének fizetését. A témáról bővebben a szintén optimista hangvételű, „Biztató brüsszeli tárgyalások” című írásban foglalkoznak részletesen. A Nézőpont rovatban kifejtett vélemény szerint is „csillapult az elmúlt napokban a Magyarország körüli politikai hullámverés”. A szerző szerint nyugodtabb, megértőbb a hangulat Magyarországgal szemben, amely annak a „kompromisszumokra kész hangnak és érvelésnek” köszönhető, amelyet Orbán Viktor a múlt héten megütött az EP-ben. Az írás kiemeli ugyanakkor, hogy mindez nem jelenti azt, hogy nyugodtan hátradőlhetnénk és minden rendben lenne. „A Magyarországgal szembeni bizalmatlanság ugyan oldódik, ám korántsem tűnt el egyik pillanatról a másikra” – emeli ki a szerző.

A Népszabadság „Orbán: mindenért én viselem a felelősséget” című vezető anyagban foglalja össze a keddi tárgyalásokat, kiemelve, hogy mindössze két vitás kérdés maradt a miniszterelnök és José Manuel Barroso között: a jegybank elnöke és a monetáris tanács tagjai által letett eskü, illetve a jegybankvezetők fizetésének ügye. A napilap brüsszeli tudósítójának publicisztikája szerint jogilag nehezen talált fogást az EU Orbán Viktoron. Ráadásul a múlt heti európai parlamenti vitában a miniszterelnök – mint a szerző fogalmaz – „jól felismerte, hogy a pártvonalak mentén megosztott, saját szereplésüket olykor-olykor előtérbe helyező képviselőkkel telített parlamentben sok igazság és legalább annyi féligazság fog elhangozni ahhoz, hogy jól össze lehessen azokat keverni, és így jelentéktelenné tenni, elfedni a lényeget”. Szerinte azonban tévedés lenne azt gondolni, hogy Brüsszel csökkenteni fogja a nyomást a magyar kormányon.

A Magyar Hírlap cikkének címe a témában: „Kemény harc a magyar érdekekért”. Az írás bevezetője szerint: „Az MSZP ösztönzésére az európai szociáldemokraták tudatosan készültek hazánk lejáratására.”

A Népszava – a többiektől eltérően – Schmitt Pállal foglalkozó cikkét emelte ki, az Orbán-Barroso találkozó a második helyre szorult. A cím szerint „Orbán megadta magát Brüsszelnek”. Az írás szerint „Orbán Viktor szinte mindenben meghátrált Brüsszelben, de folytatta a kettős beszédet, és az EU magyarországi védelmezőjének állította be magát, akinek egyre nehezebb megfékeznie az unióellenes magyar tömegeket, bár ő mindent megtesz, amit lehet”. A lap szerint azonban Martin Schulz az Európai Parlament elnöke próbálta meg leleplezni a kormányfőt, aki arra figyelmeztette, „akármit mond Brüsszelben, tudják mit tesz otthon. Ne nézze hülyének az EU vezetőit!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik