Belföld

A Fidesz elismerte, Bajnai veszélyes

bajnai gordon (bajnai gordon, )
bajnai gordon (bajnai gordon, )

A Fidesz szerint „hazafi az, aki a hazáját mindig megvédi”. A kormánypártnak nem tetszik, hogy Brüsszelben lobbizott Bajnai Gordon.

A Gyulán táborozó Fidesz-frakció nevében a párt külügyi kabinetjének vezetője úgy nyilatkozott, a „baloldal Magyarországot lejárató tavalyi hadjáratai után kevesen gondolták, hogy a nemzeti érdekek elárulásában lehet még mélyebbre is süllyedni”. Balla Mihály szerint Bajnai Gordonnak sikerült.

A kormánypárti politikus szerint a volt miniszterelnök a „kertek alatt” utazott Brüsszelbe, hogy az Európai Unió és Magyarország számára „az egyik legnehezebb költségvetési tárgyalás közepette az ottani tisztviselőkhöz dörgölőzzön”.

Balla közleményében azt írta, hogy Bajnai Gordonnak erre semmilyen felhatalmazása nem volt. „Miféle politikus az, aki saját hazája érdekeit veszélybe sodorva, annak tárgyalási pozícióját gyengítve képes a kampány érdekei alá rendelni a magyar emberek érdekeit?” – tette fel a kérdést.

„Az a képmutatás és sumákolás, amelyet Bajnai Gordon hozott az elmúlt hetekben a magyar politikába, veszélyesebb Magyarországra, mint a Gyurcsány és a Bajnai-kormány összes eddigi károkozása. Magyarország ebből többet nem kér” – írta a fideszes politikus, aki szerint a volt kormányfő ország-világ előtt „cikinek” nevezte Magyarországot.

A pontosság kedvéért egyébként Bajnai Gordon a kormányra gondolhatott, amikor cikizett, hiszen az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy „Magyarországgal ma már ciki egy képen mutatkoznia sok európai vezetőnek, ezért nagyon nehéz ma szövetségeket kötnünk, ennek pedig hosszú távú nemzeti érdekeink látják a kárát”. A volt kormányfő azt kérte partnereitől, „gondolkodjanak ők is hosszú távon”, ne büntessék Magyarországot azért, mert most ilyen „kártékony és szerencsétlen kormánya van”.

A Fidesz EP-delegációja is kiakadt azon, hogy Bajnai Gordon ugyan lobbizni ment Brüsszelbe, de „látogatása leginkább az Orbán-kormány rágalmazásáról szólt”. “Bajnai Gordon, a Gyurcsány-kormány korábbi minisztereként és későbbi miniszterelnökként az első számú felelőse hazánk eladósításának és az ország csődbevitelének” – írták közleményükben.

Szerintük Bajnai Gordon regnálása alatt Magyarország az uniós fejlesztési források töredékét tudta csak lehívni. „Bajnai Gordon mint bukott politikus és mint bukott gazdasági szakember leginkább azzal szolgálná Magyarország érdekeit, ha önvizsgálatot tartana, befejezné az Orbán-kormány alaptalan rágalmazását, és tartózkodna a gazdasági jó tanácsok osztogatásától” – írták.

Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke a „cikizős” szavakról úgy vélekedett, hogy „Bajnai vélhetően lemaradt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti brüsszeli útjáról, melynek keretében előbb Jean-Claude Trichet-nek, az Európai Központi Bank volt vezetőjének elnökletével egy kerekasztal-beszélgetésen vett részt, majd találkozott Herman Van Rompuy európai tanácsi elnökkel, José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel, valamint Martin Schulz európai parlamenti elnökkel. Ezek az európai csúcsvezetők elismerően nyilatkoztak Magyarország gazdasági teljesítményéről, a folyamatban lévő vitás kérdésekről, egyben támogatásukat fejezték ki Magyarországnak a kohéziós források megőrzésére irányuló álláspontjával kapcsolatban” – vélte Surján, aki képmutatónak nevezte, hogy „az a Bajnai Gordon aggódik a magyar költségvetési hiány miatt, aki először mint a Gyurcsány-kormány minisztere, majd mint miniszterelnök vett részt hazánk eladósításában”.

Surján emlékeztetett arra, hogy az MSZP–SZDSZ kormányok alatt Magyarország államadóssága GDP-arányosan a 2002-es 52 százalékos szintről 80 százalék fölé emelkedett, a költségvetés hiányát pedig egyik évben sem sikerült 3 százalék alatt tartani, sőt 2006-ban 9 százalék feletti volt a hiány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik