Belföld

Állítólag megkapják a pénzüket a pedagógusok

A Klebelsberg központ azt ígéri, ami jár, az ezután is járni fog. De nem jár minden.

Minden törvényileg garantált juttatást megkapnak a pedagógusok – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) az MTI-vel.

A pedagógusok ugyanazzal a besorolással, ugyanazzal a munkabérrel kerültek át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz a január elsejei fenntartóváltást követően, amivel eddig is alkalmazták őket – írja a közlemény. Kivételek azok az önkormányzat által önként vállalt anyagi támogatási formák, amelyek a törvényi bérbesoroláson kívüli bónusz juttatásként jelentek meg a pedagógusok fizetésében (például kerületi pótlék, a jogszabályban meghatározotton felüli utazási támogatás, vagy a vezetőknek adott többletfizetés). Ez azonban nem általánosan elterjedt gyakorlat, és az önkormányzatok továbbra is adhatnak többletjuttatást a település iskoláiban dolgozó tanáraiknak – tette hozzá a központ.

„Az új állami fenntartó, a KIK jogutódként meglévő folyamatokba, meglévő szerződésekbe, fennálló jogviszonyokba lépett be, tehát minden olyan törvényi juttatás továbbra is megmaradt, amely folyamatosan jár vagy járt a pedagógusoknak” – szögezték le.

Kitértek arra is: az állami átvételt követően derült ki például, hogy számos településen a tanárok a betöltetlen álláshelyen ingyen, túlmunkában tartották meg az órákat. A központ – a jogszerű működés helyreállítása érdekében – nekik is kifizette a törvényesen járó túlóradíjat, valamint olyan településeken is megkapták az osztályfőnöki pótlékot a tanárok, ahol eddig ezt nem fizették ki nekik.

Az állam tehát minden olyan bérelemet, minőségi bérpótlékot megad, amit a törvény garantál – rögzítették.

A Hír24 a Népszavára hivatkozva azt írta: tíz-tizenöt százalékkal kevesebb nettó fizetést utalt az államkincstár egyes dunakeszi, illetve zuglói iskolákban dolgozó pedagógusoknak. A lap szerint a nettó bércsökkenés mögött újabb adminisztrációs hibák állhatnak; az egyik esetben az érintettek családi adókedvezményeit „felejtették el” jóváírni. A Magyar Nemzet pedig arról írt, hogy az átutalt összeg többeknek okozhatott meglepetést, mivel bizonyos önkormányzati pótlékoktól és támogatásoktól elestek a tanárok. A lap Schmidt Jenőtől, a Települési Önkormányzatok Szövetségének elnökétől úgy tudja: az önkormányzatoknak – hiába maradtak működtetők – már nincs lehetőségük arra, hogy különböző, önként vállalt pluszjuttatásokat adjanak a tanároknak.

Marekné Pintér Aranka, a KIK igazgatója a Hír TV Rájátszás című műsorában korábban elismerte, hogy a pedagógusok bizonyos „extra juttatásokat” ezután nem kapnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik