Belföld

Akadémiája lemondatná Feketét

Fekete György lemondását kéri a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöksége – írja a Népszabadság internetes oldala.

Lemondásra szólította fel a Magyar Művészeti Akadémia elnöksége Fekete Györgyöt, akitől a keddi elnökségi ülésen várnak választ. A lap úgy tudja, Szakonyi Károly kilépése után döntött úgy az MMA elnöksége (Ács Margit, Dévényi Sándor, Jankovics Marcell és Sára Sándor), hogy lemondatja a nyilatkozataival nagy vihart kavaró, a testület presztízsét erősen veszélyeztető Fekete Györgyöt.


Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Ha Fekete nem mond le, akkor kénytelenek lesznek közgyűlést összehívni, amelyen a tagok meneszthetik az elnököt. A lap információját az elnökség egyik – neve elhallgatását kérő – tagja megerősítette. Az elmúlt hetekben Fehér László és Bukta Imre festőművész, Nagy József és Novák Ferenc koreográfus, Ekler Dezső építész, Korniss Péter fotográfus, Tompa Gábor rendező, Cserhalmi György színművész, Rost Andrea operaénekes és Kaján Tibor karikaturista lépett ki az MMA-ból.

Závada Pál az FN24-nek adott interjúban azt mondta, ha egy köztestület vezetője ennyire szalonképtelen, akkor becsületbeli ügy onnan kilépni. A Kossuth-díjas író szerint „elég nehéz megérteni, hogyan képesek komoly művészek elnökként tartani” egy olyan figurát, mint Fekete György.

Az LMP már korábban lemondatta volna

Karácsony Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese már korábban azt kérte az MMA-tól, hogy Fekete helyett olyan vezetőt válasszanak, aki nem megosztja, hanem egységesíti a magyar kulturális életet. „Fekete György elkezdett úgy viselkedni, mintha a Fidesz Aczél Györgye lenne.”

A politikus Fekete György egyik nyilatkozatát idézte, amelyben az MMA elnöke arról beszélt, hogy csak azok válhatnak szervezete tagjává, akik karakteres nemzeti elkötelezettséget vállalnak. Az LMP álláspontja szerint ez olyan típusú kirekesztés, amilyet elsősorban a Jobbik szokott hangoztatni a politikában.

Karácsony kitért arra is, hogy a Demokrata című hetilapnak adott interjújában Fekete György úgy fogalmazott, „azzal számolnunk kell, hogy például Konrád Györgyöt is magyarnak tekintik külföldön”. Egy kérdésre válaszolva Karácsony Gergely azt mondta, ezt a mondatot nem tudja másként értelmezni, mint „kódolt zsidózásként”.

MSZP: a politika fenyegeti a művészet szabadságát

Az MSZP-s Hiller István a magyar kultúra napján fejtette ki, hogy egy demokráciában elfogadhatatlan az a kormányzati törekvés, hogy a művészeti elismerés fokmérője a teljesítmény helyett a politikai nézetazonosság, az ízlésbeli egyezés legyen. Ezért az MMA-ról szóló törvény a magyar kultúra történetének „sötét lapjaira való”.

A korábbi oktatási és kulturális miniszter szerint már a nyolcvanas évek közepén szabadabb volt a művészeti élet annál, mint ami a kormány jelenlegi terveiből kiolvasható. Az MSZP-s politikus fölöslegesnek és undorítónak nevezte, hogy az MMA vezetője egyszerre harcol a művészet szabadságát célzó felfogás ellen és nagyobb befolyásért a kormányzaton belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik