Belföld

Rockenbauer: Vidnyánszky kinevezése csak színjáték volt

A Fidesz egykori minisztere bírálta az MMA elnökét és Vidnyánszky kinevezésének körülményeit.

Az első Orbán-kormány kultuszminisztere a Heti Válasznak adott interjújában keményen bírálja a Magyar Művészeti Akadémia vezetőjét, Fekete Györgyöt, mondván „nem az a konzervatív, aki nem érti saját korát”.

Rockenbauer Zoltán szerint Fekete „hihetetlenül maradi”, olyan, mintha az elmúlt húsz évben nem járt volna képzőművészeti tárlatokon.

A Nemzeti Színház igazgatóváltásával kapcsolatban Rockenbauer úgy látja, színjáték volt a kuratóriumi döntés, mivel Magyarországon a kuratóriumokat úgy „rakják össze, hogy az előre kiszemelt pályázó nyerjen”. A Fidesz egykori minisztere egyébként Törőcsik Marival ért egyet a kérdésben: miszerint Alföldi és Vidnyánszky is alkalmas a Nemzeti vezetésére.

Saját távozásáról az MTVA kulturális főosztályának éléről azt mondta, az átlagosan tízszázalékos köztévés leépítéseknél a kulturális részleg munkatársainak több mint hatvan százalékát küldték el. „Ez olyan fokú kritikája a munkámnak, amelyre nem reagálhatok másképp, mint távozással” – fogalmazott Rockenbauer a Heti Válaszban.

Nem Rockenbauer az egyetlen, aki elégedetlen Fekete György MMA-elnökkel. A művészeti akadémiából sokan kiléptek az elmúlt hetekben, legutóbb épp a karikaturista Kaján Tibor, aki szerint az egész akadémia szellemisége megváltozott.

És, hogy ki az a Fekete György, aki dönt pénzről és irányról? Ide kattintva megtudhatja!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik