Belföld

A pénzt választotta a Fidesz helyett

malacpersely (malacpersely)
malacpersely (malacpersely)

Tarany polgármestere kilépett a pártból ahelyett, hogy visszafizette volna a neki megítélt jutalmat.

Visszafizették vagy jótékony célokra fordították a számukra megítélt jutalmakat az érintett önkormányzati vezetők – olvasható a hétfői Magyar Hírlapban.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta: csaknem 900 polgármesterrel, alpolgármesterrel kapcsolatban kértek be adatokat a választókerületi elnököktől arról, hogy tavaly év végén részesültek-e jutalomban. A települések önkormányzati testületeinek kilencven százalékában nem döntöttek a vezetők jutalmazásáról. Jutalmakról 114 esetben lehet beszélni, ezek közül 93 esetben az érintett vezetők rögtön jótékonysági célra ajánlották fel az összeget.

Nyolc esetben a polgármesterek, alpolgármesterek fel sem vették a pénzt, csak megszavazta számukra a testület. Tizenkét politikus pedig visszafizette a számára megítélt összeget, erre egyetlen somogyi kistelepülés (Tarany) vezetője nem volt hajlandó, ő inkább kilépett a Fideszből.

A Magyar Nemzet szerint valamennyi főpolgármester-helyettes jótékony célokra fordította, illetve fordítja a napokban múlt évi bruttó 1,5-1,5 millió forintos jutalmának adólevonás után megmaradt részét. A múlt héten Orbán Viktor miniszterelnök kérte erre Magyarország önkormányzati vezetőit – írja a lap.

A Blikk 32 fideszes polgármestert és alpolgármestert talált a fővárosban és a megyei jogú városokban, akik összesen ötvenmillió forint jutalmat vehettek fel az év végén. Először a budapesti kerületek vezetőinek, majd a megyei jogú városok irányítóinak jutalmáról készített összeállítást, valamint megírták azt is, hogy mennyi pénzt osztottak szét az önkormányzati cégek vezetői között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik