Belföld

A Miniszterelnökség számolja a Fidesz jutalmait

Forint(210x140)(1).jpg (forint)
Forint(210x140)(1).jpg (forint)

Lejárt a határidő, de még nem tudni pontosan, hány kormánypárti polgármester és alpolgármester fizeti vissza év végi jutalmát – írja a Blikk.

Noha Orbán Viktor pártelnökként fogalmazta meg kérését, a Blikknek a Miniszterelnökség reagált, néhány nap türelmet kérve. A kormányfői stáb neve elhallgatását kérő tagja azt mondta, hogy „százával érkeznek a jelentések, ezeknek az összegzése folyik”. A Blikk keresett, de nem talált olyan fideszes önkormányzati vezetőt, aki dacolt volna Orbán Viktor kérésével.

Korábban Varga József országgyűlési képviselő, ferencvárosi alpolgármester azt mondta a lapnak, hogy a pénzt gyerekei tandíjára költi, de a kormányfő felszólítás után már nem érték el, külföldön van. A szintén ferencvárosi alpolgármester Formanek Gyula egyetért a pártelnökkel, ő a több mint 700 ezer forintját valószínűleg a piaristáknak fogja felajánlani.

A politológus szerint nem szokványos, ha egy kormányfő a polgármesterek zsebében kotorászik. Vasali Zoltán szerint az eset jól mutatja, hogy a Fidesz az önkormányzatokra is úgy tekint, mintha azok az állam tulajdonát képeznék. A Policy Solutions munkatársa szerint ez is alátámasztja, hogy Orbán Viktor erős kontroll alatt tartja az embereit.

Magyarország legrégebben hivatalban levő polgármestere nem akarta minősíteni kollégáit, de azt mondta: ha nehéz idők vannak, akkor ő először magán spórol, aztán a munkatársain. Pásztor Béla Veresegyház első embereként már húsz éve nem vett fel jutalmat.

Korábban a Blikk írt arról, hogy 32 fideszes polgármester és alpolgármester összesen ötvenmillió forint jutalmat vehetett fel az év végén, közülük hatan ráadásul országgyűlési képviselők is. A Népszava pedig arról cikkezett, hogy a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói között 2012 végén több mint 300 millió forint jutalmat osztottak szét.

Kubatov Gábor pártigazgató és Kocsis Máté kommunikációs igazgató a Fidesz választókerületi elnökeinek akkor azt írta, „kérjük szíves és gyors közreműködéseteket abban, hogy a miniszterelnök határozott kérése minden településen érvényesüljön: a kormánypárti polgármesterek és alpolgármesterek nem vehetnek fel jutalmat, ha valaki mégis így tett, az szerdáig fizesse azt vissza, vagy fordítsa ellenőrizhető módon jótékonysági célokra, az általa vezetett településen”.

Orbán szerint ezért nem jár

A kormányfő azt mondta, ha zsugorodik a gazdaság, nem jár jutalom az ország vezetőinek. Ha az ország GDP-je csökken, akkor az állami szektorban nem jár jutalom, márpedig 2012-ben nem volt gazdasági növekedés Magyarországon – mondta a miniszterelnök szerdán Vásárosnaményban a polgármestereknek fizetett jutalmakkal kapcsolatos újságírói kérdésre. Veszteséges vállalatoknál, veszteséges országban nem lehet jutalmat fizetni, „mert ha ezt tesszük, tönkretesszük a jövőnket” – mondta a kormányfő a kabinet kihelyezett ülése után. A miniszterek sem kaptak jutalmat – tette hozzá. Orbán Viktor álláspontja szerint az önkormányzati vezetők is az ország vezetői közé tartoznak, ezért esetükben sem indokolt, hogy plusz pénzt vegyenek fel. Ez erkölcsi kérdés – közölte.

Százmilliós osztogatás a Városházán

Több mint 300 millió forint jutalmat kaptak tavalyi munkájuk után decemberben a főváros vezetői és a Főpolgármesteri Hivatal dolgozói – közölte a Városháza a Népszavával. Összesen ezren kaptak év végi jutalmat a hivatal munkatársai közül. Tarlós István főpolgármester megválasztása óta egyszer sem vett fel év végi prémiumot, ám helyettesei – akárcsak 2011-ben – igen. Az öt helyettes (Bagdy Gábor, Csomós Miklós, György István, Szeneczey Balázs és Szentes Tamás) tavaly év végén bruttó 1,5-1,5 millió forint pluszpénzt kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik