Belföld

Egész tantestületek csatlakoztak a tiltakozáshoz

Csaknem 2500-an írták már alá az átgondolatlan iskolaállamosítás miatti tiltakozó petíciót. Az Emmi szerint az államosítás garantálja, hogy nem lesz iskolabezárás, és az anonim nyilatkozatok nem bizonyítanak semmit.

„A közoktatásban kialakult rendkívül bizonytalan, kiszámíthatatlan és aggasztó helyzetben a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium 61 tanára egyetért és azonosul a Szilágyi Erzsébet Gimnázium tanárainak nyílt levelében foglaltakkal, és támogatja a kezdeményezést” – írta szerkesztőségünknek Törley Katalin, az iskola tanára, közalkalmazotti tanácsának elnöke.

A petícióban leírt súlyos problémákat kőbányán is tapasztalták. “Egyetértünk követeléseikkel, és támogatjuk a közoktatás helyzetének megoldására tett erőfeszítésüket. Akciójukhoz csatlakozunk” – így a Szent László Gimnázium 72 tanára.

Mint korábban írtuk, a Szilágyi Erzsébet Gimnázium 49 pedagógusa indította el azt a petíciót (egyben Balog Zoltánnak szóló nyílt levelet) január 9-én, amelyben a tanárok megdöbbenésüket és tiltakozásukat fejezik ki az iskolák visszaállamosításának következtében kialakult helyzettel kapcsolatban. Felhívtuk arra is a figyelmet, hogy a szilágyis tanárok kezdeményezése azért is különleges, mert a legtöbb intézményben félnek a tanárok, igazgatók nyilvánosságra hozni a rendszerrel szembeni kritikájukat.

A petíció aláírói ugyanakkor azt írják, hogy a kormányzat nem mérte fel erejét és lehetőségeit, de jure végrehajtotta, ám de facto nem képes végrehajtani az állami irányítás alá vételt. A régi struktúrát fölszámolták, az új még nem létezik. A helyzet irracionális – szögezik le a pedagógusok, akik – politikai szimpátiától és világnézeti hovatartozástól függetlenül – aggódva, kirekesztettként szemlélik az erőltetett iramú, homályos tartalmú és célú átalakítást.

Sztrájk februában
Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bejelentette, hogy februárban többnapos sztrájkot szervez, hacsak a péntekre hirtelen összehívott egyeztetésen a kormány nem áll elő egy olyen javaslattal, ami a szakmai követelésekre reagál. A mostani megállapodástervezet “köszönő viszonyban sincs” a szakszervezetek követeléseivel

A tanárok szerint oktatásunk, iskoláink, egyetemeink nemzedékek munkájával fölhalmozott nemzeti kincset képeznek. Ezért tiltakoznak e nemzeti örökség elherdálása, a tanárok, diákok, szülők bizonytalanságban tartása, a napi improvizációk és a valós helyzetet elleplező, megszépítő vagy félremagyarázó, a közvélemény félrevezetését szolgáló kormányzati kommunikáció ellen. Tiltakoznak továbbá az ellen a gyakorlat ellen, hogy a kormányzat az érintettek bevonása nélkül, a velük való tényleges egyeztetések és tárgyalások nélkül, előkészítetlenül, még saját szakértőinek véleményét is figyelmen kívül hagyva forgatja fel az iskolák életét. A petícióhoz hat nap alatt közel 2500 aláírás érkezett.

„A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működésére vonatkozó, a sajtóban megjelent anonim nyilatkozatok, jellegüknél fogva, nem bizonyítanak semmit, csupán hangulatkeltésre alkalmasak” – írja keddi közleményében az oktatási államtitkárság. Azt is megjegyzik, hogy „az iskolaigazgatók nyilatkozási rendje sem tér el bármely más intézmény gyakorlatától. A részinformációk birtokában olykor félrevezető tájékoztatásokat sem követte semmi retorzió.”

Szintén az FN24 írta meg a birtokába jutott levél alapján, hogy egyes iskolák vezetőit eltiltották a sajtónyilatkozatoktól.

Az Emmi szerint az állam a fenntartói feladatok átvételével biztosítja a kistelepülések iskoláinak továbbélését, és a jó minőségű köznevelési rendszer megteremtését a jövőbe történő beruházásként tekinti.

Hangsúlyozzák, hogy míg az előző kormányok idején jelentős összegeket vontak ki a közoktatásból, aminek következményeként 2806 iskolát szüntettek meg, illetve vontak össze nagyobb településeken működő intézményekkel, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése garantálja az eredményesebb, igazságosabb és jobb iskolarendszer létrejöttét. Az Emmi szerint a rendszer megújításából adódó előnyök már rövid távon is érzékelhetőek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik