Belföld

Hiánypótló „kultúr-karzat” a campuson

Uni Galéria. Egy sokat sejtető újdonság, egy mindig mozgásban lévő egyetem életében. Kortárs kiállítók, modern falak között…

Alig egy hónapja, decemberben dr. Rechnitzer János kezdeményezésére jött létre Győr új kiállítóhelye az Uni Galéria, mely a Széchenyi István Egyetem XXI. századi dizájntól lüktető épületében, az Új Tudástérben kapott helyet. A rektorhelyettes maga is műgyűjtő, talán ennek is köszönhető, hogy a város kulturális intézményei mellett, egy hiánypótló tér bázisának alapjait fektette le. „A zeneművészeti intézményünk egyre dinamikusabb, és egyre híresebbé válik a magyar zenei társadalomban is. Példátlan, hogy most mindezek mellett egy új teret is megnyithattunk, aminek lényegében az a feladata, hogy a kortárs művészetnek illetve művészeknek adjon helyet városunkban. Ez egy nagyon izgalmas, szép tér, gyönyörű felületekkel, naponta 7000 nappali tagozatos hallgató fordul itt meg, és ezzel együtt az egyetem is egy olyan kulturális, befogadó pont lehet, amire szerintem a városban is igény mutatkozik. Ilyen nagy tér eddig csak a Napóleon-házban állt rendelkezésre” – mondta a Győr24-nek dr. Rechnitzer János, aki örömmel mesélt arról is, hogy a Városi Művészeti Múzeummal komolyan együttműködnek, hisz az intézmény igazgatója Grászli Bernadett szakmailag is nagy segítséget nyújt az Uni Galériában, ahol éves szinten 4-5 kiállítást rendeznek majd, magyar és külföldi alkotóknak is bemutatkozási lehetőséget teremtve ezzel.

Büszke vagyok rá, hogy a város egyik prominens tehetsége, Balogh István kiváló műveivel nyitottuk meg még decemberben a galériát, nekem a művész festményei a szívemhez szólnak, munkássága közel áll hozzám, és lényegében a galéria ötlete is egyik közös sétánk során merült fel, még tavaly nyár végén. Most hosszas előkészítés után örömmel állunk az Új Tudástérben, kortárs festőnk remekeinek társaságában” – tette hozzá a rektorhelyettes.

Természetesen a „kultúr-karzat” célja az is, hogy a campuson méltán híres műszaki és mérnöki terület mellett, a művészi vonalat is erősítsék, és felélesszék a hallgatók kulturális éhségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik