Belföld

Kiürült Tarlós kasszája

Mozgásjavító Iskola (Mozgásjavító Iskola)
Mozgásjavító Iskola (Mozgásjavító Iskola)

212 millióra lenne szükség - a fővárosi önkormányzatnak azonban nincsen pénze az egyedülálló mozgássérült-iskola megmentésére.

Nem tud forrást biztosítani a fővárosi önkormányzat a Mexikói úti mozgásjavító iskola működtetésére, ezért a 2013-2014-es tanévtől már nem indítanak új szakközépiskolai évfolyamot a legsúlyosabb mozgássérült diákok részére létrehozott intézményben – küldte meg válaszát lapunknak Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke nemrég levélben kérte Tarlós István főpolgármestert és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert: tegyék lehetővé, hogy az integrált oktatásra nem alkalmas tanulók a nemzetközileg is elismert speciális iskolában folytathassák tanulmányaikat.

Európai színvonal
A Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon az országban egyedülálló módon korszerű oktatást, terápiákat, mozgásfejlesztést, egészségügyi ellátást és gondozást biztosít a legsúlyosabb mozgássérült gyermekek részére. Jelenleg három évfolyamon mintegy 30 súlyosan mozgássérült diák tanul, többségük nem képes önálló életvitelre megfelelő segítő háttér nélkül és nem alkalmas integrált oktatásra. A „mozgásjavítós” diákok a kompetenciaméréseken rendre jól szerepelnek, előfordul, hogy az iskolába két-háromszoros a túljelentkezés.

Hegedűs Lajos szerint a 2013-as évfolyam elindításához csupán egyetlen tantermet kellene kialakítani és berendezni, ezt nem hajlandó fedezni az önkormányzat. Tarlós István hivatala viszont – az FN24-nek címzett levelében – azt írja, hogy „a leendő osztályok helyén most még a régi hálótermek és a hozzájuk tartozó régi vizesblokkok vannak”, így a tárgyi feltételek „jelenlegi formájukban nem felelnek meg az osztálytermi előírásoknak és elvárásoknak”.

A Városháza szerint a teljes felújítási költség 212 millió forintba kerülne, amire “jelenleg a fővárosi önkormányzat mint az intézmény működtetője, nem tud forrást biztosítani”, és egyébként – a törvény értelmében – nem is kötelezhető erre – teszik hozzá.

Mint írják, a helyzet megoldására a szülőknek két másik szakközépiskolát javasolnak: a teljes körűen akadálymentesített Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola, valamint a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolát. „E két intézményben több szakmacsoport, illetve szakma közül is választhatnak a fiatalok. A javasolt intézmények közel helyezkednek el a Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, EGYMI és Kollégiumhoz, így a tanulók sérülésspecifikus fejlesztése valamint kollégiumi ellátásuk az intézmények szoros együttműködésével továbbra is megvalósítható” – részletezik.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

A MEOSZ szerint viszont sem a Petrik Lajos, sem a Neumann János szakközépiskola nem alkalmas nagyobb létszámú, súlyosan mozgássérült diák befogadására, utóbbiban ráadásul – állítják – még az akadálymentesítés is rosszul és csak részlegesen van megoldva.

A szervezet és a szülők éppen ezért arra kérik a főpolgármestert, hogy „ne dobja szemétbe az elmúlt évek beruházásait és pedagógiai fejlesztési munkáját, amellyel egy európai színvonalú iskola jött létre” – olvasható a közleményükben.

A fővárosi önkormányzat tervei szerint a korábban indított osztályok kifutó rendszerben szűnnének meg. Válaszlevelükben hangsúlyozzák: az intézmény, az elmúlt időszakban – és jelenleg is -, kiemelt támogatásokat élvez.

Jelenleg a szakközépiskola 3 évfolyamon 1-1 osztállyal működik, 10-10-7 tanulólétszámmal.

Elkopott milliárdok
A Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, EGYMI és Kollégium két ingatlan egyesítésével, kb. 3,5 milliárd forint rekonstrukciós költséggel valósult meg.” Jelenleg az új szárny és a Meggyes-ház közötti összekötő folyosó kiépítése zajlik 29,4 millió forint költséggel, amellyel biztosítva lesz, hogy egyik épületből a másikba a tanulók akadálymentesen, zárt helyen tudjanak közlekedni. Sajnálatos módon ugyanis ez a fejlesztés a 3,5 milliárd forintos rekonstrukcióba nem fért bele” – közölte az önkormányzat kommunikációs igazgatósága.

Máshol sincs pénz a beteg gyerekekre

Nem a Mexikói úti mozgásjavító iskola az egyedüli olyan intézmény az országban, amelyet bezárás fenyeget. Mint arról nemrég beszámoltunk, tavaly év végén a Dévény Anna Alapítvány működése is veszélybe került. Az alapítványnál többmilliós hiányt halmoztak fel, így a működési költségekre már egyáltalán nincs fedezetük.

A világszerte ismert, húsz éve kifejlesztett Dévény-módszerrel évente félezer koraszülött, oxigénhiányos vagy más módon sérült gyereket gyógyítanak meg. Sok szülő számára a Dévény-módszer által kifejlesztett torna jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy a fejlődésben súlyosan elmaradt gyerekük aktívan mozogjon később.

Amire jutott:
Fradi-stadion visszavásárlása: 5 milliárd

Az új Kossuth tér
: 23,8 milliárd

Széll Kálmán tér átépítése
: 4,2 milliárd

Aluljárózás a Ferenciek terén
: 3,5 milliárd

Tarlós utazásai
a Föld körül: 52 millió forint 38 darab

Volvo buszok a BKV-nál
: 620 millió

CET-követelés
: 850 millió

Alstom metrókocsik
a 2-es és a 4-es vonalra: 76,5 milliárd

2-es villamos felújítás: 250 millió

Ajánlott videó

Olvasói sztorik